Aprilregn och vårblommor, sorg och skratt, kärlek och politik. April var en sorglig månad, och mycket av tiden har handlat om att hitta kraft och andrum. Efter en intensiv studietid har det varit lugnare ett tag nu. Jag har försökt följa våren så mycket det har varit möjligt. Sorgen, utmattningen och värken blandat med magsjuka har varit en kamp för kroppen. Politiken och kreativiteten har lyst upp dagarna. Starka relationer omkring mig har gjort mig tacksam och trygg. Nu ser jag fram emot att starta igång maj månad med kreativitet och politik framför ögonen än mer. Och att få uppleva när våren blir sommar.


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård.

Blåsippa - reaktionista.se

I april har jag vågat…
 • välja mina strider.
 • vara brutalt ärlig utan omsvep.
 • uttrycka etiska tankar även när det är svåra frågor.
 • stå upp för vad jag känner.
 • vara arg på ett torg.
 • ta på mig uppdraget som politisk sekreterare.
 • finnas till för andra människor i svåra situationer.
 • stå på mig och tro på mitt eget värde som influencer.
 • be om hjälp.
 • lita på min magkänsla.
 • ta konflikter i nära relationer.
 • berätta om min resa på SHEDO:s instagram.
 • umgås själv med en vän som jag ofta träffar med andra under en hel dag.
 • ta betalt för det timmar det faktiskt tar mig att göra ett jobb.
 • skriva på ett anställningsavtal.
 • känna efter även när smärtan var som ett svart hål.
Fysisk hälsa

Andra veckan i månaden blev jag magsjuk. Det satte hela matsmältningen ur system och jag mådde illa i två veckor efteråt. Jobbigt att ha det så, men ofta är det som att min övriga värk lugnar ner sig när jag är sjuk på andra sätt. Så det var först efter det som värken blev jobbig igen. Väderskiftningarna i april är min värsta värkperiod. Därför är jag extra tacksam för min förmåga att hantera det denna månad.

Jag är allmänt trött. Hjärnan är inte helt vaken. Jag tappar ord, glömmer bort födelsedagar, tappar bort grejer. Ibland måste jag bara lägga mig raklång på golvet och andas djupt. Motivationen i skolan är därför inte den bästa just nu, men jag får det gjort och det är det viktigaste. Jag

Jag har blivit lite bättre på att komma ihåg sjukgymnastiken. Det gör viss skillnad. De dagliga promenaderna gör stor skillnad för min hjärntrötthet och rygg. Tacksam för att orken långsamt återvänder och hoppas på att få in bra rutiner för motion framöver.

Wilda - reaktionista.se

Själslig hälsa

I april har tacksamheten för de nära relationer jag idag har stått stark. Både de vänner som finns där i närheten och de jag inte träffar så ofta men som jag alltid kan räkna med. Människorna som stärker mig som människa, och i att våga vara ännu mer jag.

Jag är tacksam för min stjärnfamilj. Att jag får busa med ungarna på Eskilstuna stadsmuseum, äta en sen påsklunch och baka en ny hallonpaj när jag glömde min hemma. Att min kärlek tas emot och tar emot. När alla dessa viktiga människor i mitt liv kan höra ihop. Att få fira påsk med kärlekens familj och känna mig så välkommen. Att jag får höra till med dem. Med alla dessa människor som gör mig till en helhet.

April har inneburit stora sorger. Förluster av människor som var viktiga i olika sammanhang av mitt liv. I skapandet, i politiken. I att våga tro på att en annan värld är möjlig. Och jag har varit så arg. Så sorgsen. Det är så meningslöst när människoliv går till spillo. När de hade kunnat göra så mycket gott. Må ni vila i Moder Jords famn.

Jag har under april fått syn på en aspekt av mitt medberoende, som också hänger samman med min introversion och högkänslighet. Det är svårt för mig att förhålla mig till mina egna känslor utan att påverkas av andras känslor och samspelet i relationer. Jag följer lätt med i andras leenden, går in i de känslor som passar bäst för situationen, istället för att vara i min egen. Det blev extra tydligt när min sorg inte fick komma ut de dagar då jag ständigt hade andra människor omkring mig. Den fördröjdes och det tärde på mig. Jag vet ännu inte hur jag ska komma till rätta med det. Det jag har lärt mig tidigare är att det största steget är att bli medveten om det.

Dailys kafé St Eriksplan Stockholm - reaktionista.se

Vardagsrutiner

Det har varit en knepig vardag i april. Jag bor själv igen efter sju månader med inneboende. Jag har flyttat tillbaka till mitt sovrum. Asla och jag växer tillsammans mer och mer. Växterna lever upp i vårsolen. Och jag lever upp. När jag inte har varit magsjuk, haft hemska värk- och trötthetsdagar om vartannat.

Och det har hänt väldigt mycket oberäkneliga saker. Som att bli inbjuden till träff med riksdagsgruppen och att plötsligt vara på väg till Malmö för begravning. Jag har ändå hunnit träffa mina viktiga personer och prioriterat bland det. Jag har också tagit hyfsat bra hand om mig själv i allt. De senaste två veckorna har jag infört en kväll i veckan som är oplanerad och där jag bara gör vad jag behöver av den kvällen. Det gör så gott.

Månadens studier

När april började var det precis i början på en ny kurs. Rätt och samhälle. Samhällsekonomi, juridik, politik och stadsvetenskap i en kurs. Stort och torrt och samtidigt otroligt intressant. Jag får återigen bekräftat det jag tänker kring samhället och slipar både argument, kunskap och kompetens längs vägen.

Sedan kursstart är jag nu också anteckningsstöd till en klasskamrat vilket betyder att jag får timpenning för att anteckna på lektionerna, vilket också gynnar mitt lärande. Jag är också engagerad i programråd och kursplanegruppen på skolan.

I april har jag jobbat mycket på att sänka ambitionerna och inte överarbeta. Det har gått bra, mycket tack vare den långdragna magsjukan. Ett stolt VG kom in som betyg på vår B-uppsats från förra kursen. Jag har skrivit två reflektionsprotokoll, två seminarieuppgifter med min studiegrupp och nu ska ett projektarbete skrivas utifrån ett studiebesök på en rättegång. 17 maj är deadline. Sen följer två hemtentor innan sommaren tar vid. Imorgon får jag veta vad jag ska läsa för sommarkurs på 50 % och distans. Håll tummarna för att det blir något som involverar skrivande.

Knytblus för Sara - reaktionista.se

Månadens politik

I april tog jag ett nytt steg in i politiken. Jag har haft flera möten med Feministiskt initiativs socialutskott och valts till sekreterare där. Jag har varit på träff med riksdagsgruppen i Stockholm och lärt mig mer om hur jag kan föra ut hjärtats politik. Jag blev otroligt arg när patriarkatet visade upp sig i Svenska Akademin och röt ifrån på Fristadstorget under Knytblusmanifestationen. Jag har också vågat ta mer politiska diskussioner. Studierna stärker mitt engagemang. När forskning säger att jämlika samhällen är fungerande samhällen får jag eld på min låga. Jag tänker aldrig sluta föra tron vidare för det samhälle vi alla behöver.

Bloggen i april

Kreativiteten vaknar till liv med våren och jag har skapat en del igen. Mest har jag klurat på inredningen hemma, och hur jag ska organisera växterna inför balkongsäsongen. Jag har satt fröer, gjort decoupage och fixat balkonglådorna (på torsdag får ni äntligen se dem!). Att få gästposta hos SHEDO gav mig många viktiga perspektiv och material att utveckla för er framåt. Jag har många påbörjade inlägg och som alltid för lite tid för att göra klart dem. Det kommer, det kommer. Det blir också lättare att sänka ambitionerna. Jag hittar sätt att ge de mer lättsmälta inläggen. Tröskeln för att publicera inlägg sänks stadigt vilket känns skönt och viktigt.

Ett samarbete gick i hamn här i förra veckan och publiceras inom kort. Jag har också förhandlat om fler betalda jobb men det är fortfarande en snårig bransch att ta sig fram i. Det ska kännas rätt för båda och ekonomin ska fungera i det. Jag är glad för de extrapengar detta innebär inför sommaren. Jag blir även otroligt smickrad över att någon fastnade för tonen i mina foton. SOM jag har jobbat på den de senaste månaderna.

De populäraste inläggen i april:

DIY | Växthylla för fönster i stabilt trä
Sorgens ilska som drivkraft.
En socionomstudents reflektioner om välfärdssamhället
STJÄRNÖGONBLICK 14 | 240-säng, grimaser och salladsbestick.
Tal vid knytblusmanifestation Eskilstuna.

Fönster Eskilstuna stadsmuseum - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Att spendera en spontan eftermiddag med fadderbarnen aka tigerungarna på Eskilstuna Stadsmuseum. Så otroligt mysigt! <3 Och framför allt alla fula grimaser vi höll på med.

Mål för maj
 • Testa akvarellfärgerna.
 • Ta med Daniel ut till mina vitsippsängar.
 • Tjäna in några extra kronor här och var till sommarbudgeten.
 • Skriva om självhjälp.
 • Genomföra två hemtentor och försöka sätta lusten först.
 • Flytta ut växterna på balkongen när vädret tillåter.
 • Jogga i motionsspåret åtminstone en dag.
 • Ständigt ha en blombukett från skogen på köksbordet.

Hur har din månad varit?

6 kommentarer

 1. jag hoppas att maj blir en kanonfin månad för dig. april har varit fint och så jäkla tungt på samma gång, sådan knäpp kombination att hantera. kram!

  • Det hoppas jag med! Ja verkligen knepigt när det är sådär både och. Hoppas april blir lugnare för dig, och mer något att vila i. Kram!

 2. Du är så ärlig och öppen på ett sätt som stärker mig. Jag har haft så enormt mkt sorg i min kropp och själ senaste veckorna. En avgrundsdjup sorg som får mig att gråta tills huden runt ögonen och i ansiktet är rödprickig och svullen. Som får mig att ligga i sängen och blunda en hel dag eller sitta och stirra framför mig i tystnad en hel eftermiddag. Och människor i min omgivning säger åt mig att “man inte kan gå så djupt in i alla känslor”. Men dom förstår inte att jag måste sörja så, jag kan inte sörja lite på ytan och sen ta bort, stänga inne och lägga åt sidan. Jag måste gå in i avgrundsdjupet. Jag måste nå det mörkaste botten och trycka ut all sorg som bor i min själ just då, för att kunna öppna ögonen och andas igen. Och i min högkänslighet känner jag mig ensam och som om världens inte “makes sense” och jag inte förstår varför inte alla andra känner lika djupt, hur de bara kan stänga in och ta bort och släppa så snabbt. Och då är det så skönt att gå in här hos dig, känna igen sig, lite som att linda in själen i bomull, andetagen känns lite lättare helt enkelt <3

  • Jag önskar att fler förstod, och bara kunde finnas där tålmodigt i det. Vänta ut det med en. Inte behöva fixa det. Jag känner så väl igen det. Jag blir så otroligt berörd av dina ord och gråter en skvätt nu med, för att jag känner mig mindre ensam när du beskriver detta. För att jag får bidra till att du kan andas lite lättare. Du är okej precis som du är, med alla känslor. Bara du vet vad du behöver. Du får alltid skriva av dig till mig om det känns ensamt och som att världen inte förstår. Vet om det, att jag har din rygg. Det högkänsliga är både jobbigt men en stor välsignelse, att få ta del av det djupaste av livet. All kärlek <3

 3. Bilden på dig i knytblus borde printas och finnas på ett fett galleri. Så tydlig, så snygg.
  Kul med bloggsamarbeten och tack för att du kämpar för politiken

Kommentera