Hej fina läsare! Känner ni höstvindarna eller försöker ni fånga sommarens sista värmande solstrålar? Jag är nog där mitt emellan. Jag trivs verkligen med värmen, för min kropp känns lättare att leva med då. Samtidigt som hösten är min favoritårstid ur känsloaspekter. Därför är augusti precis lagom. Lagom mycket mysigt vemod, tid för att hämta hem mig själv från den extroverta sommartiden och ändå finns grönskan och guldljusen kvar.

Augusti blev en sån där månad där jag lite jagade tiden. Jag avslutade sommarkursen, njöt av livemusik och tid med vänner, åkte på utflykter och lyckades skriva klart boken samtidigt som jag sydde för sybingon. Någonstans mitt i alla roliga händelser blev det för lite tid till återhämtning, vilket tyvärr kommer att spilla över på september. Jag har trots det och väderskiftningarna ändå mått helt okej under augusti. Och så har vi ju gått och blivit sambos nu! Det kommer nog kännas mer på riktigt när studierna drar igång och Daniels arbetsdagar är över.

Mitt mål med augusti var att känna mig redo att starta igång hösten och där är jag verkligen i hamn. Det blev en bra sommar. Hur var din sommar? Känner du dig nöjd eller vill du ha mer?


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård.

Sommarstigen - reaktionista.se

I augusti har jag vågat…

 • bli sambo och låta en annan människa flytta in sig med mig.
 • se när jag blir fyrkantig och kontrollerande och börjat utmana det.
 • skriva debattartiklar om svåra ämnen och lita på min förmåga i det.
 • åka iväg på spontana evenemang trots trötthet.
 • ta emot stora gåvor.
 • sy en kaftan från eget mönster.
 • dela med mig av min kunskap och erfarenhet.
 • skriva klart min bok.
 • bjuda på mig själv.

Fysisk hälsa | oviss trötthet och hög aktivitet

Temperaturväxlingar och väderskiftningar har skapat mer värk och trötthet. Det var som att kroppen ställde in sig på höst när temperaturen blev mer normal, när den hade vant sig vid sommarhettan. Jag har försökt distrahera smärtan och acceptera den vartefter. Jag har fortfarande svårt att ställa om. Augusti blev därför en månad där jag gjorde lite mer än vad jag skulle i relation till min ork. Det har ändå fungerat utan några större katastrofer och jag håller stressen på avstånd.

Jag börjar mer och mer luta åt att ME/CFS diagnosen är en realitet. Läkare ska få säga sitt så klart. Mest känner jag igen hur min vakenhetsgrad sänks snabbt om jag inte håller mig aktiv, samt influensasymptomen som slår till när jag kliver ur marginalerna för min trygghetszon. Jag har försökt träna snällt, med fokus på styrketräning och promenader. Yogan har jag inte fått till som jag behöver, och det är nog mest prioriteringar som spelar in där. Jag hoppas på besked om vad tröttheten består i, för att kunna ta beslut om fortsatt träning och aktivitetsnivå.

Kaftan - Sybingo 2018 - reaktionista.se

Själslig hälsa | att bli sambo och politisk oro

Jag mår väldigt bra just nu för det mesta. Det har ibland varit tufft emotionellt med all aktivitet i vardagen. Även att bli sambo och med allt det innebär av att möta sig själv i speglingar från en annan människa tar så klart på krafterna. Mest känns det bara väldigt tryggt. Också det är ovant, och jag är tacksam för att jag kan prata öppet om det med Daniel så att vi kan dela det. Ibland behöver jag ställa frågor för att visa för mig själv att det här är en annan relation än de otrygga jag är van vid. Det kräver en del mod, men så snart jag har gjort det vet jag att all oro går över. Att vara två är både utmanande och avlastande. Jag lär mig nya nivåer av trygghet och att jag inte behöver klara mig själv längre. Att ta hjälp, och att utmana mitt kontrollbehov, är det jag brottas mest med och det är SÅ nyttigt för mig. Tacksam för en tålmodig ödmjuk partner med fötterna på jorden när mina hjärnspöken från förr dyker upp.

Augusti har också inneburit värdefull tid med vänner och andra närstående och det fyller mig med kraft. Det enda som verkligen tär på mig är det politiska läget och oron inför valet. Jag är tacksam för att få följa och stötta mina partikamrater i deras arbete, så att jag fyller på hopp och kärlek genom det.

Augusti på bryggan - reaktionista.se

Vardagsrutiner | höstförberedelser och läsning

I augusti har rutinerna mest fått bli som de blir. Jag har varit iväg på en del events, som lokala festivaler och Winnerbäck live i Stockholm. Jag åkte även spontant till Stockholm för att se premiären av Gudrun-filmen och hört henne tala med partivänner i Västerås. Jag och Daniel har gjort en del mindre utflykter och firat hans födelsedag. Skönt ändå att kunna släppa dagarna fritt, även om det har tagit på krafterna.

Den senaste veckan har jag försökt komma i säng lite mer i tid och hållit igång mer på dagarna. Jag märker att det är viktigt att jag låter dagarna få vara aktiva så att jag kan somna lättare på kvällen. Jag har även börjat läsa en stund innan jag somnar, vilket är en mysig rutin som jag vill fortsätta med.

Denna månad har jag mest planerat för rutiner, för t ex bloggen och vardagsrutiner. Jag och Daniel har pratat om hur vi fungerar och hur vi vill ha det med vissa saker. Jag har också tänkt på hur jag vill lägga upp dagarna när studierna drar igång och vad jag vill prioritera. Bloggen och bokredigeringen kommer högt på den listan.

Bullet Journal vecka 34 - reaktionista.se

Kreativitet i augusti | sybingo och inredning

I augusti blev det sömnad för hela slanten! Jag gav mig den på att jag skulle fylla bingobrickan till sybingon, och det gjorde jag! Med en egensydd kaftan, en tygkasse, ett pennskrin, omsydda klänningar och kjolar. Och i början av månaden fick jag en ovärderligt fin gåva: en symaskin att ärva från en mycket viktig person: min stjärnmammas egen mamma. Jag har inte smält det än riktigt. En dag fick jag feeling för makramé och knöt fyra amplar bara sådär.

Inredning har varit på tapeten (höhö) under månaden. Daniel har lagt märke till små förändringar i stort sett varje gång han har kommit hem. Ibland får jag bara någon idé. Flyttar om lite och fixar. Sen någon dag senare kommer någon ny idé. Det är något rofyllt i det. Det är också ett tecken på att jag är avslappnad och närvarande.

Pennskrin - Sybingo 2018 - reaktionista.se

Månadens skrivande| en viktig punkt och debattartiklar

Jag lyckades få ihop det till slut. 16 år senare satte jag punkt. Jag ska låta manuset få sig en kärleksfull genomlysning för att knyta ihop eventuella lösa trådar och förstärka viktiga signaler, sen ska det iväg till förlag. När jag berättade att jag hade skrivit klart den fick jag genast förslag på både förlag, förläggare och stöd från flera håll. Jag vet nu vem som ska få första tjing och det känns så lovande. Som om jag har behövt den här tiden för att verkligen värdera vad jag har skapat och se det som den juvel det är.

Jag har även producerat två debattartiklar för Feministiskt initiativ som jag är stolt över att ha lagt grunden för:

Jag trivs så bra med att få skriva den typen av texter och är glad att jag får det som politisk sekreterare. Att dessutom få jobba med stjärnor som Farida Al-Abani, Lotten Sunna, Cherry Batrapo och Annelie Nordström är ju drömmen. 

Solbacken - reaktionista.se

Bloggen i augusti | utvärdering och nytt inslag

Jag har känt mig lite trött här i augusti. Men när jag ser tillbaka så blir jag stolt över det jag ändå har skapat. Så det kanske inte är som det känns? Och det måste ju få vara okej att ha sina låga perioder. En låg period för mig är nog när jag inte har storslagna idéer, haha. När jag inte ständigt går med tankarna av att “det här vill jag blogga om”. Jag har ju faktiskt lyckats med det jag ville: skriva mer vardagsnära. Jag tror att det också är vad jag behöver. Landa lite, reflektera, utvärdera. Det brukar ju bli så för mig inför hösten. Kan du också uppleva det så i augusti? Att du vill hämta hem dig? Jonna skrev så fint om det.

Ni visar ju ständigt att jag når fram, även när jag känner mig lite mer som i min egen värld. Stjärnögonblicken fortsätter sprida budskapet om den närvarande vardagsmagin. Jag får mail från människor som berättar att mina texter har gjort att de vågat närma sig sina sanna jag och sin historia. Ibland blir jag så rörd att jag bara sitter stilla och andas i mig era ord. I augusti har också antalet besökare stigit igen vilket säger mig att vi kommer att vara en del här i höst.

Och på tal om i höst. Jag har ett specifikt mål med hösten. Att lära er mer om trauma. Om PTSD, dissociation traumatiska minnen, anknytning och om posttraumatiskt växande. Det är ju ändå det jag vill sprida kunskapen om, självklart med ett tydligt spår av självutveckling. Vad vill du veta? Vad är du nyfiken på? Vad skulle du vilja att jag skriver om?

De populäraste inläggen i augusti:

Vit dahlia - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

När jag satte punkt på sidan 242. Det ofattbara i att ett projekt på 16 år nu har en punkt.

Mål och planer för september

 • Fira min 31:a födelsedag med nära och kära.
 • Be om en utredning för ME/CFS.
 • Åka till Västkusten och fira två fina människors födelsedagar.
 • Delta i Feministiskt initiativs nationella valvaka.
 • Påbörja sista redigeringen av bokmanuset.
 • Komma in i studierutiner igen.
 • Återhämta mig efter valet.
 • Bli intervjuad och fotograferad inför ett projekt om ärr.
 • Börja skriva om trauma ur ett kunskapsperspektiv.

Vad hände hos dig i augusti och vad vill du göra i september?

Kommentera