Augusti 2019 har varit långa arbetspass, mycket blåbär och en hel vecka nära naturen. Tröttheten tär mentalt, men kroppen är stark. Jag växer in i en ny tid med ett professionellt förhållningssätt. Mellan arbetspassen har jag träffat vänner, uppdaterat bloggens kategorisystem, lyssnat på Sommar i P1 och badat i sjöar. Efter en cykelolycka har skrapsår och sträckningar läkt ikapp med sorgen som lurat kvar. Nu är jag redo för hösten, med praktik och självkärlek.


2019 är mitt ledord “hämta hem din själ”. Åtta konkreta mål vägleder mig vidare i självmedkänsla, hälsa, sinnesro och personlig utveckling med självkännedom.

Västervåla - reaktionista.se

Så har jag “hämtat hem min själ i augusti

 • Gråtit igenom sorg och besvikelse.
 • Skrivit ner synpunkter från min sommar och bearbetat intrycken.
 • Tagit powernaps på jobbet.
 • Sjukskrivit mig när kroppen sa ifrån.
 • Sökt hjälp.
 • Lyssnat på vartenda avsnitt av Sommar i P1.
 • Skrivit dagbok.
 • Spenderat en vecka nära naturen nära Ängelsberg.
 • Mediterat.
 • Unnat mig egentid med god mat som pauser vid en resa.
 • Tagit kontakt med människor som förstår vart jag kommer ifrån.
 • Sökt tröst när jag ramlade på cykeln och var i chock.
 • Plockat blåbär.
 • Lyssnat till vinden.
 • Sovit ut när det har varit möjligt.
 • Badat i sjöar.
Snickarbyxor - reaktionista.se

Fysisk hälsa | stark i grunden

Sommarens arbete ökade under augusti och det märktes i kroppen. Jag har varit väldigt trött, och vid kallare temperaturer och fuktigt väder har värken stegrats till en svår nivå. Däremellan har jag haft dagar då jag har kunnat återhämta mig tillräckligt för att arbeta igen. Jag har mest märkt av tröttheten mentalt, att jag inte klarar påfrestningar lika bra.

En stor del i att jag har orkat med arbetspassen är att jag har en bra grundkondition och grundstyrka eftersom jag har hållit igång träningen så bra i år. Det har också hjälpt att kunna använda dötid på jobbet för vila, och inplanerade powernaps vid de längsta arbetspassen. Jag har funnit motivation i att det kommer att bli lugnare i höst. Jag vill inte ha ett liv där jag vilar för att kunna arbeta. Det behöver finnas en balans där, så att jag orkar med livet i stort.

Jag har tagit många promenader, framför allt i skogen, och cyklat fram och tillbaka till jobbet. Skönt att känna att jag får vardagsmotionen. Däremot har jag saknat yogan och meditationen så det ska jag ta nya tag med.

Ryggen fick sig en smäll när jag föll på cykeln, liksom knän och höfter. Viloveckan i stugan gjorde dock sitt och jag känner mig mycket bättre nu.

Rött hår henna - reaktionista.se

Själslig hälsa | tärande trötthet

Tröttheten tär mycket på min mentala hälsa. Jag har haft svårt för påfrestningar och fått katastroftankar av motgångar, varit mer sårbar. Det depressiva slår lätt till när tröttheten blir för stor. Fullt naturligt, men svårt att hantera ibland. Jag har haft svårt att sova ordentligt som följd av långa arbetspass, och det påverkar självklart.

Jag har sökt vård för att få samtal, men alla terapeuter/kuratorer i stan har 6-12 månaders väntetid. Det tog hårt på mig att få det beskedet, men som alltid finns det lösningar. En närstående som är terapeut ställer upp med samtal under hösten så att jag kan hålla mig över ytan tills jag får en tid hos en samtalskontakt. Jag kan ändå känna mig starkare nu efter att ha vilat upp mig och tror på att jag kommer kunna få en bra höst. Depressionen är inte konstant, jag skrattar och mår riktigt bra emellanåt.

När jag är i skogen och tystnaden mår jag som bäst, och det har jag verkligen fått vara den senaste veckan. Självkänslan är fortfarande skadad av det senaste året på det sociala planet, så det försöker jag vara varsam med och bygga upp igen. Jag har växt mycket på jobbet, klarat av situationer som har varit svåra och vågat stå för mina åsikter. Det utvecklas ett professionellt förhållningssätt hos mig som jag känner mig trygg i. Jag har verkligen känt mig uppskattad på jobbet och lärt mig mycket av kollegor.

Asla - reaktionista.se

Relationer| sorg och det lilla umgänget

Under sommaren har jag försökt få perspektiv på obalansen jag känner i mina relationer. Jag har några som står mig nära som liksom alltid finns där och jag för dom. Det jag ibland saknar är andra som har liknande upplevelser som jag av livet, och där jag kan bli validerad i mina känslor på det sättet. Därför har jag tänkt igenom vilka människor som har stått för det förr i mitt liv och som finns där i periferin ännu. Framöver vill jag försöka hålla mer kontakt med dem, även om de befinner sig på ett geografiskt avstånd.

Det är så mysigt med sommarens små utflykter. Det gör det lätt att umgås, på en konsert eller en dagstur till en vän som semestrar i närheten. Eller blåbärsplockning och sjöbad. Jag trivs bra i det lilla umgänget, över några timmar. Det är ju också det jag orkar med nu, så det känns fint att jag har fått till det. Roligt också att jag har fått besök i stugan och kunnat både bada och fika gott.

Sorgen har funnits nära mig. Två vänner begravdes samma vecka och jag gjorde vad jag gör bäst: samlade människor. Jag beställde blommor och pratade med andra som saknar och sörjer. Må ni vila i frid, älskade vänner.

Daniel flyttade ut mitt i augusti och självklart lämnade det ett tomrum. Det var också ett bra tomrum. Jag och Asla har fått mer tid tillsammans och den relationen är mer än ord kan beskriva. Det är vårt hem nu, och i det bygger jag en starkare relation till mig igen. Den viktigaste relationen jag har.

Sänggavel av sängbotten - reaktionista.se

Kreativitet | sänggavel och henna

Det blir inte mycket kreativitet i den här tröttheten, tänkte jag skriva. Så känns det. Ändå har jag möblerat om hemma, skrivit en hel del, fotograferat och redigerat foton. Jag behöver ju det kreativa utloppet för att fungera.

Den stora kreativiteten i augusti var när jag testade att färga håret med henna. Vilken spännande grej! Och även om jag inte är helt nöjd ännu så levererar det minst lika bra som vanlig hårfärg.

Bloggen i augusti

I augusti har jag fokuserat på underhåll av bloggen. Det har känts lagom när hjärnan är trött. Så jag har gått igenom alla mina kategorier och etiketter och reducerat dem. Jag har ju lärt mig en hel del om sånt här genom åren, och att ha 2500 etiketter är lite väl spretigt. Så nu är de runt 200 st. Det kanske slår tillbaka lite i sökmotorerna till en början, men det viktigaste för mig är att det är lätt att hitta det man söker. Därför har jag också lagt till några boxar nedanför headern där man lätt kan se några fokuskategorier. Fler finns i sidopanelen.

Kategorierna (i menyn högst upp på sidan, ovanför headern) är alltså uppdaterade nu och om ni håller muspekaren över så går det att gå ner i hierarkin. Snart kommer det också att gå att klicka på “kategorier” för att se hela hierarkin på en sida. Jobbar på det. Sånt här tar mycket tid, men känns skönt när det är klart. Det ska också gå snabbare att ladda bloggen nu.

Vid sidan om detta förbereder jag höstens inlägg. Jag försöker att inte ha för stora ambitioner, då det är då det oftast låser sig och inte bli något alls istället. Så håll till godo, jag vill ha några inlägg färdiga innan jag startar igång.

De populäraste inläggen från augusti

Trädgårdsbukett - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Plocka ihop och arrangera en bukett till stjärnföräldrarnas kräftskiva från deras egen trädgård. Att glädja andra är minst dubbel glädje!

Mål och planer för september

 • Påbörja praktikterminen på utredningsenheten ungdom.
 • Presentera vårt projekt från i våras på introduktionen för kursen “social utsatthet och ohälsa”.
 • Äta blåbär.
 • Städa rum för rum och återta mitt hem mentalt.
 • Hålla styrelsemöte med Fi Sörmland.
 • Gå på bröllop för två vänner som gifter sig och döper sin son samtidigt.
 • Fira min födelsedag på något sätt.
 • Promenera så gott som dagligen.

Vad tar du med dig från augusti? Vad väntar i höst?

Kommentera