Monthly Makers AVTRYCK | Dikt och kolteckning

Den här månaden var det svårt att samla ihop alla idéer som flög runt i mitt huvud och faktiskt få något gjort. I virrvarret hade jag en grundidé som jag återkom till. Jag ville skriva något. Avtryck är ett så poetiskt ord i sig, tycker jag. Så jag bestämde mig för att bara spåna ord till en början.

Monthly Makers Avtryck

Min poesi är ofta som en gåta om nutiden som jag inte förstår förrän långt efteråt. Jag börjar med ord, som blir rader, som bryts av och på något sätt hittar orden sin trollformel och rytm, bildar ett mönster och så skriver jag tills jag hör punkten. Det kommer ofta en punkt helt av sig självt. Så också denna gång.

Monthly Makers Avtryck

Monthly Makers Avtryck

Däremot var jag inte nöjd med innehållet och rytmen mellan ansatsen och slutpunkten. Så jag redigerade, testade synonymer, bytte betydelser. Och mitt i det arbetet förstod jag vad texten handlade om. Vem. Med känslorna kom också prestationsångesten. Jag ville skapa något riktigt bra. Jag brottades ett tag. Det var först när jag följde känslorna, lät dem styra, som det blev bra.

Monthly Makers Avtryck

För att komplettera orden ville jag också göra ett porträtt. Min idé var att använda akryl och göra ett porträtt av fingeravtryck (som denna teknik) men det var alldeles för svårt att få till olika nyanser och styrkor i det svarta på det sättet. Istället använde jag mig av kol. Jag suddade i kolet med fingrarna och på så sätt blev det ju ändå fingerAVTRYCK.

Monthly Makers Avtryck

Det viktigaste var dock att avbilda personen och med små försiktiga drag och varsamma skuggningar började jag se ett ansikte jag känner igen. När jag var hyfsat nöjd och hade fått fram de viktiga dragen, la jag till fräknarna och sprayade med fixativ.

Monthly Makers Avtryck

På detta ville jag sedan texta dikten och med en första skiss med varje rads första ord kunde jag sen fylla i resten av texten i blyerts. Sista steget var att fylla i texten med en tunn svart tuschpenna. Jag fyllde inte i exakt för att få en skuggaffekt (också ett avtryck). Handstilen och tulpanerna har också sin betydelse.

Monthly Makers Avtryck

DITT AVTRYCK

Monthly Makers Avtryck

Monthly Makers Avtryck

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Här kan du läsa mer om hur det fungerar. I januari är temat avtryck och Beatrice är värd. Kommentera detta inlägg senast den 28 januari med en länk till ditt bidrag för att vara med.

Den 10 februari släpper vi nästa tema. Håll utkik på Facebook eller Instagram för att inte missa något. Du kan också gå med i gruppen We are Monthly Makers för att inspireras och diskutera med andra.

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa,
JessicaMikaelaRuthSandraStina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

19 avtryck, RSS

 1. www.dorro.se/bucketlist2016 21 januari, 2016 @ 08:40

  Vad härligt att få följa hela din process till ditt fantastiska resultat. Monthly Makers verkar roligt men jag vet inte om jag skulle klara att skapa något varje månad. Jag har lagt den typen av kreativitet i en låda och stängt locket. Jag gör så mycket annat som är kreativt. Jag får fundera på saken.

  • reaktionista 21 januari, 2016 @ 09:02

   Tack! Det är helt frivilligt att skapa något och du kan vara med bara den månaden som du får inspiration av temat eller när temat passar det du redan gör. Det finns inte heller några regler kring vilken kreativitet, det bestämmer du själv. Det går lika bra att skriva en lista som att spela in en video eller fotografera något. Du kan läsa mer om det här: https://reaktionista.wordpress.com/2016/01/05/monthly-makers-2016/

 2. Hanna 21 januari, 2016 @ 09:11

 3. Mikaela 21 januari, 2016 @ 10:51

  Vad kul att få ta del av processen såhär mycket! Och SOM du kan skriva. Avundas alltid lite de som kan uttrycka sig med ord, den förmågan saknar jag helt. Väldigt rörande text, och otroligt fint att kombinera det med porträttet. Tycker den känns sorglig men ändå stark, eller skörstarkt är kanske ett bättre ord. Vackert är det i alla fall.

  Det slog mig nu att du kanske skulle gilla min sambos systers texter, hon som gick på biskops arnö som jag nämnde en gång förut. Finns att läsa en hel del här: https://skevra.wordpress.com/ och här: https://okvald.wordpress.com/2013/11/29/sorgesang-kampsang/ om du har lust 🙂

  • reaktionista 21 januari, 2016 @ 16:26

   TACK! Åh, helt rörd av dina ord. Skörstarkt var ett fint ord. Ska spara det.
   Och tack för länkar! Sparar dem och läser. Blir så inspirerad av ordkonstnärer. 🙂

 4. Ruth | HungryHeart.se 21 januari, 2016 @ 12:10

  Du är så ruggigt bra på att skriva! Otroligt starkt och vackert! <3

 5. Jessica 21 januari, 2016 @ 13:26

  MEN JÖSSES VAD VACKERT. <3 sitter här med tårar i ögonen! Så fantastiskt, Wilda!

  • reaktionista 21 januari, 2016 @ 16:27

   Oj, vilken fin kommentar. Det berör mig att du blir berörd. <3

 6. Anna María 21 januari, 2016 @ 13:32

  Jättefin skrivet. Och så fint att få ta del av processen. Tack!

  • reaktionista 21 januari, 2016 @ 16:27

   Tack själv! Så glad att det uppskattas.

 7. Sandra 21 januari, 2016 @ 17:27

  Men wow, så jäkla gripande! Är också, precis som de ovan, väldigt glad att du lät oss ta del av hela processen och dina tankar och känslor kring ditt bidrag. Väldigt starkt och fint, Wilda!

  • reaktionista 22 januari, 2016 @ 09:14

   Tack Sandra! Så glad att du uppskattade att jag delade processen.

 8. Jess 24 januari, 2016 @ 09:43

  Vilken fantastisk ordmagi du delar med dig av, så vackert och fint!

 9. Alicia 24 januari, 2016 @ 12:12

  Oerhört stark text, och det där med synonymer och magiska ordval – det kan du! ”Vildnätter” var en favorit bland många. Vackert hur du har kombinerat texten med kolporträttet, och även hur du brutit loss den från sin vänsterställda spalt. Väldigt livfullt och smärtsamt verk, Wilda. Det berör.

  • reaktionista 24 januari, 2016 @ 16:46

   TACK! Verkligen tack. För att du läser, ser och ser lite till. <3

 10. […] som förra året i januari resulterade inspirationen i porträtt och dikt. Ett självporträtt från idag i kontrast till ett […]

Din mail kommer inte att publiceras. Required fields are marked *

*

%d bloggare gillar detta: