Jag får ge blod. Igår var första gången jag lämnade en halv liter blod på blodcentralen. Alla kan inte det. Jag var en sån som fick kämpa lite för att få göra det. Förra gången vägde jag för lite och hade för lågt blodtryck. Ännu hade jag inte hunnit bygga muskler och motstånd i den kropp som jag hade försummat så länge. Jag bestämde mig för att jag skulle kämpa för att få ge blod. Jag klarade det. Vid nyår gjorde jag och Daniel slag i saken och anmälde oss via geblod.nu

Ge blod - reaktionista.se

Mina hinder för att få ge blod

Det hade kunnat vara omöjligt för mig att få ge blod. När jag tänker på de miljöer jag har levt i så är det ett mirakel att jag har undkommit blodsmitta. Många som har levt som jag vågar nog inte ens testa, i risk för stigmatisering. Jag vågade, och det är jag glad för. Aldrig har jag blivit bemött så bra som på blodcentralen när jag har berättat om min bakgrund. Sköterskan värderade det inte alls. Hon tog emot det som en information. Precis så behövde jag ha det.

Igår förmiddag halvlåg jag i stolen medan de tappade en halv liter blod från mitt armveck. Min ärrade arm gav inga reaktioner, varken hos mig eller andra. Jag kände däremot en rörd varm känsla som fick det att bränna till bakom ögonlocken.
Jag, som inte trodde att jag hade något att ge någon annan, får nu ge något som kan rädda liv. Jag som tidigare har haft nålar i huden för att jag eller någon annan har gjort mig illa låg nu där i stolen för något gott. Jag får bidra till det goda. Ge något vidare som jag har fått som självklart. Jag får ge blod.

Det går att vända livet.

Jag skulle så gärna vilja att fler gjorde det, av vi som kan. Jag vet hur skam och ohälsa ibland stoppar. Jag tror att det går att återvinna. Jag tror att det går att vinna så mycket av att gå emot rädslan. Jag vill uppmana dig som tvekar att våga. 

Ge blod - reaktionista.se

Bli blodgivare redan idag

Det är enkelt att bli blodgivare. Du kan ansöka via geblod.nu där du får svara på några frågor för att säkerställa att det är säkert för andra att ta emot ditt blod. Sedan blir du kallad till ett samtal och får lämna några blodprover.

Om du blir godkänd som blodgivare får du sedan en tid dit du går och lämnar blod. De tar 430-450 ml blod varje gång och du gör det var tredje månad (så länge du är frisk kan du lämna). Du kan sluta när du vill utan förklaring. Du får järntabletter om det behövs, och på blodcentralen finns det gratis dricka och fika för att du ska kunna förbereda dig och återhämta dig efteråt. Du får också välja en premie som tack.

Ger du blod? Skulle du vilja?

6 kommentarer

  1. Så fint! Jag vill gärna ge blod men har bestämt mig för att vänta lite. Har fött barn 2 gånger på 2 år och har lätt för att bli yrslig osv sen innan. Men om några år har jag tänkt 🙂 Min man ger 4 gånger om året. Det är bra! Idag anmälde vi oss till Tobiasregistret också 🙂

    • Det låter klokt att du är rädd om dig. De är så otroligt bra på att bemöta en och ta hand om en när man lätt blir yr. Jag har också en tendens att bli yr och fick ligga kvar en stund innan jag åkte hem. Så bra tips med Tobiasregistret, det ska jag ta med mig!

  2. Vad fina tankar du har kring blodgivning! Det är verkligen en så himla bra och viktig grej! Jag önskar att jag kunde lämna blod, då hade jag definitivt gjort det! Tyvärr har jag lite för många sjukdomar som sätter käppar i hjulen för det.

  3. Jag vill lämna blod men har inte prioriterat det än. Men för ca 10år sen donerade jag ägg och det känns bra. 🙂

Kommentera