Jag gillar verkligen det som händer nu. Jag tycker mig se att det pågår ett paragdimskifte i den feministiska debatten. Fokuset vänds från offer och “manshat” till att synliggöra förövarna och kvinnohatet. Jag nämner några exempel nedan. 

Först vill jag bara apropå sexism nämna några egna reflektioner av tre stekheta sommardagar iklädd bikini och sommarlätta plagg. Utifrån att situationen handlar om detta skriver jag förmodat kön och menar i grunden att belysa mansrollen.

En dag när jag cyklade längs en väg mötte jag en annan cyklist, en ung kille, som cyklade på andra sidan vägen. Han tittade på mig väldigt noggrant. Jag började undra om jag kände honom på något vis. När vi cyklat förbi varandra vände jag mig om för att jag ännu inte kunde placera honom. Då tar han upp två fingrar framför munnen och rör på tungan mellan dem.

(utrymme för svordomar)

En kväll skulle jag svalka mig efter en varm dag med ett dopp i Mälaren. Jag kliver ur handduken och går ner mot bryggan. På vägen går jag förbi fyra män i olika åldrar varav tre av dem till och med böjer huvudet för att kunna syna hela min kropp. Jag känner mig så klart obehaglig till mods och vill mest få mitt dopp avklarat. Väl framme vid bryggan är en annan man där och hänger på stegen. Jag säger “kan jag få komma förbi?”. Han tittar upp på mig, ler, låter sin blick vandra hela vägen längs min kropp för att stanna en stund vid mitt kön. Sedan klättrar han upp, ler och säger “varsågod”.

Föreningen Tillsammans drev en kampanj i samband med Almedalsveckan under #minförövare. Kampanjen handlade om att synliggöra att “ALLA kan våldta, ingen klass, könstillhörighet, ideologi, arbete eller religion kan fungera som en ursäkt“. Alla känner vi någon som har blivit utsatt för sexuellt våld. Varför känner så få till vilka förövarna är? När ett nej inte får vara ett nej är det offret som får bära förövarens skam och skuld. Många modiga människor har gått ut och berättat om personen som gjorde dem illa. Här kan du läsa deras berättelser.

Facebook och Twitter har Snubbarna spridit sig som en löpeld. “saker snubbar säger. på riktigt. it aint pretty. militant countertrollning“. Jag trodde ändå att jag hade hört det mesta. Om någon någonsin menade att feminismen har gått för långt – kolla in det här och tänk igen. Mansrollen är så äckligt oattraktiv och det här är dess mest sviniga form. Visst kan vi reagera på att vi hänger ut folk, men är det verkligen det största problemet med detta? Eller handlar det om att det faktiskt inte är okej på något sätt att bete sig sexistiskt? Förstår ni att det är så kvinnohatet börjar? Förstår ni att det är det som leder till övergrepp, våldtäkter och mord? Min nya tröja kan få illustrera vad jag känner:

Untitled

Under drevet mot artisten Zara Larsson, och i samband med andra offentliga kvinnors berättelser om det kvinnohat de möts av dagligen, har det funnits starka motkrafter. Men många frågar sig: var är männen? Någon skrev att han brukar välja att vara tyst men nu ville säga ifrån. Jag säger att han inte ska vara tyst. Han svarar att han hellre agerar i sin vardag. Det är asbra, men vad hjälper det de offentliga kvinnorna som varje dag får  utstå hat och åter hat?

Varför tystnar männen? Är det för att ni kan, för att det inte är ni som utsätts för hatet? Är det för att ni inte förstår vidden av hatet? Är det för att ni anser att ni inte är en del av problemet? För att ni är rädda vad killgänget ska säga? Vi behöver era röster. Att tiga är att säga “det är okej”. Det är trots allt ändå du som man som har mer makt idag än jag har som kvinna. Det är så patriarkatet fungerar. En sann feminist delar med sig av sin makt och använder den för att bekämpa förtryck.

Bengt Ohlsson säger ifrån. Missa inte Zara Larssons klockrena förklaring av patriarkatet.

avtryck

 1. Män är det ända man kan generalisera om.
  Judar, invandrare eller kvinnor (sic!) är NO NO.
  Du har samma retorisk som rasister.

  FI har 15 personer i sin styrelse.
  13 kvinnor.
  2 män.
  Jämställdhet?

 2. Men kära Fredrik, Fi har kommit till skott eftersom Sverige inte är jämställt och eftersom det endast verkar vara kvinnor som insett det. Därav att merparten av partiet består av kvinnor, sk det vara så oerhört svårt att förstå? Vi har ju 8 andra stora partier i Sverige, hur ser de ut? Börja ta eget ansvar istället.

 3. Har också tänkt på detta de senaste veckorna. Ett litet hurra för ett steg på vägen!

Kommentera