Här kommer ett recept med gratinerad sparris i ugn! Det var ju evigheter sedan jag gav er ett recept. Men nu vill jag hitta fräsch, enkel och säsongsbetonad mat som gör mig frisk och hälsosam. Jag längtar efter sommarsallader, långsamma middagar med plockmat och picknickkorgar. Är det inte helt ljuvligt att kunna sitta ute och äta lunch nu? Igår premiärbadade jag i Mälaren för säsongen och fler dopp lär det bli i veckan. Jag njuter!

Den här måltiden är väldigt inspirerad av lunchen som Cathrin bjöd mig på i förra veckan. Jag har tagit vidare de ingredienser hon använde men använt dem lite annorlunda. Hoppas att ni gillar det för det gör jag! Supersmarrigt!

Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad - reaktionista.se

Recept för 2 personer

TILLAGNINGSTID | ca 40 min

INGREDIENSER | 10 medelstora champinjoner, 1 schalottenlök, 1 vitlöksklyfta, 10 körsbärstomater, 75 g fetaost, 2 dl crême fraîche, 1 lime, några blad sallad, 1 liten majrova, 1/2 paprika av valfri sort, en näve valnötter.

Gratinerad sparris med champinjon- och lökkompott

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förväll sparrisen i lättsaltat kokande vatten i ca 10 minuter.
3. Skölj svampen och skär den i mindre bitar.
4. Hacka lök och vitlök.
5. Torrstek svampen med lite salt och peppar tills vätskan kokat ur, låt sedan löken steka med i ungefär en minut
6. Lägg de stekta champinjonerna och löken i botten på en ungssäker form.
7. Skär körsbärstomaterna i klyftor och lägg hälften av dem ovanpå champinjonerna.
8. Lägg sparrisen ovanpå och strö på parmesan.
9. Lägg en klick smör (eller ringla över olja), salt och peppar överst och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
10. Förbered under tiden salladen och fetaoströran.

Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad - reaktionista.se

Fetaoströra

  1. Blanda 2 dl crème fraîche i en bunke så att den löses upp.
  2. Smula ner ett halvt paket fetaost. Rör om.
  3. Pressa ned en fjärdedels lime och rör om.

Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad - reaktionista.se

Grönsallad med riven majrova och valnötter

  1. Skölj salladsblad och paprika och skär paprikan i små bitar.
  2. Blanda paprika, resterande körsbärstomater, salladsblad och valnötter.
  3. Skala och riv över majrovan.

Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad - reaktionista.se

Smaklig måltid

Servera med limeklyftor, flingsalt och riven parmesan.

Majrovan tillför en svag touch av syrlighet till salladen och fetaoströran gifter sig bra med valnötterna. Lök- och champinjonröran mjukar upp smaken och med lite lime, ost och salt till sparrisen så är måltiden komplett!

Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad - reaktionista.se

Månadens Gröna

Det här blir också mitt bidrag till Månadens Gröna – en vegetarisk utmaning i matlagning. Denna månad är temat SPARRIS och Tina från Grönt varje dag är värd.

Vad smakar gott hos dig i maj?

 

8 kommentarer

  1. Åh vilken fin blogg & vilket fantastisk bidrag till månadens gröna<3

    En ny läsare kan du lägga till;))

    Trevlig helg// Tina

    • Wilda Svara

      Så himla fint att jag liksom smällde av när jag läste din kommentar <3 Häftigt när någon en beundrar börjar följa ens blogg ju! Tack Tina! <3

  2. Pingback: Samlingsinlägg för Månadens gröna - Sparris - Grönt varje dag

  3. Men haha SKOJAR DU vad gott det här låter! Har precis ätit en stor portion sparrispasta och blev genast hungrig igen. Mitt liv vad det ser och låter fantastiskt!

  4. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #21 | Pride, balkong och bad i solnedgången. | REAKTIONISTA

Lämna ett avtryck