MONTHLY MAKERS GEOMETRI | Kvadratisk ampel på 5 minuter

Idag släpper värdarna för Monthly Makers sina bidrag på månadens tema GEOMETRI. Alla förutom månadens värd Fredrika som släppte sitt bidrag igår (SÅ fint!). In och kika och länka ditt eget bidrag i Fredrikas kommentarsfält senast den 28:e.

DIY ampel - reaktionista.se

Jag har som sagt pluggat en del geometri i mars, vilket gjorde att jag hade maxad inspiration när månadens tema släpptes. Det var tacksamt eftersom jag har haft ovanligt mycket på schemat i mars. Jag kom igång tidigt, för jag visste att jag ville göra något med växtrelaterat. Jag är så sugen på att testa betong, men det här var inte rätt månad. Istället blev det en ampel.

GÖR EN KVADRATISK AMPEL PÅ 5 MINUTER

Monthly Makers geometri - kvadratisk ampel - reaktionista.se

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 5 min
PRIS | Totalt ca 35 kr
DU BEHÖVER | En kvadratisk canvasram, en skalpell/sax, ett tåligt garn och en kruka med samma yttermått som ramens innermått (eventuellt linjal/måttband).

Monthly Makers hanging flowerpot - reaktionista.se

 1. Ta bort canvasduken från ramen. Dra bort klamrar (som inte behövs för att hålla ihop ramen).
 2. Mät upp hur långt garn du behöver för den höjd du vill ha. Dubbla längden (ska vikas dubbelt) och klipp till 4 lika långa garnlängder.
 3. Ta en av garnlängderna och vik den dubbel.
 4. Lägg öglan där längden viks diagonalt över ramens kant och dra igenom garnändarna underifrån. Upprepa steg 3 och 4 i alla hörn.
 5. Dra ihop alla garnlängder i mitten och sträck dem uppåt. Ställ gärna något tungt (eller din fot) på canvasen så att du kan måtta in mitten. Knyt en stark knut av alla trådar. Knyt fler knutar om du vill, men spara ändarna så att du kan knyta ihop en sista knut runt gardinstången.
 6. Placera krukan i mitten så har du en färdig ampel!

Om du inte som jag har en ytterkruka som passar går det lika bra med en innerkruka. Se till att den tar emot i kanten så den inte glider igenom, och låt vattnet rinna av innan du hänger tillbaka den när du vattnar växten.

Monthly Makers geometri ampel - reaktionista.seDIY ampel - reaktionista.se

Inspirationen fick jag från Pinterest och denna skapelse. Superenkelt och snabbt fixat! Äntligen fick jag upp en av växterna så att jag kan frigöra yta för min växande plantfamilj. Jag blev väldigt nöjd och funderar redan på att göra fler.

Monthly Makers geometri - kvadratisk ampel - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat GEOMETRI och Fredrika är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 mars för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

39 avtryck, RSS

 1. Nastasja 21 mars, 2017 @ 08:10

  Nej, vad fint! Vad duktig du är, Wilda 😀

 2. Jenny 21 mars, 2017 @ 08:12

  Alltså Wilda!!!!!!! Det här är bland det smartaste jag sett! Tror jag ska ha ett gäng små canvastavlor, här ska göras amplar pronto 😀

  • Wilda 21 mars, 2017 @ 14:45

   Åh så glad jag blev av dina ord! Gör det! Det tar ju ingen tid alls heller 😀

 3. Beatrice 21 mars, 2017 @ 10:08

  Åh, men gud va smart!! Har ju sett kvadratiska amplar förut, men ingen gjord av en canvas-ram! Har nog en sån ram hemma redan från något jag målade som fick en buckla i duken som jag skar loss…. Om den bara ligger och skräpar så kan den ju lika gärna få ett syfte liksom!

  • Beatrice 21 mars, 2017 @ 10:09

   Och eh, jag har tydligen inte kommenterat här från datorn sen jag flyttade bloggen…? Men det såg jag såklart inte förrän jag redan tryckt på skicka kommentar 😉

  • Wilda 21 mars, 2017 @ 14:46

   Verkligen! Använd den! Så otroligt lätt och därför också extra roligt 😀 Tack Bea!

 4. Emilia W 21 mars, 2017 @ 10:13

  Såååå smart med canvasram??!! Jag har en hel pinterestboard med trä-diys men avskräcks av sågande och måttpassning, detta var den smartaste lösningen på problemet ever! Och fint blev det också (såklart!)

  • Wilda 21 mars, 2017 @ 14:47

   Tack Emilia! Jag brukar också bli lite avskräckt av sånt men det här gick ju som en dans!

 5. Fredrikapåvinden 22 mars, 2017 @ 08:43

  Men alltså ÅH! vad fin Wilda! Jag har sååå länge tänkt att jag ska skaffa nån ampel för de är ju så himla fint, nu blev jag lite taggad igen. Ser ut att passa så himla bra i just ditt fönster dessutom!

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:34

   Tack! Jag blev verkligen nöjd! Och den här är ju superenkel att göra 😀

 6. Silje 22 mars, 2017 @ 09:57

  Så himla fint! 😀 Diggar at prosjektet eigentleg er ganske enkelt, men at det likevel blir eit superbra resultat! Godt forklart med steg-for-steg-beskriving, så tommel opp! 😀

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:39

   Tack Silje! Vad glad jag blir! 😀

 7. Vicky 22 mars, 2017 @ 17:46

  SOM du och ditt diy:ande utvecklats under senaste månaderna alltså! du är så bra. hoppas du har det fint. miss you, alltid!

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:40

   Åh vad glad jag blir att du ser det och hjälper mig att se det! Finaste du! Jag är nog lugnare i skapandet nu. Det händer av sig självt mer <3

 8. Finurliga fröken 22 mars, 2017 @ 20:00

  Underbar!

 9. Julia 23 mars, 2017 @ 19:43

  Bara på 5 minuter, wow! Vilket super diy och snyggt och praktiskt blev det också 🙂

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:43

   Ja supersnabbt och jätteenkelt! 😀 Tack!

 10. Mikaela 24 mars, 2017 @ 10:17

  Men guud vad smart använda en canvasram! Jag trodde du sågat till och byggt kvadraten med men det här var ju genialiskt! Och så snyggt?! Måste härma 😉

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:44

   Åh fina Mikaela! Vilka värmande ord. Nu blev jag extra stolt och glad! 😀 Är lite lat och hade inte orkat såga till men det är ett nästa projekt 😉

 11. Sannaste 24 mars, 2017 @ 14:53

  Jag har drömt om många amplar i trädet på landet, och försökte göra det enkelt för mig med att hänga upp köpekorgar direkt på grenar eller i snören förra sommaren. Det blev sådär. Nu ska jag prova med ramar, det kan bli jättesnyggt. Tack för tipset!

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:46

   Åh vad fint att det kunde inspirera och erbjuda en lösning! Det låter som att det kan bli riktigt fint!

 12. Jess 27 mars, 2017 @ 20:23

  Men lägg av vad smart! Vilket genidrag att använda en canvasram, vill genast fylla mina fönster med likadana. Perfekt för att nyfikna katter inte ska komma åt dem också 🙂

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:47

   TACK! Haha relaterar hundra procent till kattproblemet. Alla ampelliljor hänger höööögt upp!

 13. Johanna 27 mars, 2017 @ 20:42

  alltså jag kan bara instämma och hålla med om hur smart detta var! Tycker om den lite mer rustika känslan du fått till också, till skillnad från känslan en får från knyt-amplar.

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:49

   Tack! Vad kul att du säger det. Jag överanvänder det här garnet (som är helt eko men som jag inte minns vart jag har handlat det) för att jag tycker så mycket om just den känslan. Kul att du såg den detaljen!

 14. Stina | Stinas tillvaro 29 mars, 2017 @ 20:24

  Så himla smart gjort! Superfint att få upp blommorna sådär och inte bara ha dem på köksbrädet 🙂

  • Wilda 30 mars, 2017 @ 21:50

   Tack Stina! Ja det blir extra bra nu när mina odlingar tar över fönsterbrädet 😉

 15. Anki 31 mars, 2017 @ 09:42

  Det här gillar jag! Jag har länge funderat på en ampel men inte riktigt hittat nån som jag tycker är bra. Men gör man så här kan man ju använda vilken kruka man har! Väldigt smart!

  • Wilda 31 mars, 2017 @ 16:33

   Vad fint att det kunde hjälpa dig! Och ja det här går jättebra på flera storlekar bara inte krukan är för liten så den ramlar igenom. Tack!

 16. Alicia 31 mars, 2017 @ 10:50

  Det är verkligen så oändligt fiffigt det här! Hade liksom aldrig kommit på tanken och nog inte trott det skulle vara särskilt snyggt, men det är ju SÅ fint med kombinationen rund kruka, kantig ram och vilda växter! Mycket bättre än allt jag sett i makramé.

  Onödigt vetande från scoutledaren: knopen du gör i hörnen kallas lärkhuvud!

  • Wilda 31 mars, 2017 @ 16:34

   Tack Alicia! Vad roligt att du gillar det! Haha älskar att du är sådär scoutnördig <3 Det lär jag aldrig glömma nu!

 17. Jessica 4 april, 2017 @ 09:13

  Åhh vad påhittig du är, Wilda!!

  • Wilda 11 april, 2017 @ 09:38

   Tack Jessica!

 18. Julia 11 april, 2017 @ 13:43

  Åh blir så glad av det här! Har nog just en sådan canvas ram i någon låda och har tänkt att jag vill ha fler amplar. Perfekt ju! Tack för inspirationen!

  • Wilda 16 april, 2017 @ 17:15

   Åh helt underbart att kunna inspirera! 😀 Tack! Jätteenkelt att göra bara du har ett starkt snöre 😉

 19. Anni 18 april, 2017 @ 13:04

  ”Det enkla är ofta det svåra”
  Så otroligt fiffigt och snyggt! Bäst är just idén att använda en canvasram eftersom den är stadigare än t ex en tavelram och dessutom inte är tänkt att synas och därför blir precis så där läckert ruff.

  • Wilda 24 april, 2017 @ 10:30

   Tack Anni! Ja den passade verkligen ultimat för detta, även om jag inte hade någon aning om det när jag satte igång 😉

Din mail kommer inte att publiceras.

%d bloggare gillar detta: