Asla kjol balkong - reaktionista.se

Hej från en balkong som har fått lida av mitt storhetsvansinne. Idag tänkte jag visa upp vad jag har fått skörda hittills. Det händer så mycket här hela tiden att jag inte hinner uppdatera er innan något växt nytt. Det viktigaste har ni kanske ändå hängt med på via stjärnögonblicken? Som de där 454 tomaterna jag räknade mig till i fredags?

Balkong översikt tomatdjungel - reaktionista.se

Ja, så här ser det ut i min balkongdjungel. Tomatplantorna håller uppe varandra bäst de kan. Den här bilden är dock några veckor gammal och sedan dess har min stora tomatplanta nästan slagit i taket. På den här sidan har jag också basilika, stjärnöga (i korgen) och andra blommor längre ned. Bland annat några ögonstenar vid namn palettblad (coleus).

Palettblad - reaktionista.se

Palettblad från frö - reaktionista.se

De översta har jag fått av växtvakten Emma som inte bara höll mina älsklingar vid liv när jag var i Ängelsberg, utan också skänkte mig några fler. Den nedersta har jag odlat upp från frö och är lite extra stolt över just därför. Den underbara murgrönan bredvid kommer från utflykten till Arne Design.

454 tomater balkong - reaktionista.se

Och så tomaterna då. Bifftomaterna som överträffat alla mina förväntningar. Har inte ord… Busktomaten Wilma som levererar körsbärstomater som i vindruvsklasar. Och andra tomatfrön som jag inte riktigt har följt sorten för, som växer lite högre men också ger MASSOR med tomater. Svartlila, röda, gula, ljusröda nyanser samlas bland gröna blad. Min nordöstra balkong ger all sin kärlek till dessa törstiga plantor. 454 gröna tomater räknades i fredags. Sedan dess har jag plockat in runt 10 stycken.

Växtfamiljen - tomat balkong - reaktionista.se

Något jag också har gott om, och som har fått en egen balkonglåda, är mina pelargoner. Här nedan ser ni min absoluta favorit just nu: Eleganté. Gröna blad med vit/rosa kanter och liknande effekt på de skira blommorna. Plus att de små bladen veckar sig så vackert och sakta utvecklar den rosa nyansen.

Pelargon elegante - reaktionista.se

Pelargoner balkong - reaktionista.se

Mitt fram på min avlånga balkong står en träbänk med förvaringslådor. På så sätt går det att hålla vattenförsörjningen vid liv lite längre för t ex tomatplantorna. Jag har även physalis och paprika i dessa. Vid sidan om den minsta lådan blandas det citronmeliss, physalis och några sommarblommor (bl a små söta penséer). Gillar att blanda och leka sådär och speciellt kul när det fungerar! Framför dem stod det länge en kruka med tagetes. Den säsongen tog slut i augusti. Stjärnögonen fick göra plats för solros och lavendel som tar sig mer och mer i sin låda.

Växtfamiljen - balkong i juli - reaktionista.se

Jag har physalis som jag har satt från frö tillsammans med citronmelissen. Den jag har bland tomaterna är sticklingar från en moderplanta som jag satte direkt i jorden. De växer lite fortare kan jag ju säga 😉 Physalis är ju bästa sommargodiset ändå!

Växtfamiljen - physalis balkong - reaktionista.se

Physalis - reaktionista.se

Förutom citronmeliss har jag också odlat basilika, men den ville inte ta sig ordentligt i år. Jag ska klura på hur jag ska få den att växa bättre nästa år. Tips på sorter och odlingstips tas tacksamt emot!

Basilika citronmeliss och apelsinträd - reaktionista.se

Ovan ser ni också apelsinträdet som älskar sommaren och utvecklas i rasande takt med blanka gröna blad som jag kan klappa hur länge som helst. En ny grej jag testade var också att odla minipumpa. Det har inte heller gått riktigt bra. Så svårt att förstå den här stackaren. Den knyter upp sig mot solen med långa strängar, utvecklar blommor, växer. Men sen… bara torkar den ihop? Och dricker inte vatten även om den får det? Måste nog läsa på här.

Minipumpa balkong - reaktionista.se

På den andra kortsidan växer det annat gott som jag nu kan skörda. Chilin verkar ha mått riktigt bra här. Mycket i årets odling har lidit av att jag tog i lite med allt i våras. Ett gott råd är att göra en plan. Haha önskar att jag hade lyssnat på det. Jag har fått kasta en hel del plantor. Chilin har dock tagit sig helt okej.

Balkongodling i juli - chili impala - reaktionista.se

Hur gick det då för mina 100 paprikafrön? Jag misstänker att de har muterat sig till tomater 😉 Hehe, nej jag ska inte förneka att jag fick slänga plantor för att andra skulle överleva. Murphys lag osv. Jag har plockat EN paprika, en till är på gång och en liten vän börjar kika fram. Vad ni än gör, sätt INTE en hel paprikas frön i jorden. Det blir jobbigt sen.

Paprika - reaktionista.se

Ett frö räcker ju faktiskt för att bli en paprika. Väldigt fantastiskt när en tänker på det. Ett superlitet frö som blir en stor paprika?!! Som med potatis. Några potatisar i en tunna som blir en hel skål färskpotatis att skörda. Jag får lite storhetsvansinne när jag tänker på det. Eh… uppenbarligen.

Färskpotatis från balkongodling - reaktionista.se

Kan ni var snälla och påminna mig när odlingssäsongen drar igång om att lyssna på mina egna råd? Nej men nu ska jag nog gå och äta en physalis och krydda avokadomackan med citronmeliss.

Har du fått skörda något?

Har du något råd du vill ge dig själv inför nästa sommar?
Även om det är något som inte handlar om odling.

25 kommentarer

 1. Alltså woow vilka växter och vilken skörd! och vilken underbar balkong <3 Själv är allt jag fått att gro just en basilika planta, haha, men några tips annat än att vattna har jag inte ;D

 2. Vilken underbart frodig balkong du har. Vad ska du göra med alla tomater? I år har jag bara skördat salladslök, jordgubbar, sallad och örter. Och redan där är min lilla balkong överfylld. Men jag ska försöka så någon vintergrönsak eller något som kan skördas på våren.

  • Hm vet inte riktigt men jag gör nog tomatsås. Bästa tipset jag har fått. Det låter ju underbart att så nu i höst inför våren 🙂

 3. asså whaaaat. jag e mindblown!! så sjukt fint och fascinerande allt. precis som du. love you.

 4. Fiiint! En massa liv! Jag hade förövrigt samma problem som du hade med dina pumpor när jag försökte odla meloner. Allt såg ut att gå bra tills det inte gjorde det längre. Vet inte varför och har varit för lat för att kolla. Blev så besviken eftersom det var från frön från en melon jag ätit själv så det kändes extra kul. Men kanske var det just därför det inte gick?

 5. Men WOW vilken odling!! Så inspirerande att du bara kört på, på känsla ändå 😀 Du får ta och laga en riktigt kick-ass tomatsås sedan och frysa in. Har tyvärr inga odlingstips att ge hehe… Ville bara säga hur pepp jag blev på att börja odla själv nästa år efter detta inlägg <3

  • Haha så roligt egentligen att jag är så otroligt planerad men med växterna går jag helt bananas 😉 Tomatsås lär det verkligen bli! Vad glad jag blir att det inspirerar. Du kan ju lära dig lite av mina misstag och planera lite mer från början 😉

 6. Gahh så mycket jag har att kommentera här haha. Men så fint att få en uppdatering! Och wow på antalet tomater, önskar jag räknat mina men har skördat sen slutet av juni så har ingen aning 😛 Pumpor och dess släktingar (typ zucchini som ajg hade förut året) är fan knepiga! Det var samma med min förra året. Tror de behöver extremt mycket plats och värme? Och så har de ju hon och hanblommor så de måste blomma samtidigt ifall de ska kunna ske en befruktning… Men minigurkan jag haft i år har levererat iaf! Kräver ej mycket plats och ingen krånglig pollinering!

  • Haha kan tänka mig att det spränger i huvudet :p Tusen tack för pumpa-förklaringen. Då är det inte jag som gjort bort mig iaf 😉 Kul med minigurka! Det lär jag kunna fixa nästa år ju!

 7. Wow, din tomatskörd är fantastiskt! Har du några tips? Hur många plantor har du? 🙂 planerar du att ta eget utsäde på Wilma-tomaten?

  • Tack! Vad kul att du gillar det! Jag vattnar mycket, ger näring någon gång ibland. Det är 17 plantor från frön som jag satte i februari och en köpt planta. Jag har många frön kvar av Wilma så jag skippar nog det i år, men tar frön nästa år istället. 🙂

 8. alltså wow!!!!! nässta år vill jag odla blommor istället, kunna plocka in en bukett med solrosor vore drömmen <3

  • Ja håller med! Jag har planterat många blommor men tror att andra plantor tog över lite. Sätt solrosfrön tidigt – och säg till om du vill ha frön! Jag har massor. Jag får nog en solros i år men jag satte dem för sent känns det som. <3

 9. Åh men wow! Vilka gröna fingrar du har Wilda! Vilken fantastisk känsla att ha odlat upp så mycket! Jag tror jag fått tre tomater haha! Men det är mitt första odlingsår så jag är nöjd ändå hehe.. Till nästa år vill jag börja odla lite tidigare och göra nån slags plan, jag vill också köpa tåligare blommor som fixar hettan som blir på min veranda och så vill jag försöka hitta en odlingskompis så vi kan sköta odlingarna medan den andra är borta. Det vore ju drömmen!

  • Ja det är fint men din tanke om plan ska jag också anamma! 😉 Det är lätt att ta i för mycket. Pelargoner och solros är bra för heta platser – även om solrosor behöver mycket vatten. Kolla i växtgäris – jag hittade en växtkompis där som vaktade mina växter i sommar!

 10. Alltså detta är sååå fantastiskt! Vad du har lyckats bra med att få allt att trivas! Tråkigt att pumpan inte vill ta sig, men dina levande berättelser väger upp. Vill sitta i din djungel och måla.

 11. Men alltså hej och hallå vilket jobb du gjort! Well Done. Nästa år är det dig jag hyr in som rådgivare ser jag direkt.

 12. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #34 | socionomrookie och kantarelltoast. | REAKTIONISTA

 13. Pingback: MÅL 2017 | ett år av närvaro | REAKTIONISTA

 14. Oj vilka odlingar du har, helt fantastiskt.. odlade själv på balkong tidigare, hade en trälåda med hallon o potatis i samplanteing, och tomater förstås..tips som funkar toppen med basilika, köp en ekologisk basilika i mataaffären, klipp av stjälkarna när du nästan skördat alla blad, sätt stjälkarna i ett vattenglas, de får rötter supersnabbt. Sen är det bara att plantera i en kruka. Ser att du odlat tomaten Wilma, vet du att du kan så dem redan nu och ha inomhus i fönstret, för skörd redan i april-maj? Behövs ju en lysrörslampa till dess att solen kommer lite högre upp på himlen, april kanske. Men absolut värt besväret. Hittar massa bra tips på Sara Bäckmos sidor, Skillnadens trädgård, youtube, och lyssnar alltid på två odlare i mellan ( Bäckmo och Farbror grön) fantastisk podd att lyssna på när man lagar mat, pysslar med frön, målar väggar osv 👌😀gott nytt odlarår💥

Kommentera