BULLET JOURNAL

Jag är en sådan där organisationsnörd, eller med ett finare ord ”strateg”. Jag organiserar ALLT! Och den här tiden på året är det allt jag gör. Jag skriver detaljerade planer för alla områden i livet, sätter mål, skriver listor, inventerar min klädgarderob och rensar i skrymslen och vrår. Jag brukar ha en ny kalender redan i början av december, men i år hittade jag ingenting som passade. Till slut hittade jag en på Clas Ohlson.

Men jag var ändå inte helt nöjd. Jag tillhör dem som behöver en analog kalender och den fysiska känslan av att skriva och stryka uppgifter. Av en händelse stötte jag på Bullet journal via Pinterest. Jag var lite skeptisk och förstod inte det revolutionerande i det som alla skrev om. Tills jag testade det. Läs mer här.

Bullet journal

Allt du behöver är en tom anteckningsbok och en penna. En bullet journal är en anteckningsbok där du samlar alla listor, eller kanske mer en dagbok och en kalender och en list-bok i samma. Här finns en bra kom-igång-guide.

LISTA DINA LISTOR. Jag började med att skriva en lista på alla listor jag har på datorn, i telefonen, kalendern och på papperslappar. Den ultimata listan över listor alltså. Så här såg den ut:

 • Månadsöversikt
 • Bloggplan
 • Bloggidéer
 • Böcker jag vill läsa
 • Drömmar och mål
 • Budget och kassabok
 • Bokplan/synopsis
 • Idéer/tankar för bokprojektet
 • Träningsdagbok
 • Film/TV jag vill se
 • Framtida bokidéer/titlar/karaktärer
 • Bucketlist
 • Att göra dagligen
 • Att göra någon dag
 • Inköpslista
 • Matlista/matsedlar

Vilka listor har du?

Bullet journal

INDEX och sidnummer

På första sidan skriver du index och där fyller du i rubriker med sidnummer. På varje sida ska du skriva en rubrik och sidnummer. Var noga med att du sätter en passande rubrik.

MODULER 

Det finns några moduler (som t ex månadsöversikt och framtidsmodul) som är bra att använda till en början. Du kan anpassa dessa och skapa fler precis som du vill. Helt efter ditt behov. Jag gjorde t ex en träningsmodul.

DAGLIGA LISTOR

Den dagliga listan är nog den viktigaste. Där skriver du ner vad du har att göra under dagen, både aktiviteter och uppgifter och kryssar för när det är klart. Du kan också skriva ner tankar som dyker upp, idéer och information som kommer till dig. Nästa dag flyttar du över det som inte blev gjort till nästa dag. Även om det kan kännas drygt att flytta över saker flera dagar i rad så har det en funktion: du behöver överväga om det är något du ska göra eller strunta i, och kanske blir du så trött på att se uppgiften att du bara får det gjort.

KODNING

Den dagliga att-göra-listan (och de andra) har ett kodsystem som visar hur det ligger till och om uppgifter är klar eller om den ska flyttas till nästa dag osv. Det går också att utforma ett eget sådant och t ex använda färgkodning.

Jag använder just nu dessa symboler (efter originalet):

○ Aktivitet
• Uppgift
– Anteckning
❗️Viktigt
✖️ Färdig uppgift
➢ Flyttad till nästa dag
Struken
👁 Kolla upp mer

DAGBOK

Många använder detta som dagbok och kalender och allt i samma. Jag har än så länge valt att behålla min dagbok för sig eftersom jag skriver av mig så mycket varje dag, men jag kanske flyttar in den också med tiden.

KREATIVITET

På Pinterest finns det mycket inspiration att hitta för den som vill ta det här till den kreativa nivån eller göra ett konstprojekt av det. Jag är jättesugen på att testa att göra en finare månadsöversikt, färglägga, måla bilder och färgkoda mer framöver.

Bullet journal

Ord kan inte förklara den här upplevelsen helt. Testa! Det jag tycker bäst om är att själv kunna utforma sidorna efter egen smak och eget behov, skapa månads- och framtidsöversikter och att ha allt samlat på ett ställe.

Jag ska utvärdera om en månad och tre, men efter första veckan kan jag redan konstatera att det har gjort mig mer samlad och fokuserad. Och inspirerad!

20 avtryck, RSS

 1. finurligafroken 9 januari, 2016 @ 22:44

  Jag har läst om de där flera gånger men aldrig testat. Verkar bra men krånglig. Har inte orkat sätta mig in i de. Men eftersom jag är som dig och älskar att organisera ALLT! borde jag nog testa

  • reaktionista 10 januari, 2016 @ 11:23

   Jag tror att det är så krångligt som en själv gör det. Jag har valt bort vissa grejer nu i början så att jag får utrymme att hitta min egen form. Testa! Grunden är ju att samla allt och sen ta hjälp av mallarna som de använder för månader och dagar så att det blir lättare. Själva målbilderna och måluppföljningen och sånt har jag lämnat än så länge.

 2. […] ← Bullet journal. […]

 3. Sandra 11 januari, 2016 @ 09:06

  Vad roligt att se att du också kör med bullet journal! Jag tycker att det är världens bästa system för att komma någonvart i tankar och planering 🙂

  • reaktionista 11 januari, 2016 @ 12:47

   Ja jag håller med! Jag är helt såld på det.

 4. Sara 11 januari, 2016 @ 19:56

  Så spännande det låter! Jag blev väldigt inspirerad, har funderat några dagar nu och ska nog köpa mig ett fint block och prova jag med. Egentligen gillar jag att kunna nå anteckningarna både på datorn och i telefonen, men det är sant att det blir mer strukturerat på papper. Det där med månadsplanering påmminner en del om hur jag lade upp min dagbok innan jag skaffade digital kalender… Blogga gärna mer om hur det går för dig 🙂

  • reaktionista 11 januari, 2016 @ 22:03

   Vad fint! Helt klart värt ett försök! Jag har dagens att-göra med mig i telefonen fortfarande. Men jag är mycket mer för det analoga, speciellt så här där det finns samlat. Jag litar inte helt på att det digitala håller, så mycket lättare att förlora saker i molnet känns det som. Sen behöver jag den fysiska handskriften så mycket för att minnas. Värt att testa! Ska blogga en uppföljning om detta efter januari är över tror jag. Kul att du är intresserad!

 5. […] dips och höftträning. Jag pausar och skriver upp antal upprepningar per övning i min snygga tabell. När jag är klar har jag 5-10 minuters tyst meditation liggandes på rygg på […]

 6. dorrose 18 januari, 2016 @ 22:19

  Jag har inte hunnit läsa igenom om Bullet Journals ordentligt ännu men jag ser fram emot att göra det. Kul att läsa om din erfarenhet. Jag gör nog redan på det här viset gissar jag planerings-och listnörd som jag är.

  • reaktionista 20 januari, 2016 @ 21:16

   Det är en fantastisk lösning! Framför allt är det ju så vettigt att samla alla listor. Rekommenderas!

 7. Skuggsidan 28 februari, 2016 @ 19:37

  Åh, vad kul! Och tydligt, pedagogiskt inlägg. Jag har också börjat använda bullet journal i år faktiskt. Organisation & planering for life!

  • reaktionista 28 februari, 2016 @ 19:59

   Det är en så himla bra grej! Vad fint att du tyckte om mitt inlägg. Det betyder mycket att du säger det.

 8. Bullet Journal 1.0 | REAKTIONISTA 14 april, 2016 @ 17:31

  […] har tidigare skrivit om vad Bullet Journal är. På Pinterest samlar jag […]

 9. anneleeandersson 26 juni, 2016 @ 08:35

  Jag försöker förstå detta jag med, tycker det verkar lite krångligt, men hittar mycket bra information och inspiration på dina sidor 🙂 Tack för det 🙂
  Vilken bok använder du dig av idag och vilka pennor föredrar du?

  • Wilda 29 juni, 2016 @ 10:56

   Vad kul att du är intresserad och att du fått hjälp av mina inlägg! Egentligen tror jag att det krångliga är att det är så enkelt 😉 Du gör Bullet Journal till vad du vill att det ska vara. Med de uppslag, sidor och listor som passar dig. Därför är det väldigt fritt. Bra påminnelse om att jag borde uppdatera om detta snart också! Jag använder mig av en svart bok från b.n.t/office just nu (från Åhléns) men det är min andra bok och jag är lite snål så jag försöker använda böcker jag redan har. Blanka sidor är min favorit hittills, i den förra hade jag linjerat. Jag föredrar svarta tunna pennor och just nu har jag bara billiga svarta och blå från Inn & Finn och dekorerar med tunna Stabilo-pennor när jag vill ha lite färg. Tycker tyvärr att deras pennor lätt blöder igenom när jag ska skriva med dem mycket. Tidigare hade jag svarta gelpennor från TGR men det verkar som att de inte tillverkas längre så det har jag sörjt i sommar.

 10. […] min största obsession i år. Vill du läsa mer om vad det är så har jag skrivit om det kort här och lite längre här. Grundkonceptet på engelska hittar du […]

 11. […] Hur ska du uppnå dina mål 2017? Det är en fråga jag har ställt mig hela januari. Under december gav jag er några inlägg med övningar för att komma på vilka värden som är viktiga i just ditt liv. Utifrån dessa gav jag sedan några råd för att formulera mål inför det nya året. Jag är så glad att se att många av er har använt er av övningarna. Det har jag också gjort. Jag har sedan funderat på hur jag ska uppnå det jag vill. Det ska ni få läsa om idag. Jag kommer också att ge några tips om hur du kan integrera dina mål i din vardag genom Bullet Journal.  […]

 12. […] ✶     Att känna att jag har koll på läget trots att det är så himla mycket att hålla reda på. Tack för Bullet Journal! […]

 13. […] Testa ett nytt sätt att skapa på. » Träffa gänget på skrivkursen en sista gång. » Ge min Bullet Journal nytt liv med dagbok, kollage och små […]

 14. […]    Liksom jag har också min MonthlyMakers-kollega Emilia fastnat för Bullet Journal. Hon beskriver det väldigt […]

Din mail kommer inte att publiceras. Required fields are marked *

*

%d bloggare gillar detta: