Balkong

Balkongsäsongen lider mot sitt slut, men än finns det frukter att skörda. Det är spännande att kika tillbaka på balkongen från maj, juni och juli. Så mycket som händer på en sommar alltså!

Asla balkong

Asla ligger för det mesta och sover i korgen jag gjorde iordning åt henne under julis sista dagar. När hon är vaken fångar hon flygfän och lurpassar på småfåglar.

Balkongrapport tomat

Det som växer mest fortfarande är tomaterna. Det är så många tomater på gång i gröna stora bollar över alla plantor! Jag kan inte sluta förundras över hur ett litet frö som jag satte i jorden i början av juni nu är fullvuxna plantor som ger söta mumsiga körsbärstomater.

Citronplantor

Citronplantorna växer långsamt, men de växer ändå. Snart får de flytta in och då ska jag nog ge dem lite citrusnäring och boosta upp dem inför vintern. Jag har hittat lite matnyttig info här för den som är intresserad.

Balkongrapport basilika

Basilikan har jag verkligen lyckats med i år. Det är fyra olika sorter och de har kommit fint trots att jag satte dem sent. Jag har toppat dem löpande under sommaren och kan bara ana att om jag sätter frön tidigare nästa år kommer jag att ha ännu mer att skörda och större blad. Knepet är att toppa precis under det översta bladparet, mycket ljus och värme (men inte direktsol när det är så varmt som i juli) och låta den torka ut mellan vattningar.

Solros

Solrosen har till min glädje vuxit sig hög och stark och är sådär på vippen att blomma hela tiden. Detta är verkligen en tålamodsväxt som tar lång tid att driva upp. Vi vet ju dock alla hur vackra de ståtliga solrosorna blir så nu hoppas jag att de slår ut snart.

Mårbacka

Förutom pelargonerna i olika varianter, som verkligen har mått bra i julis varma dagar, har jag också odlat lite annat smått och gott. Stjärnöga, lavendel, aloe vera och kalanchoë. Jag har även tagetes från en liten stickling som nu konkurrerar ut den lilla smultronplantan som jag knyckte från skogen. Tror tyvärr inte att jag hinner få smultron i år.

TagetesAsla - Norwegian forest cat

Nu är det snart dags att flytta in växtligheten. Jag läser på om övervintring och vinterförvaring. Det stora problemet är hur jag ska vinterförvara den där katten. Hon får ha kvar sin korg där under blombänken ett tag till i alla fall så får vi se hur jag lockar in henne i värmen sen.

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

10 kommentarer

 1. Vad kul att se! Vad är det för tomatsort du har? Och sådde du inte förrän i början av juni?! Du kunde väl skörda redan i juli om jag inte minns fel? VA hur går det till!?!?!

  • Wilda Svara

   Hm, jag ska kolla upp det imorgon hos kvinnan som gett mig fröerna 😉 Och det jag skördade i juli var en köpt tomatplanta, så där har du nog blivit lurad :p

 2. ÅH! Älskar att du gjort dessa inlägg varje månad, nästa år ska jag inspireras av den kontinuiteten. På min balkong är det väldigt överblommat. Tomaten knäcktes i de vilda vindarna härom dagen, men jag har satt toppen i en vas och frukten verkar fortsätta rodna så det är inte hela världen. Paprikorna är stooora men har inte börjat skifta i rött än, petuniorna och lavendeln överblommad och överallt står tomma hinkar med jord. Det känns lite sorgligt och lite fint att säsongen är över, just nu har jag paus men sen ska jag googla upp lite fina höstväxter så den kan få nytt liv.

  Mina citroner växte också bautalångsamt men jag planterade om dem nyligen till större krukor och då var det som att de sträckte på sig på en gång! Jag tror bara de behöver lite mer dansutrymme 🙂 Tack för länktipset där också, övervintringen är jag lite nervös inför.

  • Wilda Svara

   Tack <3 Ja visst är det vemodigt med höst, men skönt att det blev lite varmare nu ett tag. Min första solros slog ut idag!
   Tack för citrontipset. 🙂 Kom på att jag borde flytta fler växter till något större innan jag tar in dem. Glömmer den biten alldeles för ofta. Vi får hålla tummarna för att vi fixar övervintringen 😉

 3. “Det stora problemet är hur jag ska vinterförvara den där katten.”
  Jag garvade rakt ut 😀
  Så fint att se din balkong, underbart med allt växande!

 4. Jag läste precis ditt manifest, och kände att jag var tvungen att berätta att jag tyckte det var så fint! Och att jag älskade din lek med orden! Jättebra! Kände att jag vill också skriva något på det viset!

  • Wilda Svara

   Oj vilken underbar feedback! Att inspirera andra och beröra är så viktigt för mig, så tack för att du bekräftar att jag lyckas. Hoppas att du skriver något. Alltid roligt med ordlekar. 🙂

Kommentera