Augusti 2017 är för alltid en månad jag kommer att ha i minnet. Det var då jag började studera till socionom. Det var då jag åkte iväg till Ängelsberg för att skriva på min bok i tio dagar. Kreativiteten har spirat. I början av månaden vinkade jag hejdå till Lisa som på kort tid har blivit viktig. Jag har fått ta hand om gamla känslor. Jag har blivit berörd av den lätthet jag känner i relation till mina klasskamrater. Jag var en heldag på natursköna Ängsö i mysigt sällskap och fick besök av flera fina människor i stugan. Jag har också fått lära känna en ny person som flyttat in i mitt hem. För en vecka sedan hade jag ett nervöst tickande hjärta. Idag känns det så självklart att jag studerar på högskola. Om åtta dagar fyller jag trettio år. Det är som om jag är en mer komplett version av mig själv än jag trodde var möjligt. En ny tid är redan här.


I år vill jag testa att utvärdera månaderna fritt under några rubriker, och dela med mig av det som känns viktigast och mest relevant för er. Är det något ni vill läsa mer om så säg gärna till så gör jag ett inlägg om det! I grunden av dessa reflektioner finns årets mål och min bloggstrategi

Augustibad - reaktionista.seJag passade på att bada flera gånger om i Ängelsberg. Så renande med sjöbad.

Kroppen

» Jag slappnade av mer än på länge i stugan. Kroppen gick ner i varv. En grej som är svår med fibromyalgi/utmattning är att när kroppen går ner i varv är det svårt att få igång den igen. Det har inneburit att jag har varit väldigt trött hela augusti. Det är tack och lov inget farligt. Eftersom det är trötthet och inte utmattning så går det att leva igenom.

» Jag behöver kontakta sjukgymnasten och starta igång träningen på nytt. Min kropp mår verkligen inte bra av allt stillasittande. Det handlar nog mycket om att hitta ny motivation i träningen. Jag promenerar och cyklar dagligen så det är en bra grund. Det finns tankar på om jag längre fram ska börja på något gym/träningspass regelbundet.

» Jag har låtit mig sova så mycket jag behöver. Både sovmorgnar, powernaps och stilla stunder på yogamattan. Nu i skolstarten har kroppen varit mer uppe i varv. Det tar nog ett tag innan den vänjer sig och börjar sova hela nätter igen. Det viktigaste är att jag accepterar läget och inte hamnar i oro.

» För att klara av heldagar i skolan går jag hem och äter lunch. Jag mediterar också i tio minuter för att rensa hjärnan från intryck. Ibland behöver jag sova en stund när jag kommer hem medan det ibland räcker med en promenad för att hitta ny kraft.

» Jag behöver mer stretch och rörlighetsträning. Särskilt nu när jag kommer att sitta ännu mer om dagarna. Jag hoppas att jag kan få till några yogapass i september.

En tunnel av träd Ängsö Västerås - reaktionista.seEn tunnel av gröna blad på Ängsö.

Själen

» I början av månaden blev jag påmind om gamla mönster och att inte ta något för givet. Det gjorde mig både starkare men också skör. Jag åkte iväg på stugsemester med Asla och tankade kraft och lugn där. Att umgås med mig själv i tystnad är otroligt nyttigt, när jag kan vara min bästa vän.

» Jag har uppfyllts ofta av hur rörd och tacksam jag är för att jag är där jag är idag. Stoltheten över att jag tog mig hit lyser klart inom mig. Det blir något extra av att också kunna spegla det i en stolt och rörd omgivning.

» För det är något som händer nu som är större än jag har ord för. Både gamla och nya relationer ger mig speglingar som stämmer med vem jag ser mig själv som. Det betyder ju att jag faktiskt är mig själv, både i relationen inåt och utåt. Jag som inte visste vem jag var för bara några år sedan. Jag vet nu. Ni vet nu.

» Dagarna i stugan gav mig ovärderlig tid att bara vara. Gå i skogen, plocka blåbär och verkligen landa i mig själv. Jag hittade min inre trygga röst och kunde meditera i en stabil kärna.

» I relation till andra människor blir jag tydligare. Jag vågar visa mer av mig och litar på att jag är en bra medmänniska. Jag kan finnas där för mina vänner och jag kan låta dem finnas där för mig. I både svackor och glädjerus.

» Det är påfrestande med nya människor att förhålla mig till både hemma och i skolan, men just eftersom jag är medveten om det så går det bra. Jag hittar min egentid på skogspromenader, djupt försjunken i litteratur och i meditation. Jag fyller på med bekanta röster och ögon så fort jag får möjligheten. Jag är djupt tacksam för att jag har människor i mitt liv som både kan vara där när jag behöver dem och samtidigt respektera mitt behov av att pausa social interaktion.

Augusti i Ängelsberg - reaktionista.seEn solnedgång i Ängelsbergs skogar som tog sig in i själen.

Vardagen

» Jag har påbörjat en ny dagboksrutin. På morgonen skriver jag (eller fyller på) dagens att-göra-lista. Sedan skriver jag tre punkter om vad jag behöver för att känna mig nöjd med dagen. Ibland är det att göra en specifik uppgift. Ibland är det att våga något nytt. På kvällen skriver jag dagens stjärnögonblick och tre saker som jag behöver släppa taget om (oro, ilska, skam etc). Det gör stor skillnad för mig.

» Omställningen till en ny vardag är i process. Precis som jag hade trott är det lättare att få till vardagens sysslor nu när jag har något annat att förhålla mig till. Städning, disk, hygien och inköp är sånt som går av bara farten just nu. Jag har känt mig lite stressad stundtals men prioriterar hela tiden det viktigaste först. Än så länge känns det hållbart. Jag kan tänka mig att det bara bli bättre när allt landar mer.

» Det viktigaste är min hälsa och mina närmaste (som ju också förbättrar min hälsa dagligen). När jag landat i studierna mer kan jag ta mig tid för det kreativa. Jag behöver mer av det framåt. Jag är övertygad om att det lättar när jag förstår mer vad som förväntas av mig i studierna. Jag är också tacksam för att jag får stöd i studierna genom bl a längre tid och mindre grupp vid tentamen.

» Till skillnad från många andra studenter har jag mer pengar nu än någonsin. Det gör mig lite förvirrad. Det kommer så klart att innebära ökade kostnader av att jag har ett annat socialt liv. Studentlitteraturen kostar ju även en del. Till första kursen fick jag tag på det mesta begagnat av en vän så det var ju toppen. Det är otroligt skönt att övergå till en ekonomi som jag själv har ett grundansvar för.

» Jag har mest lyssnat på sommarprat i augusti. Läsningen har fått stå åt sidan för skrivande och studiestart. Jag fortsätter läsa något kapitel ur Big Magic då och då och klurar på visdomsorden den  förmedlar. Nu lär det mest bli studentlitteratur, men jag är inte den som klagar. Det är så himla intressanta ämnen ju!

Palettblad - reaktionista.sePalettblad som jag fick av växtvakten. Otroligt vackra växter som växer så det knakar i solen.

Kreativiteten

» Augusti rivstartade med många kreativa idéer. Bland annat gjorde jag en badrumshylla och ett draperi till vardagsrummet. Ni ska få se dem i nästa vecka har jag tänkt (bara jag får några minuter över). Jag sydde också en blus och en kjol av en klänning på Monthly Makers tema KLÄDER. Jag har också testat att måla i akryl igen efter ett långt uppehåll. Det var riktigt kul.

» Balkongodlingen har gått in i skördetid och stegvis mognar de många tomaterna. Paprikor fortsätter växa fram. Jag är tacksam för växtvakten Emmas omsorg när jag var i stugan. Hon gav mig också några nya palettblad att ta hand om. Målet om att odla sju sorters ätbara växter är nu uppfyllt. Nästa år ska jag planera bättre i förväg och minska ner det där storhetsvansinnet. Jag kommer också att dra ner på antalet växter inomhus och mest satsa på att få de jag har att överleva. Även om växterna ger mig mycket lugn och glädje behöver jag begränsa mig så att det inte börjar ta energi.

» Skrivandet går framåt och mina tio skrivdagar i stugan var precis vad jag behövde. Efter de dagarna har en ny del av boken, som knyter ihop den från början till slut, kommit till. Jag har också skrivit stödord för förutsättningar i de scener som ska skrivas. Nu är det lätt att bara gå in och skriva när som helst i dokumentet. Dessvärre har det inte funnits mer ork och tid än några minuter då och då sen jag kom hem, men det får räcka just nu.

» Först tänkte jag att det inte blev så många kulturupplevelser i augusti. Tills jag kom på att tiden i Ängelsberg innehöll massor med kultur: skulturparken, Elsa Anderssons konditori och hantverksmarknad. Jag var också en kort stund på Etown Queer Festival.

» Snart slår jag upp portarna till min webshop! Mer info om den kommer i nästa vecka.

Bullet Journal svenska - reaktionista.seSkrivandet har kommit i första hand i augusti, med lyckat resultat.

Bloggen

» Mitt populäraste inlägg i augusti var Jag gillar kvinnor. Vad det nu innebär att vara kvinna. Det är intressant också utifrån att det är den typen av texter som jag vill skriva mer av. Reflektioner om olika aspekter av att vara människa helt enkelt (haha, låter jag inte redan som en socionomstudent?).  Monthly Makers återkommer som ett populärt inslag även denna månad. Extra roligt är det att ni vill följa med mig i socionomstudierna. Det syns också i de stöttande kommentarer jag får på de inläggen, bland annat om min första dag. Tack för att ni vill följa med mig på det här nya äventyret!

» Bloggen har inte uppdaterats lika frekvent i augusti som tidigare. Jag har prioriterat ner bloggen för att ro i hamn bok och studier. Så kommer det att se ut framöver också. De återkommande inläggen som det här, stjärnögonblicken och Monthly Makers satsar jag på att ha kvar. Annars kommer det nog bli ett mer spontant bloggande däremellan. Med reflektioner om livet just nu, om socionomstudierna och kortare inblickar i vad jag skapar. Jag har så mycket att berätta för er och visa upp men än så länge har det inte funnits tid över.

» Bakom kulisserna händer det en hel del här. Jag arbetar på förändringar i layout och tydliggörande av vem jag är, vad bloggen handlar om och tydligare kategorier. Det är en utveckling som jag verkligen ser fram emot att visa er inom kort. Jag har redan uppdaterat sidan om samarbeten och information om att låna bilder/idéer.

Child of Mother Earth - reaktionista.seVilan i naturen. Där hämtar jag kraft.

Planer och mål för september

» Hitta studierutiner som fungerar för mig.
» Skriva minst fem nya scener till bokmanuset.
» Fira att jag fyller 30 år med de närmaste.
» Få till träningen som rutin.
» Fortsätta hålla lust och intresse före prestation i skolan.
» Begränsa socialt umgänge till mina närmaste.
» Aktivt acceptera tröttheten och värken.

Hur har du haft det i augusti? Vad behöver du i höst?

SparaSpara

SparaSpara

7 kommentarer

 1. Jag har haft ett tufft augusti men är på bättringsväg. Ser fram emot september där mkt spännande väntar. Jag behöver nog som vanligt fortsätta att vara snällare mot mig själv. Ge mig själv tid för återhämtning. Lätt att glömma att man redan gjort en arbetsdag när man ska hem och prestera lite till. Ska försöka hitta balansen där och tror jag närmar mig. Så kul att höra hur allt går för dig. Kram

  • Tack för att du delar med dig. Hoppas att september blir snällare och att du kan hitta balansen du behöver för att ta hand om dig själv och orka med. Kram!

 2. Tycker så mycket om att läsa de här månadsreflektionerna! Blir väldigt inspirerad av dina rutiner med meditation, dagboksskrivande osv. Hur du lyssnar på vad du behöver och är snäll mot dig själv. Oavsett vilka förutsättningar vi har så tror jag att vi alla behöver tänka lite mer så. Pausa, vila, klappa oss själva på axeln när vi åstadkommit vårt mål för dagen. Tack för att du delar med dig! Och så himla kul med studierna!!! 😀

  • Tusen tack för dina ord! Det värmer otroligt att höra att jag kan nå fram med det jag “försöker förmedla” eller åtminstone själv försöker leva efter. Kram!

 3. Pingback: VLOG AUGUSTI | sekunder av Ängelsberg och faddrar. | REAKTIONISTA

 4. Så intressant att läsa om dina tankar, erfarenheter och planer. Stort grattis till utbildningen du går nu. Så underbart att du “landat” i så mycket. Jag måste säga att din blogg verkligen ger ett proffsigt och lockande intryck. Så välskrivet och så vackra bilder.

  Ha en fortsatt fin lördag!

  • Tack Anna! Dina ord gjorde mig så rörd att tårarna hittade fram. Den bekräftelsen är värd allt i världen. Tusen tack fina du! Varma kramar!

Kommentera