Att få balans mellan studietid och fritid är en svår konst. Det blir lätt flytande gränser i tiden och alldeles för lite återhämtning. Är det något du kan känna igen om du studerar, eller har gjort? Det finns alltid något att läsa, något att skriva, fördjupa sig i. För mig som lever med begränsad ork och begränsande smärta går det inte att bara följa med i det. Det tror jag att fler än vi som är sjuka kan känna igen, i och för sig.

Jag hade ingen genomtänkt plan vid kursstarten. Att strukturera mina dagar och vara förberedd halverar min stressnivå, och därför blev förra veckan inte så hållbar. Jag tar ett nytt grepp om denna vecka. Idén är att ha avgränsade studietimmar då jag också sitter i skolan och studerar. Sedan ska jag släppa studierna när jag kommer hem. Det har varit en bra metod förut. Framför allt är det bra att ta vara på att jag redan är igång, och rida på den vågen. Min energi förhåller sig mycket till hur jag tar vara på den.

Bullet Journal vecka 4 - reaktionista.se

we may stumble and fall but shall rise again;
it should be enough if we did not run from the battle

Citatet ovan, från Mahatma Gandhi, blev jag påmind om av Maria i hennes hjärtskärande och hoppingivande berättelse. Jag har känt mig ur balans på ett nytt sätt i januari och jag tror att det handlar mycket om hopp. Jag tar in så mycket av världen och känner mig ofta så maktlös i allt. För att orka resa mig behöver jag falla ner i de avgrundsdjupa hålen ibland. Ta fighten med hoppet, acceptera att jag är maktlös men att jag kan göra det jag kan ändå. Och våga resa mig i det, och göra vad jag kan.

Veckoplan

måndag | föreläsning på förmiddagen om kritiska perspektiv och samhällsarbete, planering med studiegruppen efteråt, studera på eftermiddagen och blogga på kvällen. ev. distansmöte med Fi Sörmland under kvällen.
tisdag | fixa nytt pass på förmiddagen, gå till skolan och studera efteråt och spendera kvällen med tjejerna.
onsdag | möte med Stadsmissionen om projektarbetet, studier och bloggtid på kvällen.
torsdag | föreläsning på förmiddagen om etik och förhållningssätt och egna studier efteråt.
fredag | föreläsning på förmiddagen om mångfald och diskriminering, fortsatta studier och meditation på kvällen.
lördag | öppen dag för det som behövs, med bloggtid.
söndag | planera veckan som kommer, annars öppet för vad som behövs.

att göra | plantera fröer, läsa kurslitteratur, ta mått för blomhylla, sy kaffefilter, göra en ansökan till CSN för höstterminen, redigera foton, läsa på om metoder, blogga om januari.

*

Hur ser din vecka ut? Vad balanserar du mellan?

 

4 kommentarer

  1. Hej

    Jag har pluggat med barn och jobb och det var inget hållbart upplägg i längden. Gick in i väggen efter några år…sviterna efter min utmattning är att jag bara jobbar 100% och har enstaka möten i månaden. Jag är HSP så orkar inte alla intryck som kommer utav många bollar i luften.
    Jag fick skala av det mesta! Det jag kan rekommendera dig är att våga planera in luft i kalendern, hitta en träningsform som du gillar och ät bra nyttig mat. Jag själv kör lchf/keto och mår så mycket bättre. Lycka till!

    • jag förstår att det blev alldeles för mycket för dig. Så svårt att se det när man är inne i det. Jag blev utbränd av mina egna känslor, så jag har verkligen fått lära mig att lyssna in mig själv noga. Även jag är HSP. Lätt att bränna ut sig när en inte har verktygen för att hantera det. Skönt att du kunde skala av och hitta din väg. Jag har alltid luft inplanerad och mina studier fungerar bra, så balansen är mer ett test för att se om jag kan effektivisera fördelningen under dagen. Träning är ett gissel med fibromyalgi och kronisk utmattning men jag har börjat efter min fysioterapeuts rådgivning med sjukgymnastik och dagliga promenader. Hoppas att jag kan trappa upp det stegvis under året, utan att kroppen tar allt för mycket skada längs vägen. Lite i taget.

  2. Usch, jag balanserar rätt dåligt egentligen. Fast det tror jag att jag alltid har gjort, jag är till skillnad från många alldeles för bra på att ta tid för mig själv, och alldeles för dålig på att ta tag i skolan. Delvis har det med ångest att göra, tid vs. ork vs. perfektionstankar. Men också att jag helt enkelt aldrig lärt mig hur man pluggar? Jag kan inte, jag har försökt otaliga gånger efter gymnasiet, men jag har ingen studieteknik över huvud taget.Hur man fastnar i kurslitteratur som i skönlitteratur har jag aldrig förstått, även om jag försöker mer än jag nånsin gjort. Jaja, livet och skolan, skolan och livet. Hoppas innerligt att du fortsätter andas och vila, Wilda. Ingenting är värt att ta ut sig totalt för, fast det vet jag ju att du vet. Kram <3

    • Balans är nog den svåraste utmaningen vi har idag, tänker jag. Och självklart vill vi undvika det som är svårt och jobbigt. Jag kanske får skriva ihop ett inlägg med studietips, iaf utifrån hur jag gör. Det bästa tipset jag har fått är att studera i 30-minuters-intervaller. Sen försöker jag liksom “schemalägga” mina dagar och blanda roliga saker/vila/återhämtning med måsten och prestation. Och så klart sänka kraven. De där jäkla kraven en kan ha på sig själv blir man ju trött bara av att kännas vid. Sen har det hjälpt mig mycket att jag studerar något som verkligen intresserar mig och som jag därför lätt sugs in i. Jag är så kräsen när det kommer till skönlitteratur så där är det mycket svårare för mig att fastna. Tack för att du ser mig och vad jag försöker skapa. Stor kram, finaste du <3

Kommentera