MONTHLY MAKERS TYG | Sänggavel med växttryck

Maj rusar iväg mot sommar och det är dags att börja lämna in bidrag på tema TYG! Det gör du i en kommentar på detta inlägg. Det ska bli så spännande att se vad ni har skapat! Men vad har jag hittat på?

Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se
Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se

Denna sänggavel med växxtryck har funnit med som idé från i höstas då jag började köpa hem tyger och hänga bakom sängen. Jag har sängen stående i vardagsrummet för att jag gillar att sova ljust. Jag kände att jag saknade något att luta mig mot och något som markerade sängen i rummet. I och med detta tema fick jag äntligen tummen ur!

Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se

Det har varit ett äventyr från första början. Som den växttjuv jag är smög jag en tidig eftermiddag runt i en av stadens parker och plockade ihop några blad och grenar till växttrycket. Tror ni inte preciiiis då kör polisen en runda i parken? Det tog ett bra tag för den pulsen att lugna sig och förstå att det nog inte är polisens högsta prioritet att haffa blomstertjuvar. Jag skrattade så att jag kiknade sen!

Det andra äventyret var när jag precis var klar med trycket och bara skulle häfta fast det. Då hade min häftpistol gått och gömt sig. Jag anar att den var lite trött efter det hårda arbetet förra månaden och därmed tagit semester en månad. Jag fick helt enkelt låna någon annans utvilade häftpistol!

Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se

BYGG EN SÄNGGAVEL MED VÄXTTRYCK

 

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 4-5 timmar.
PRIS | ca 400 kr (baserat på att du köper tyg och kuddar på second hand och köper en stor skiva plywood)
DU BEHÖVER | Växter, textilfärg, tyg/lakan, gamla kuddar, strykjärn, pensel, tidningar, plywoodskiva, tumstock, häftpistol och häftstift.

En varning! Det här är inget jobb för en perfektionist. Textiltryck är oförutsägbart och pilligt och blir snarare en effekt än ett klockent resultat. Jag behövde verkligen släppa detaljtanken på hur jag ville att det skulle bli. Med lite träning fick jag in den rätta snitsen.

Sänggavel med växtmönster DIY - reaktionista.se

FÖRBEREDELSER

1. Mät upp hur stor träskiva du vill ha. Min står på golvet och ska gå att sitta lutad mot även med huvudet så i mina mått är den lika hög som bred: dvs 120×120 cm.

2. Plocka växter med tydliga konturer i önskat mönster blad/grenar/blommor eller löv. Plocka dem samma dag för att få bäst resultat, eller ställ dem i vatten så att de håller sig. Torra växter krymper och är svårare att formera. Du kan pressa dem lite mellan tunga böcker i några timmar så rätar de ut sig lite och blir lättare att jobba med.

3. Mät upp hur stort tygstycke du behöver trycka på och vik in/nåla upp det så att du har en yta att förhålla dig till.

4. Skissa upp på ett papper hur du vill skapa ditt mönster. Skissa även på tyget med textilpenna om du vill det.

5. Skydda ytan där du jobbar med tidningspapper så du kan kladda fritt.

6. Täck ett blad med textilfärg och testtryck på papper/tidning först för att avgöra hur mycket färg du behöver.

Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se

TEXTILTRYCK

1. Täck ett blad med textilfärg med pensel och lägg det försiktigt mot tyget.

2. Räta ut det med lätta fingrar och stryk lätt från mitten och utåt på varje bladdel så att färgen tränger in i tyget. Grenar trycker du med lätt hand ned mot lakanet. Ta sedan försiktigt bort växten.

3. Fyll i de delar som inte fäst så bra med pensel. Måla på frihand om du vill lägga till något eller förtydliga något.

4. Upprepa steg 1-3 tills du har ditt mönster.

5. Stryk på baksidan av tyget för att fästa färgen.

Sänggavel med växttryck textiltryck- reaktionista.se

BYGG EN SÄNGGAVEL

 1. Placera kuddarna som du vill ha dem ovanpå plywoodskivan, dra ur en del av innehållet om du vill fördela det mer plant.
 2. Fäst antingen kuddarnas ändar eller en del av luddet med häftpistol (så att allt inte hamnar i en hög längst ner i tyget sen).
 3. Lägg lakanet över med trycket placerat som du vill ha det. Mät upp vart gränsen för sängen går och fäst lakanet med häftstift längs den kanten.
 4. Spänn sedan upp tyget över kuddarna och fäst det på baksidan. Rätta till kuddarna från sidan om det behövs innan du häftar igen där också.

Bygg en sänggavel - reaktionista.se

Här kommer jag sova gott, skriva dagbok om kvällarna och kunna läsa många böcker med en bra läsställning för min stackars rygg och nacke.

Nu är jag nyfiken på vad ni har skapat! Jag har ju redan fått se så många spännande, inspirerande och häftiga skapelser via instagram. Nu vill jag se vad just du har gjort – lämna en kommentar med länk!

Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se
Sänggavel med växttryck DIY - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I maj är temat TYG och jag är värd. Länka ditt bidrag i kommentarsfältet nedan senast den 28:e maj för att vara del av sammanställningen! Genom att göra det godkänner du att vi återpublicerar din bild i relevanta sammanhang i våra bloggar och mediekanalser – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.  Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Följ oss på Facebook för att enkelt hänga med i tema- och värdskiften, få information om nyheter och event, samt ta del av ännu mer kreativ inspiration! Vi finns också på InstagramPinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

54 avtryck, RSS

 1. […] mitt bidrag till Monthly makers för maj. Ett egenritat och sytt linne 🙂 Denna månaden är det Wilda som är värd. Bakstycket är delat i två och så är det ett veck mitt på för lite mer […]

 2. Alexandra 20 maj, 2017 @ 08:10

  Å va läskigt, nu är jag den första som kommenterar 😉 Hade egentligen inte tänkt vara med denna månaden, men så hade jag en bit tyg hemma som blev till ett linne som blev klart igår, så det blev ett bidrag trots allt 🙂 Här finns ett par bilder: https://igottpysselsallskap.wordpress.com/2017/05/20/forsta-varma-kvallen-for-i-ar-och-ett-nysytt-linne/

  Va roligt att se hur du gjort din sänggavel, gillar projekt där man inte behöver köpa en massa avancerade och svindyra saker 🙂

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 17:24

   Så roligt att du kom först av alla! Och ännu roligare när du inte hade tänkt vara med och att du ändå lyckades få till något 🙂 Jätteglad för det! Tack för dina fina ord. Ja, det är mina bästa projekt. Sånt som knappt kostar. 🙂

 3. Nastasja 20 maj, 2017 @ 09:07

  Vad är duktig, Wilda! Blev verkligen superfint.

 4. Clara, Bossbloggen 20 maj, 2017 @ 09:10

  Shit så snyggt! Bra jobbat 😀

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 17:27

   Tackar! Vilken skön uppmuntran att få! 😀

 5. Thea 20 maj, 2017 @ 09:21

  Men alltså, så otroligt vackert! Inspiration på hög nivå; nu hoppas jag att bladen och blommorna slår ut här i norr inom kort så jag kan göra något liknande!

  Här är mitt enkla men personliga bidrag. Första gången jag är med, men absolut inte sista <3

  http://vasterdrottningen.se/skapande/varfor-far-jag-inte-pa-mig-dina-bla-jeans-2/

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 17:31

   Otroligt glad för ditt bidrag och vilket smicker att du vill göra något liknande! <3 Välkommen in i gänget Thea!

 6. Silje 20 maj, 2017 @ 09:40

  Grønt, vårleg og veldig fint! Diggar at uttrykket er så enkelt med bare kvitt og grønt samstundes som det lyser opp både rommet og senga 🙂 Her er mitt bidrag no i mai: https://siljehusmor.blogspot.no/2017/05/ei-turkis-bok-til-ein-haug-med-postkort.html?m=1

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 19:47

   Vad roligt att du tyckte om det. TACK!
   Så otroligt kreativt gjort Silje! Det är alltid kul att se vad du hittar på och jag är glad att du är med månad efter månad! 🙂

 7. Louie 20 maj, 2017 @ 10:19

 8. Alicia 20 maj, 2017 @ 10:51

  Såå vackert Wilda! Plötsligt blev sängen hela rummets höjdpunkt!

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 19:53

   Tack fina! Ja den känns verkligen så rätt. Värmer att du gillar det! 😀

 9. Jenny 20 maj, 2017 @ 10:56

  WOW Wilda! Är nästan mållös. Så himla fin, kreativ och magisk lösning! Det ser ju verkligen urmysigt ut och det vilda i växttrycket passar ju så bra med naturtemat i sig. Det känns väldigt du också! Blir sjukt inspirerad, har själv funderat mycket på olika lösningar för en fin sänggavel som inte tar så mycket plats, mitt sovrum är bara ungefär 10cm längre än själva sängen så jag får inte plats med någon maffig snidad träkonstruktion som jag egentligen drömmer om.

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 19:55

   TAAAACK! Alltså vilken himla fin fanfar av beröm du ger mig! Framför allt att det känns jag. Finare kommentar kan en ju inte få! <3 Det här var en väldigt enkel lösning som ju ändå blev väldigt fin så jag hoppas att du hittar fram till din sänggavel med en liten push härifrån 🙂 Förstår att du drömmer om en sån stor träsnidad. Det är ju du 😉

 10. Sandra Leone 20 maj, 2017 @ 11:09

  SÅ FINT! Och otroligt somrigt och härligt!

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 19:56

   TACK! Jag blir så himla glad!

 11. Jess 20 maj, 2017 @ 12:43

  Men wow, så fantastiskt fint! Det ser så lugnt och rofyllt ut.

  • Wilda 22 maj, 2017 @ 19:57

   Tack!!! Det är det verkligen. Som att sova under en sommaräng <3

 12. Elin 20 maj, 2017 @ 14:05

  Så otroligt fint!

 13. Lena 20 maj, 2017 @ 22:14

  Så härligt fin o somrig
  Lämnar ett bidrag hur man enkelt återanvänder gamla kläder o gör en fin kudde
  https://instagram.com/p/BUBkKI1ByFx/

  • Wilda 23 maj, 2017 @ 18:19

   Tack! Så himla smart bidrag du gjort 🙂

 14. Borgmästaren 21 maj, 2017 @ 11:37

  Det blev ju välsigt fint och smart att fylla i med pensel de delar som inte blev så starka.

  Jag hittade ett sätt att återvinna broderade dukar. Du hittar det här: http://mitthemarminborgnaturligtvis.blogspot.se/2017/05/monthly-makers-tyg.html

  • Wilda 23 maj, 2017 @ 18:21

   Tusen tack! Ja det gjorde det genast finare! 😀
   Och vilket fint bidrag du har gjort! Otroligt påhittigt och vackert.

 15. Ellen 21 maj, 2017 @ 15:08

  jag älskar detta!! så himla fint

  • Wilda 23 maj, 2017 @ 18:22

   TACK ELLEN!!!! Så glad 😀

 16. […]    Sänggaveln som blev klar i sista stund tack vare att jag fick låna en […]

 17. Mikaela 21 maj, 2017 @ 16:45

  Det här måste det vara det vackraste du skapat i mina ögon! WOW alltså! Så sjukt fint!
  Här är mitt bidrag! http://www.mikaelapuranen.se/2017/05/monthly-makers-tyg-kruka-filt/

 18. Vecka 20 | Jess 21 maj, 2017 @ 19:51

  […] Wildas sänggavel. Är så inspirerad till att göra om i sovrummet och göra en egen sänggavel nu. […]

 19. Johanna 21 maj, 2017 @ 20:58

  RIKTIGT drömmig sänggavel! Känns verkligen somrig, och känns verkligen dig. superfin!

 20. Kuckilura_crative_ideas, Tina Gullskog 21 maj, 2017 @ 21:13

  Tänk vad otroligt många olika saker vi alla gjort med tyg denna månad. Själv blev jag så exalterad över temat att jag blev helt tom i huvudet…
  Tillslut lyckades jag dock finna lugn och inspiration hos en gammal ärvd matta. Trodde först den var vävd men när jag började pilla med den upptäckte jag att den är handknuten. Vilket otroligt arbete och så roligt att få bevara någon annans kärleksfulla arbete. Nu är mattan en bonad på min vägg och kommer att leva kvar länge, länge än.
  https://instagram.com/p/BURyQMTDuV0/

 21. Elsa 21 maj, 2017 @ 23:30

  Så underbart fin! Blir helt klart sugen på att göra en egen sänggavel <3.

  För mig blev det en pimpad jacka. En riktig girl gang jacket!

  http://www.elsalisalarson.se/om-monthly-makers/monthly-makers-tyg-a-girl-gang-jacket/

 22. Karin / designbyBrismo 22 maj, 2017 @ 06:35

  Åh, Wilda . . . en grönskande bädd! Med den inramningen sover man gott om nätterna och det är gott att leva om dagen. Kan det bli så mycket bättre?! Finemangis! Suss på Dig!

  Här är mitt bidrag på månadens tema TYG:

  http://designbybrismo.blogspot.se/2017/05/handvaska-monthlymakers-diy-tyg.html

  eller

  https://www.instagram.com/designbybrismo/?ref=badge

  Låt oss ta i för allt vad tygen håller den här månaden!!!!

 23. Julia 22 maj, 2017 @ 09:25

  Alltså wow, så så fint! Och kul att du fick förverkliga en ide som funnits med länge, det tycker jag är de roligast projekten när de sedan blir av 🙂 (hahaha växttjuv, jag har samma erfarenheter.. eller ingen polis kom men jag knyckte några grankvistar och kollade hela tiden över axel så att ingen såg vad jag sysslade med)

  Mitt bidrag hittar man här: http://www.theglassberg.com/monthly-makers-tyg-citron-marken/

 24. Carin H Brander 22 maj, 2017 @ 09:58

  Riktigt fint! Och vilken jättebra guide!

  Mitt bidrag finns här: http://www.carinh.se/blogg/2017/5/diy-backdrop-fr-foto

 25. Jessica 22 maj, 2017 @ 13:15

  Fan så fint Wilda!!

  Här är min skapelse: http://jessicaandersdotter.se/blogg/monthly-makers-fabric/

 26. malin 22 maj, 2017 @ 17:49

  jag har gjort små konstverk där jag blandat tyg och akryl, och sen skrev jag ihop världens längsta blogginlägg med massor av bilder: http://mildamalin.blogg.se/2017/may/malarmandag-monthly-makers-sma-konstverk-i-tyg.html

 27. Jenny 22 maj, 2017 @ 20:24

  Nu har även jag fått upp bidraget för månaden, här kommer det: http://rangifers.se/2017/may/monthly-makers-tema-tyg-2.html

 28. Erika 22 maj, 2017 @ 22:29

  Så snygg sänggavel!! 😍
  Här är mitt bidrag till månadens tema ; https://www.instagram.com/p/BUQ3ERmBrnd/

 29. […] upphovskvinna till den  mest fantastiska skapelse i sänggavelsklassen ,som då jag har skådat! Här kan du se den och också följa länkar till vad andra har skapat av tyg, denna […]

 30. lopplisa 23 maj, 2017 @ 11:27

  Vilken hit till sänggavel!!! Enastående och vacker!!

  Här kommer mitt lilla bidrag:

  https://lopplisa.wordpress.com/2017/05/23/posca-pa-tyg-ett-armband/

 31. Maria Ho 23 maj, 2017 @ 12:37

  Ett så härligt och vårigt bidrag! Här kommer mina trasor ;):
  https://meningsbyggnad.wordpress.com/2017/05/23/monthly-makers-maj-tyg/

 32. Grahnslöjd 23 maj, 2017 @ 19:23

  Åh, vad fint, finns så mycket vackra mönster i naturen att använda sig av och inspireras av!!
  Här kommer mitt bidrag:
  http://grahnslojd.blogspot.se/2017/05/kurbitskrokodil.html

 33. Åsa Almgren 23 maj, 2017 @ 21:30

 34. Mary Sane 24 maj, 2017 @ 01:16

  Så jävla mysigt! Vill typ krypa upp där och gosa. För övrigt jättefin ”korthållare” på vänstra väggen!

  Här kommer mitt lökiga bidrag:

  http://marysane.blogspot.se/2017/05/monthly-makers-tyg.html

 35. […] något på tema TYG och blogga eller instagramma det innan den 28 maj. Länka även ditt inlägg här hos Wilda inom samma […]

 36. Anna María 24 maj, 2017 @ 08:33

  Vilken härlig sänggavel Wilda! Och kul med ett större projekt. Jag har också skapat på tema sömn. Jag gjorde en sovmask. Här hittar du den: http://dnilva.se/2017/05/diy-gullig-och-enkel-sovmask/

 37. Finurliga fröken 24 maj, 2017 @ 15:15

  Men så fin den blev! Ser supermysigt ut att krypa upp där och luta sig mot den.

  Mitt bidrag kommer här:
  http://finurligafrokens.blogspot.se/2017/05/monthly-makers-maj-tyg.html

 38. Katarina Hörnberg 25 maj, 2017 @ 09:00

  Hej!
  Wow vilken fin sänggavel du gjort! Tack för inspirationen! Här kommer mitt bidrag till månadens tema… lite samma pyssel som du, men i miniformat. 😊 http://www.diysweden.se/diy/remakeaterbruk/diy-blomtryck-med-hammare/
  Kram
  Katarina/DiySweden

Din mail kommer inte att publiceras.

%d bloggare gillar detta: