Det här året har verkligen varit ett kreativt år. Jag har utvecklat mina fotokunskaper och från att fotografera lite då och då har jag övat allt flitigare och lärt mig nya ljus och vinklar. Jag försöker mest fånga känslor och stämningar. Under 2016 hoppas jag kunna utveckla de tekniska delarna i fotot mer så att jag blir säkrare och får ännu bättre bilder.

Canon EOS 600D

Skrivandet har tagit många steg framåt. Jag skrev intensivt under våren och även under hösten producerade jag mycket text till romanen. Jag har framför allt pratat mycket om text och knutit ihop alla pusselbitar som ska bli en helhet genom nya infallsvinklar och perspektiv. Textgestaltning är jag bra på nu och prestationsångesten har jag begravt under alla sidor material, men det här att få ihop alla texter är en konst i sig. Det blir den stora utmaningen nästa år.

Write

Jag har fortsatt gå på kyrkans verksamhet i uttryckande konst en gång i veckan i stort sett hela året. Efter många fina år blev det dags att säga farväl och jag hoppas verkligen att jag kan ta mig tid att måla hemma framöver. I slutet av året började jag hitta nya sätt att leka med färgen som inspirerade mig.

Untitled
Acrylic painting "A silent dream of winter"

Jag har sysslat med många DIY-projekt under året och några av dem har också inbegripit matlagning och odling.

breakfast granola

Jag har testat nya recept, gjort egen granola och flädersaft från egenplockade fläderblommor. Självklart gjorde jag också Almedalsdrinken i somras.

Elderberry juiceAlmedalsdrinken 2015

Mitt guilty pleasure under året har varit äppelchips och även om det tar 3-4 timmar för en enda plåt så har jag säkert gjort 8-10 plåtar i år. Till jul gjorde jag en syndigt god chokladkola för er som missat det.

apple snacks

Den här våren var den första som jag hade ro att börja odla egna kryddväxter och jag tog även hem ett par tomatplantor som växte sig enorma och gav skörd i mitt köksfönster ända till i december.

Lemon Balm
Tomato

Jag satte även avokadokärnor i jorden och två av tre har överlevt och växer ännu i den sparsamma vintersolen.

Avocado plants

Störst inverkan på min kreativa utveckling i år har helt klart varit Monthly Makers. Det är svårt att sätta ord på hur roligt jag har haft med att klura på månadens tema, hitta inspiration och testa olika idéer. Det fall sig så fint att i samband med den här kreativa utmaningen hade jag ett stort behov av att lära känna mig själv och vad jag tycker om, när jag mår bra. Monthly Makers blev en katalysator för min inneboende kraft och fantasi.

DIY paper recycle

Jag började med pappersblommor som bara var en kul enkel grej att börja med för att göra någonting. Nästa månad var temat återbruk. Jag fastnade på tema papper och åkerbrukade en bok och kartong/toarullar för att göra ett pennställ.

Chair of matches

Det var dags för årsmöte med Fi och jag tackade av styrelsen med dessa rosa stolar gjorda av tändstickor. Helt klart det jag är mest nöjd med i år! Månaden innan gjorde jag en kruka av lera som tog hand om min höstglöd resten av året.

Magic 5

På temat magi gjorde jag de här tusen prickarna med “glow in the dark”-färg och draperiet fick agera sänghimmel på sidan om sängen och skyddade bra från ljusa sommarnätter. Tidsödande men helt klart värt det!

Laptop case

Jag sydde ett laptopfodral av en gammal väska och kjol, målade en galax i akvarell efter ett youtube-klipp på tema rymden och fångade naturens mönster.

Yarn lamp

Under hösten gjorde jag en garnlampa och fick tapetklister överallt och sparade sommaren mellan två glasskivor.

Nature

Här någonstans började jag känna mig mer trygg i mitt skapande och hittade snabbt många idéer på sådant som också var enhetligt med annat i mitt hem. Jag gjorde ett geléljus med stenar och snäckor från sommarens fjordupplevelse.

Jelly light

Och när det är på upploppet måste en väl freaka ut lite? Det gjorde jag. Med aceton, eld och isvatten delade jag en glasflaska och fick en söt liten vas för dessa vackra tulpaner.

Untitled

Självklart har jag inte alltid kunnat hålla fingrarna i styr för bara ett DIY-projekt i månaden.

Photo hanger

Jag gjorde den här fotohängaren av en ovanligt fin björkgren, snöre, nål och tråd.

Untitled

Jag testade också att göra egna ljus. Jag blev inte alls nöjd med de jag gjorde i kartonger medan de i plastbehållarna blev jättefina.

Untitled

Jag plockade in naturen mer och mer. Pinnar, kottar, ljung och höstlöv i mängder. Jag gjorde denna girlang och testade också att bevara löv i glycerol som jag sen använde som utsmyckning på presenter och julklappar.

VILKET ÅR! Vad var ditt bästa pyssel i år? Har du några tips eller idéer inför 2016?

 

4 kommentarer

  1. Fina saker du skapat! Och så fint att läsa om vilken inverkan Monthly Makers haft, det gör mig jätteglad! 🙂 Jag tänker att jag också ska bli ännu bättre på att fotografera, har ju bara gjort det i prick ett år nästa vecka, men nu överger jag halvmanuella läget och tänker att jag ska tvinga mig att fota i manuellt för att lära mig kontrollera alla inställningar. Och så MÅSTE jag få hålla på med keramik i år, så det plus att måla mer, är mina kreativa mål!

    • Jag är glad att jag också hittade dig genom MM. Du är en sån sporre med dina kommentarer, vill verkligen tacka dig för det! Ah, ja jag kanske också ska testa helt manuellt. Eller i alla fall ibland, hehe. Keramik är verkligen långt ifrån mig men har ju hört dig säga det förut så jag hejar på dig! Måla får vi påminna varandra om att göra alltså 😉

  2. Vilken härlig läsning! Tänk vad fantastiskt att hitta en trygghet i sitt skapande, jag har fortfarande en bit kvar innan jag är där men Monthly Makers har bidragit väldigt mycket för att jag ska komma dit. Fint att det haft en så positiv inverkan för dig (och mig) 🙂

    • Vad fint att höra att du också har upplevt Monthly Makers som en hjälp i skapandet. Jag har länge funnits i sammanhang som inte värderar skapande som bra/dåligt osv så jag har också fått mycket med mig av det. Så värdefullt när det känns som att vad det än blir så blir det ändå rätt.

Kommentera