Utbudet av loppisar och second hand i Eskilstuna var något som jag fascinerades av när jag flyttade hit. Sedan dess har Sveriges första återbruksgalleria ReTuna öppnat och många många fler fina loppisar. Några har försvunnit, medan andra har tillkommit. Här vill jag tipsa dig som bor i stan, är nyinflyttad eller på besök om second hand i Eskilstuna – kommunen som vunnit miljöpris ett flertal gånger.

Second hand är mitt första val

Kan jag hitta det här på second hand? tänker jag i första hand. Det blir roligare så. Roligare för ekonomin, men framför allt det psykologiska i att hitta unika saker i min egen smak och den lyxiga känslan i att få leta rätt på det. För om det är något jag har börjat uppskatta av mina loppispromenader så är det den segerkänsla som uppstår när jag hittar något jag sökte efter. Det slår nästan kantarellfynd i svampskogen.

Mitt hem är i stort sett uppbyggt av de där små fynden från second hand i Eskilstuna. Från skrymslen och vrår har jag tagit hem och även lämnat bort saker genom åren. Böcker, möbler, kläder, tavlor, köksgeråd… you name it! Därför vill jag nu dela med er av mina smultronställen i staden.

Det här kommer aldrig att bli en komplett guide, men det är tänkt som ett levande dokument. Jag fyller på vartefter som jag lär känna nya platser och vilka skatter de gömmer. Hjälp mig gärna om du vet något som inte jag vet! Fler tips till Eskilstuna finns i min sommarguide där många tips även funkar under vinterhalvåret.

Loppis och second hand guide Eskilstuna - reaktionista.se

Öppna Hjärtat – KFUK-KFUM

Min absoluta favorit av de enskilda second hand i Eskilstuna. De har ett bra inflöde av saker, rimliga priser så att det känns som fynd, ligger centralt och erbjuder ett stort utbud av både möbler, kläder och prylar.

Adress: Libergsgatan 2
Öppettider: Tisdag och torsdag 10 – 18, onsdag och lördag 10-14.
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶ ✶
Hemsida: http://www.kfumoh.se

Second hand Eskilstuna ReTuna - reaktionista.se

ReTuna Återbruksgalleria

Sveriges första återbruksgalleria med många butiker. Blombutik, inredningsbutiker, sybutik, Stadsmissionen, barnleksaker och barnkläder, bokförsäljning, cykelreparationer. Du kan till och med köpa en ny ytterdörr. Finns också kafé med mat så att du orkar dig runt hela gallerian. Ett urmysigt sätt att spendera en ledig dag, vardagseftermiddag eller helgdag.

Adress: (ta buss från Eskilstuna resecentrum till hållplats ”Ekeby våtmark”)
Öppettider: Vardagar 10-19, lördag och söndag 10-15.
Hemsida: https://www.retuna.se
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Second hand Eskilstuna ReTuna popup - reaktionista.se

ReTuna popup

Just nu (december ut) finns även en popup-butik i centrum med the best of från butikerna på ReTuna. Självklart är det roligare med ett bredare utbud, men här finns också fynd att göra!

Adress: Kungsgatan 22
Öppettider: vardagar 12-16, lördagar 12-15.
Betyg:  ✶ ✶ ✶ ✶

Loppis och second hand guide Eskilstuna - reaktionista.se

LOPPIS (Nyfors, vid tågstationen)

Kanske Eskilstunas sötaste loppis. Drivs av ett pensionerat par som gör detta för nöjes skull. Litet och gemytligt. Tråkigt med korta öppettider men väl värt ett besök. Jag har hittat många dyrbara ting här, som retrofåtöljer och en balklänning.

Adress: Västra Åsgatan
Öppettider: lördag och söndag 9-12.
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶

Second hand Eskilstuna Röda Korset - reaktionista.se

Röda Korset Nystrandsgatan

En något utplockad butik som ligger avsides. Som alltid går det att hitta bra saker, beroende på vad en letar efter. Här finns en hel del möbler och tavlor/ramar för den som söker det. Hjälpsam trevlig personal och rymlig lokal.

Adress: Nystrandsgatan 29 (ta buss 1 mot Torshälla från centrum till hållplats ”Valhalla”)
Öppettider: vardagar 10-16, lördag 10-14.
Hemsida: https://kommun.redcross.se/eskilstuna/
Betyg:  ✶ ✶

Röda Korset Strandgatan

En söt och trevlig liten butik hyfsat centralt. Inte helt min kopp av te, men den har sin charm. De verkar ha en något äldre målgrupp än 30-åringar.

Adress: Strandgatan 16
Öppettider: vardagar 10-16, lördagar 10-14.
Hemsida: https://kommun.redcross.se/eskilstuna/
Betyg:  ✶ ✶ ✶

Second hand Eskilstuna Pingstkyrkan - reaktionista.se

Pingstkyrkans second hand

När jag var här första gången ringlade det en lång kö längs hela den överfulla parkeringen. Jag förstod varför när jag kom in. Vilka fynd! Vilka priser! Väldigt välsorterat och ordningsamt, med tydliga avgränsningar mellan saker. Och stort! Det känns välskött och prisvärt. Med andra ord: Ställ dig i kö!

Adress: Mått Johanssons väg 42
Öppettider: tisdag och torsdag 13-17.
Hemsida: https://www.pingst-secondhand.se
Betyg:  ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Myrorna

Som många av Myrornas butiker så tycker jag att priserna är alldeles för höga för att vara second hand. Ibland kan jag känna att det är värt det, men allt för sällan känns det så. Ett plus är att de har studentrabatt på 10 % och att kläder och textilier håller hög kvalitet. En guldgruva för den som letar böcker.

Adress: Rademachergatan 6
Öppettider: vardagar 10-18, lördagar 11-16.
Hemsida: https://www.myrorna.se/har-finns-vi/eskilstuna-rademachergatan/
Betyg:  ✶ ✶ ✶

Second hand Eskilstuna 2:a handssaker - reaktionista.se

2:a hands saker

Fullproppad butik med allt möjligt. Fynd och krimskrams i en salig blandning. Det ser ut som en liten butik men rymmer flera rum inuti med prylar från golv till tak. Spännande, eftersom en alltid ser nya saker!

Adress: Eskilsgatan 23
Öppettider: Lördag och söndag 11-15
Hemsida: https://www.facebook.com/2ahandssaker
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶

Tobis Loppis

Jag har tyvärr inte hunnit besöka denna loppis. Men då det fanns bra info om den tipsar jag om den ändå.

Adress: Heljestrandsgatan 5
Öppettider: Tisdag 9-15, torsdag 12-18, lördag och söndag 9-15
Hemsida: https://www.facebook.com/Tobis-loppis-462929057225731/
Betyg: (ej betygssatt då jag inte besökt den än)


Denna guide till second hand i Eskilstuna kommer att uppdateras efterhand. Har du något tips om en loppis eller secondhand-butik i Eskilstunaområdet eller märker du att något inte stämmer här så får du gärna höra av dig i kommentarsfältet eller till reaktionista[at]gmail.com

4 kommentarer

  1. Wilda! Jag är långt ifrån ett loppis-proffs men ”Huset i Hällby” tycker jag är en mysigt liten loppis som drivs av en familj. Det är en gammal skola de bor i och på tomten finns ett litet hus för loppis. De har en mysig atmosfär och gott fika. Jag vet inte om de har någon hemsida mer än på Facebook (sök på ”Huset i Hällby”) och deras öppettider är sparsamma. De är på väg att starta upp företag så troligtvis blir öppettiderna mer generösa då 😊

    • Den har jag hört så mycket om men inte lyckats ta mig dit än. Det är ju lite mer än gångavstånd 😉 Vi kanske får ta en utflykt någon dag? Den ska helt klart in i listan så snart jag har varit där 😀 Tack för påminnelse!

Lämna ett avtryck