52 listor för att lära känna sig själv och utvecklas?! När jag såg att några av mina favoritbloggare Maria, Rania och Emilia skrev om boken “52 lists project” väcktes min nyfikenhet. Sedan den landade i mina händer har det knappt gått att slita sig ifrån den.

52 listor för självkännedom - reaktionista.se

Jag har varit en listnörd så länge jag kan minnas. Jag har listat allt och lite till. Mest har jag skrivit listor om mig själv, för att försöka förstå vem den där filuren på insidan av huden egentligen är. När jag var barn köpte jag Mina vänner-böcker och fyllde i dem om mig själv. För att se hur jag förändrades genom månaderna och åren. Självkännedom har alltid varit ett stort intresse, introvert som jag är. I otaliga timmar har jag frågat mig:

Vem är jag och vad är det att vara människa?

För många säkert en jobbig fråga. För mig den roligaste och mest fantastiska fråga jag vet. 

52 listor för självkännedom - reaktionista.se

Moorea Seal gör i denna bok det som jag ibland ser som mitt livsuppdrag. Med listor om allt från drömresor till mina inre kvalitéer hjälper hon mig att fånga upp mina livsvärden. Hon hjälper mig att se vad som är viktigt i mitt liv. Dessutom ger hon mig verktyg att lista ner det utifrån olika teman som verkligen bär mening. Här får jag varje dag landa en stund med mig själv, i en rubrik för veckan som finns där i mina tankar under dagarna. Jag återkommer ibland också till tidigare listor när något viktigt dyker upp eller för att ett ämne känns extra aktuellt.

52 listor för självkännedom - reaktionista.se

Många gånger sitter jag bara och betraktar de ljuva naturbilderna medan jag reflekterar över veckans rubrik. Bilderna är så enastående att jag kan tappa rum och tid fullkomligt. För någon som värderar estetik så högt som jag gör är detta som att få kliva in i de allra vackraste delarna av världen. Inspirerande och lugnande på samma gång. Återkommande i boken dyker det upp söta illustrationer  och årstidsfotografier som ger mig ny lust att upptäcka världen omkring mig.

52 listor för självkännedom - reaktionista.se

Jag får även en viktig uppmaning om att försöka ta ner de där drömmarna till nuet. Låta dem få en annan form och ändå behålla sin innebörd. Vad kan jag göra för att ge mig själv det jag mår bra av just idag? Hur får jag in det i mina rutiner och formar ett liv baserat på det som just jag vill och önskar? Vad vill jag resa bort till? Kanske finns det i en annan form där jag redan är.

52 listor för självkännedom - reaktionista.se

Att lära känna mig själv är och kommer alltid att vara mitt livs mening. Att få komma mig själv närmare, och därmed också andra. Att förstå vad just jag behöver för att må bra och för att jag ska kunna leva ett liv baserat på det. Det är självkännedom för mig. Den här boken ligger så nära min strategi för hur jag tar mig an mina personliga mål. Det är som att jag har hittat en själsfrände där ute i världen. Någon som i listformat hjälper mig att komma närmare mig själv.

Grön vårkvist - reaktionista.se

Jag kan verkligen rekommendera denna bok om du också är en person som vill djupdyka i självkännedom och tycker om att reflektera över livets olika sidor. Om du dessutom är en listnörd som jag så kommer du att älska den minst lika mycket som jag gör. Nästa år vill jag ta mig an “52 lists for Hapiness” som är en annan variant också skriven och illustrerad av Moorea Seal.

 

12 kommentarer

 1. Har ännu inte testat dessa men tänker att det kan bli en sommarpresent från mig till mig till skolan är över. Är också introvert och listnörd!

  • Wilda Svara

   Det tycker jag verkligen du ska göra! Den är fantastisk. Introverta listnördar är bästa sorten 😉

 2. Åh vilket fint inlägg om böckerna, så underbart att läsa att du tycker om dem. De är verkligen fantastiska redskap för att lära känna sig själv bättre och komma till insikt om vad man tycker om, vad som fungerar för en och inte.

  • Wilda Svara

   Tack Rania! Det är de verkligen. Så otroligt inspirerande och träffar den där innersta kärnan direkt. Så glad att du tipsade om dem!

  • Wilda Svara

   Helt underbara! Gör det, helt klart! Det är en investering. kram!

 3. Vad kul att läsa dina tankar om boken! Tycker själv så mycket om den, har som rutin att varje söndagskväll sitta i lugn och ro och fylla i böckerna. Fick både denna och 52 lists for happiness i födelsedagspresent. Det kan ju för övrigt vara bland det finaste man kan få – presenter som räcker ett helt år med en massa kunskaper och insikter om sig själv på vägen!

  • Wilda Svara

   Vad mysigt! Jag använder också mina söndagskvällar mycket till den typen av reflektion så det var så fint att läsa att du också gör det 😀 Såg ditt inlägg om dem och det var ju så fint! Underbart att få en stund för reflektion sådär i vardagen.

 4. Har inte böckerna (än) men måste ju säga att jag är grymt nyfiken på dem! Den här kombinationen av listformatet och självinsikter är ju briljant 😍

  • Wilda Svara

   Det är en riktig investering i dig själv! Både uppmaningarna, listformatet, självreflektionen och bilderna i den bidrar till att jag kan nå de där insikterna.

Kommentera