Jag började skriva romanen som en slags frigörelse från mitt förflutna. Skrivandet var livsviktigt under många år. Från det har det växt fram en säkerhet i mitt språk. Det har formats karaktärer som gör mig både arg, ledsen och sprudlande lycklig. När romanen fick sitt eget liv hände det magiska ting. Idag skriver jag för att jag älskar det. För att jag inte kan låta bli. Och fortfarande för att jag inte vet vem jag är när jag inte skriver. 

I november deltar jag för tredje året i rad i NaNoWriMo. Den vansinniga utmaningen som går ut på att skriva en roman på 30 dagar. 50 000 ord på en månad. 400 000 deltagare världen över. Jag har klarat det två gånger.

Första gången var det en revolution. Istället för att noga väga varje ord innan det fick nudda pappret flödade orden. Och där fanns så många fantastiska scener och meningar som jag inte ens visste att jag kunde skapa. Det var som att jag släppte mig fri. Desto mer jag skriver, desto fler sidor av skrivandet visar sig. Jag har dödat myterna kring författarskap, utan att förstöra romantiken i min relation till skrivandet.

Skriv en roman

Idag är skrivandet ett hårt arbete men också något jag älskar. Om 9 månader kommer det förhoppningsvis att finnas ett romanutkast som ska få möta förlagens ögon. Detta är mina råd till dig (och till mig) som vill skriva en roman.
Skrivandet är ett hantverk

Den författare som får ge ut en bok är den som skriver. Som skriver och skriver. Spottar ur sig helt obegripligt dåliga scener och stavar fel bara i farten. Skrivandet handlar om att skriva, och att skriva och skriva tills du når dit du vill. En artist lär sig genom att öva, lyssna på goda lärare, se på hur andra har gjort och inte ge upp när första försöket misslyckas. Ta lärdom av det. Tro inte att bara för att du har en talang så löser det sig självt. Utveckla din talang.

Gestalta

De texter som fångar läsare är de som har en god balans mellan att gestalta och beskriva. Gå in i din text, var med i scenerna, låt läsaren få komma nära personer och miljöer. Beskriv med alla sinnen.

Övning: Gå ut och gå. Stanna på några olika platser, beskriv miljöer och personer omkring dig. Beskriv vad det doftar, hur det ser ut, vad din kropp rör vid, vilka ljud du hör, hur vädret påverkar din kropp. Använd alla dina sinnen.Välj ut en huvudperson på ett ställe och beskriv vad den personen gör och hur den för en dialog med en närstående person.

Krångla inte till det

Detta råd borde jag ha lyssnat på från början. Bestäm dig för ett tempus och ett berättarperspektiv etc och håll dig till det så länge det fungerar. Att ändra det i efterhand är mycket lättare än att skriva olika varianter. Eller testa olika med de första texterna och bestäm dig efter det. Gör det enkelt för dig.

Bodil Malmsten - Så gör jag

Du kan inte säga allt i en bok

En bok har ett begränsat antal sidor. Du kan omöjligt berätta allt du vill. Däremot kommer du att kunna skriva nya böcker. Bestäm dig för vad det är det du vill säga. Gärna i en enda mening eller fras. Skriv upp alla idéer och sortera ut sådant som inte har med ditt tema att göra.

Lästips: Stuart Horwitz teori om “series” i boken Book Architecture.

En roman är 20 % skrivande och 80 % redigering

Det finns texter som har omarbetats fler än 15 gånger innan de ges ut. Som författare behöver du ta många beslut, testa nya vinklar, bläddra frenetiskt i synonymordlistor och stryka. Småord, upprepningar, alltför långa meningar, störningar i läsflödet, otydligheter…
Steg ett är att skriva. Så skriv din text. Alla beslut du tar i ditt första utkast kommer du att få omvärdera tio gånger till innan du är klar.

OBS! Låt inte kritikern komma in i skrivprocessen. Den kommer som sagt att få jobb så det räcker senare.

Du vet själv vad som fungerar och inte

Det finns vissa stycken eller scener som jag är så nöjd med att jag bara vill ringa alla jag känner och läsa upp dem. Det finns andra texter som jag inte känner så med. Oftast är det de jag fastnar hos. Om jag vill lyckas med min text behöver jag se vad jag gör bra och applicera det på den text som inte fungerar tills den gör det.

Skriv en roman

Du har fler språk i dig

Jag trodde länge att jag bara kunde skriva på ett visst sätt. Poetiskt och målande. Men jag kunde ju skriva akademiska uppsatser? Vykort, dagbok, krönikor, dikt… I en roman är det viktigt att ha ett enhetligt språk, men minst lika viktigt att kunna ge karaktärerna sitt eget språk i dialoger, beskriva miljöer med alla sinnen. Genom att förändra pauseringar och ordval kan du ge din text en helt annan språklig ton.
Har du en historia att berätta, men är osäker i ditt språk? Leta reda på böcker med språk du tycker om och skriv av. Hitta ditt språk i någon annans ord. Det är så det har kommit till från början.

Älska dina karaktärer och miljöer

Du behöver lära känna dina karaktärer och dina miljöer så väl att du känner till deras innersta hemligheter och deras synliga brister. Skriv dig till det. Skriv tills du tröttnar på personerna, tills du drömmer om dem, tills du inte vill leva utan dem och älskar deras mest avskyvärda tankar. Ge dem en själ. Då kommer dina läsare också att göra det.

Hur ser din relation till skrivande ut?
Har du några råd eller erfarenheter att dela med dig av?

19 kommentarer

 1. SV: Vet inte om du får mitt svar om jag svarar via min blogg, så jag svarar här! 🙂

  Nä, vissa platser vill man bara inte återvända till. Det känns många gånger konstigt att återvända till vissa platser som ens liv kretsat länge runt, vare sig det varit bra eller dåliga perioder, eller en blandning. Men jag har ändå återvänt till flera, i många fall för att dela med mig av mitt förflutna med någon.

  Slutligen, tack! 🙂

  • Wilda Svara

   Jag brukar gå in och läsa svaret, men fint att du lämnar en kommentar här också. 🙂 Jag kan tänka mig att det är ett bra sätt att få avslut och bearbeta också.

 2. Tack för flera bra råd! Vissa kände jag nog till innerst inne, men ibland behöver man se det framför sig, svart på vitt, sagt av någon annan.

  Har i flera år velat ge mig på NaNoWriMo, men det blir aldrig riktigt av. Många gånger känner jag att jag inte har tid, men oftast hänger det på att jag inte har någon inspiration eller någon idé, och det är ju så svårt att skriva något om där inte finns något att skriva. :/

  • Wilda Svara

   Vad fint att det kunde ge dig något, bli tydligt. Första året gick jag in i NaNoWriMo och skrev en dagbok utifrån min huvudkaraktär. Det fanns massor att skriva om då. Kanske en idé? Sen tror jag att grejen mest är att göra det, inte sätta upp för höga krav. Klarar du av att skriva 25 000, eller ens 10 000 ord så har du ju ändå fler ord skrivna än innan 😉

 3. Tack för ett helt vansinnigt fint inlägg. Du är så klok! “Skrivandet är ett hantverk” är så otroligt viktigt. Och det du skriver om att de författare som får publicera böcker är de författare som skriver – det är så otroligt sant. Vad jag har avundats de som får sina verk publicerade fastän jag suttit still i mitt skrivande i månader och väntat på att det ska nå mig igen.

  Superfint och inspirerande. Du är bra. Jag har missat din blogg i så många år och läser nu inlägg efter inlägg och NJUTER.

  <3 Tack för att du är du.

  • Wilda Svara

   Din kommentar gick rakt in hjärtat. Tack <3 Så otroligt glad att du hittat min blogg och trivs här. Det är ju det jag vill 🙂
   Väldigt värdefullt att veta att mina tips nådde fram till någon. Det är så hemskt jobbigt när en står still i sitt skrivande och så ser en författare komma ut med sina debutromaner en efter en. Gah vad jag har harmat på Beijer och Wiström på senaste när det jag egentligen borde göra är att se det som en sporre och skriva. Haha. Tänk så en är! Så nu ska jag skriva! 😀

 4. Precis vad jag behövde läsa! Så fina råd du ger oss. Jag är väldigt sugen på att vara med i år men vet inte om jag vågar. Om jag kan. Vet hur hårt jag slår på mig själv om jag misslyckas. Tyvärr. Kram

  • Wilda Svara

   Det går ju inte att misslyckas 😉 Skriver du ett enda ord har du ju lyckats mer än om du inte skriver något alls. Häng på och motbevisa den där kritikern! Kram

 5. Vad spännande att höra dina tankar om skrivande och skrivprocessen! Håller med om allt. =)

  • Wilda Svara

   Vad kul att du känner igen! Åh vill ses och prata skrivande med dig snart ju! <3

 6. Vad underbart att du älskar att skriva så mkt, hade tyckt att det var magiskt om jag hade en vän som ringde upp mig och lyriskt läste upp ett stycke från sin pågående bok. Bara för att det var så vansinnigt bra! Själv läste jag en bo för några år sen och jag minns fortf hur jag fastnade just vid några meningar, ett stycke, som bara “satte sig” i min själ. Det var så bra, så sant så “jag” just då. Jag älskar böcker, jag älskar att skriva, jag älskar att läsa. Däremot så har jag bara drömmar om att skriva en skönlitterär bok, jag vet inte om jag har “tillräckligt i mig” för att få fram en hel bok, eller ens en kortare novell. Men sen kan man ju skriva för sig själv så att säga. För mig är det mkt kokbok och fast det är recept + bilder istället så är processen inte helt olik utifrån det du skriver. Mitt enda tips är att, tänk mindre, gör mer. Gör bara gör, kör bara kör! Så brukar jag säga till mig själv. Finns det för mkt analyserande, tänkande, kritik och funderingar från början så kommer jag ofta inte många cm framåt. Och det är väl det du också tar upp i inlägget, om jag förstår rätt. För mig, så börjar jag därför mitt i min kokbok, hur som helst och vart som helst bara jag börjar. Jag låter passionen styra helt och fullt. När jag kommit igång, känner att jag börjar få sammanhang mellan det jag skapat, då tittar jag på det med mer analyserande ögon och tänker att “jag behöver nog skapa ett sånt här recept” för att det ska kännas balanserat och bra. Och jag tänker att det är lite samma här, fast det är så mkt mer skrivande. Men det är ändå en skapandeprocess vi talar om. Superhärligt inlägg att läsa om, tack för alla tips! <3

  • Wilda Svara

   Så mycket kärlek i dina ord som jag suger åt mig, Tack <3
   Såna böcker är så viktiga, de som landar precis i rätt stund. Jag hoppas kunna beröra människor på det sättet någon gång i framtiden med min bok/mina böcker. Jag trodde inte heller att jag hade tillräckligt för att skriva en bok förut, men det handlade mest om hur jag skrev. Att det var en så trång process. Jag pressade ur mig meningar för att det som inte var bra inte skulle komma ut. Nu låter jag allt komma ut och kan skriva om det som är mindre bra så att det blir bra. Det är så mycket mer frihet i mina ord nu. Prestationsångesten dyker bara upp när jag inte skriver på väldigt länge. Det låter ju som det du beskriver egentligen, med kokboks-processen. Så fint att du kunde känna igen och jag håller så med dig i allt du skriver. Jag skriver min roman i massor av fragment som jag sedan pusslar ihop och fogar samman med andra texter. Då kan jag hålla processen kvar i sin frihet. Tack för att du läser och för dina tankar som gav mig nya perspektiv. <3

 7. Vilka himla fina tips som verkligen kan appliceras på det mesta skrivandet! Jag har särskilt svårt för att bara släppa taget och köra. Det gör mig verkligen sämre! När jag väl låter fingrarna flyga och när jag istället redigerar i efterhand blir det så himla mycket bättre och mer genuint.

  Och du, tack för att du alltid lämnar så eftertänksamma och kloka kommentarer hos mig. Du anar inte hur betydelsefullt det är för mig <3

  • Wilda Svara

   Tack! Ja, men verkligen. Tack för den påminnelsen! Det ska jag tänka på lite mer i bloggandet framöver 😀
   Fina du, tack för att du säger det.

 8. Pingback: länkkärlek: att skriva en roman, receptutmaningar och william spetz.

 9. Wilda, vilket fint inlägg! Tack! För dina knep och för att du delar med dig 🙂 Jag håller på att försöka närma mig mitt skrivande jag, det går långsamt för hen är rädd och skygg, för att jag vill ta den delen av mig själv på allvar.

  • Wilda Svara

   Tack Malin! Åh jag förstår känslan och håller tummarna för att modet kommer. Har du funderat på att vara med i NaNoWriMo? Det hjälpte mig att bara göra det och släppa rädslan. Det fanns liksom inte utrymme då att vara rädd. Ibland är det bäst att göra så, ibland behöver modet få växa fram. Hur det än blir, stort lycka till!

 10. Vilket bra inlägg och jag håller med om allt! För att kunna jobba med sin text behöver man en text att jobba med. När jag skriver mina första utkast blir det hastigt och slarvigt och det är i redigeringen jag verkligen mejslar fram berättelsen. Jag ska också delta i Nano och ser så otroligt mycket fram emot det! 🙂

  Och hej förresten, hittade till din blogg i dag – ser fram emot att läsa fler inlägg! 🙂

  • Wilda Svara

   Så himla glad jag blir av din kommentar! Jättefint att du hittat hit och vill läsa mer – bästa betyget! 😀 Så underbart att du ska vara med i NaNo. Håller helt med dig i dina tankar.

Kommentera