Idag firar jag Folknykterhetens dag. Det har jag gjort de senaste 14 åren. Idag är det ingenting som jag reflekterar så mycket över, eftersom det ju egentligen är ett icke-val att vara nykterist. Jag väljer att inte bidra till den alkonorm som säger att jag blir roligare, trevligare, galnare och mysigare med alkohol. För jag vet alltför väl att jag bara kommer att bli ännu en dryg oempatisk dåre som tycker synd om sig själv och straffar ut omgivningen för att förväntningarna inte höll hela festen. Nej, jag dansar bäst nykter och om jag inte får vara festlig nog i mig själv så går jag hellre till en annan fest. Jag köper inte alkoholindustrins myter.

Varför?

1. Uppskattningsvis 385 000 barn i Sverige lever med en eller två föräldrar som har alkohol- eller narkotikaproblem. Barn som tidigt lär sig att inte prata om det, inte lita på någon, vara på sin vakt, stänga av känslor och att inte lita på sin magkänsla. Barn som inte får med sig den trygghet de behöver för att bli stabila vuxna människor.

2. Det finns faktiskt inget medicinskt bevis för att alkohol i sig själv skapar alla känsloyttringar och beteenden under en fylla. Det är i själva verket förväntningen på att känna sig upprymd, hämningslös, ledsen, avkopplad eller mer social som avgör om berusningskänslan uppstår. Känner du dig lurad? Du är inte ensam. Titta in här.

3. “Sedan år 2000 har investeringarna i alkoholreklam stigit från 8 miljoner kronor till otroliga 1,3 miljarder kronor per år, en ökning med hela 1 625 %! Då är inte kostnaderna för produktplacering och sponsring ens inräknade.”

4. Det finns så många goda fantastiska drycker att bli berusad av i livets fina stunder. De är helt alkoholfria dessutom.

5. Tack alkoholindustrin för alla mina fantastiska vänner i IOGT-NTO, UNF, och Junis. Utan er hade jag nog inte haft så många trevliga fikastunder, lärt mig så mycket om möten,  festat nätter igenom i strålkastarljus och fått människor att se alla lögner ni sprider.

6. Det är självklart inte alkoholen som är bra för hjärtat. Jag föredrar druvjuice, trots att hjärt- och lungfonden inte ens vågar gå emot alkoholnormen och lägga ett logiskt pussel.

7. När normen är att dricka alkohol kommer fler att bli alkoholister, fler barn kommer växa upp i otrygghet, fler brott kommer att begås osv. De som dricker “måttligt” är fler och bidrar därför med störst skada för individer och samhälle. Det händer inte dig? Enda sättet att helt säkert inte bli beroende av alkohol är faktiskt att inte dricka alkohol.

8. Varje timme dygnet runt görs 525 onyktra bilresor i Sverige. Varje år dödas cirka 75 människor på grund av alkohol i trafiken. Varje år skadas mer än 1000 människor svårt i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor.

9. På högskolor och universitet runt om i Sverige dricks det så mycket alkohol att många skulle ha klassats som alkoholister för länge sedan, men de flesta ser mellan fingrarna på det för att det är “en period i livet”. Sommaren verkar också räknas som en “period i livet”. Därför finns Bryt! Så ta en vit helg och fundera på om du verkligen är så tråkig som du tror utan alkohol.

10. Alkoholen dödar någon i världen var tionde sekund. Alkoholindustrin expanderar i Asien nu. Snart dör fler. Om alkohol skulle ha kommit idag hade det utan tvekan varit olagligt.

Så, vill du organisera dig? Vill du festa nykter och hitta gemenskap?

Välkommen till IOGT-NTO!
Om du, eller ditt barn, är 7-13 år finns Junis och för åldern 13-25 finns UNF.

Kommentera