Monthly Makers TEXTIL | DIY – laptopfodral av återbruksmaterial

Den här månadens tema var TEXTIL. Jag har sedan i våras haft några stående saker på min att-göra-lista på just det temat, t ex sy om en klänning och laga ett par byxor etc.  Temat drog igång lusten att ta tag i de uppgifterna, men jag insåg att jag omöjligt skulle hinna göra allt. Så jag valde att göra det roligaste på listan: ett laptopfodral.

Eftersom jag tycker om det kreativa i återbruk var det två gamla saker som blev en ny. En läderkjol och kongressryggsäcken från i juni som oftast bara åker direkt ner i förrådet/soprummet.

Laptop case

Jag sprättade bort baksidan av ryggsäcken och fick en lagom stor bit att jobba med (mätte så klart med min laptop innan). Sen klippte jag lös en lika stor bit av kjolen. Då hade jag goda marginaler för söm och kant. Sedan klippte jag av den rundade kanten på det svarta tygstycket så att lädertyget skulle kunna bli ett lock.

Laptop case

Nästa steg var att måtta upp och markera sömmarna med synålar för att sedan sy längs kanterna. Jag tog hjälp av en vän som har symaskin och medföljande kunskaper. Med raksöm tog jag mig runt alla kanter, och försökte att inte sätta gasen i botten.

Laptop caseLaptop case

Jag sydde ett varv runt och även längs med locket, för att sedan avsluta med ett varv till för att rätta till några små utsvävningar och få en rakare kant. Sedan klippte jag bort överflödigt tyg längs kanterna och klippte av hörnen på diagonalen.

Laptop caseLaptop case
Laptop case

Tadaa! Funktionellt, enkelt och stilrent. Precis som jag vill ha det. Så nöjd!

Det går att vika in locket, men det skulle också gå att sätta dit en tryckknapp/kardborre. Jag har även funderat på om jag kanske ska dekorera den svarta sidan med broderi eller tryck. Har du några idéer?

Laptop case
Laptop case

Har du också skapat något på temat textil denna månad? Kommentera på det här inlägget, eller följ länkarna i kommentarerna för att se vad som har skapats av andra. Den 10 september släpps nästa tema.

8 avtryck, RSS

 1. Alicia 27 augusti, 2015 @ 12:19

  Aaah, smart konstruktion! Jag försökte sy ett datorfodral till min lillebror i julklapp men det blev bara som en stor och oformlig kudde. KATASTROF. Kul att du använde återbruksmaterial också – bästa inspirationen/utmaningen!

  • reaktionista 28 augusti, 2015 @ 08:47

   Tack! Men åh så himla trist när en drar igång något kreativt och så funkar det inte.Det kanske var det där knepet att klippa av kanterna på diagonalen som saknades?

 2. Jessica 31 augusti, 2015 @ 20:34

  Vad roligt att temat fick dig att sätta igång! Och det blev ju superbra! Så fantastiskt med återbruk.

  • reaktionista 1 september, 2015 @ 10:34

   Tack! Vad roligt att du tycker det! Återbruk är bland det bästa jag vet. 🙂

 3. Mikaela 1 september, 2015 @ 22:39

  Återbruk <3 Så himla bra, älskar att du kombinerat läder med det svarta tyget, och tycker absolut du ska dekorera med broderi eller något annat kul!

 4. […] januari / februari / mars / april / maj / juni / juli / augusti / september […]

 5. 2015 | Ett kreativt år. | REAKTIONISTA 30 december, 2015 @ 15:11

  […] sydde ett laptopfodral av en gammal väska och kjol, målade en galax i akvarell efter ett youtube-klipp på tema rymden […]

 6. […] kan bli en skål av betong. Även kläder eller väskor kan få nytt liv, som när jag gjorde ett laptopfodral av en kjol och en ryggsäck. Eller odla något i en loppisfyndad korg som du plastar in (om inte katten snor den som […]

Din mail kommer inte att publiceras.

%d bloggare gillar detta: