Nu har nog de flesta äpplen trillat av träden. För att ta vara på dem kan en göra äppelmos, äppelmust, äppelpaj eller varför inte äppelchips? Jag kunde väl aldrig gissa att det var så enkelt att göra!
Du behöver
- 2 äpplen (en torrare variant, gärna vinteräpplen)
- 1 deciliter socker (gärna ekologiskt, för helt ekologiska chips)
- 1 dl varmt vatten
- 1 skarp kniv
- 1 skärbräda
- 1 bunke/skål
- 1 plåt med bakplåtspapper
Dela äpplena. Kärna ur. Du behöver inte skala dem, men vill du det så fungerar det också.
Skär äpplena i så tunna skivor som möjligt. Efter några olika varianter kom jag fram till att det bästa var att skära dem i skivor på det här sättet.
När du har en hög tunna äppelskivor ska du koka upp en deciliter vatten per två stora äpplen. I det varma vattnet blandar du i en deciliter socker och så rör du om tills sockret har löst upp sig.
Doppa äppelskivorna i sockerlaget och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Det blir bäst om äppelbitarna får ligga separerade, annars kan de fastna i varandra.
Ställ in i mitten av ugnen på ca 80 grader (om du har varmluftsugn). Låt stå i 3-4 timmar. Hur lång tid det tar beror på hur saftiga äpplena är. När de är klara ska de vara helt torra och krispiga.
Äppelchips blir ett supergott snacks till höstens TV-seriemarathon eller till de många skrivtimmarna jag har framför mig. Fruktigt och friskt på samma gång.
5 kommentarer
Pingback: Julklappstips. | REAKTIONISTA
Pingback: 2015 | Ett kreativt år. | REAKTIONISTA
Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #38 | någon att luta sig mot, äppelchips och mod. | REAKTIONISTA
Ser supergott ut och vekar smidigt. Har testat med att lufttorka äpplen förut. Det blir också jättegott, men tar tid.
Ja just det så kan en också göra! Detta är superlätt. Det är mest väntetid 😉