Balkong - reaktionista.se

Alicia frågade om en översiktsbild av min balkong och efter lite trixande kan jag nu visa upp den i sin helhet. Jag är mest nöjd med golvplattorna och sittmöbeln, men lastpallen som bär de flesta blommor och bänken växer på mig. Asla har så klart också en egen plats i skuggan av potatisblasten.

Balkongen

Sommarens största balkongprojekt blir att skrubba de rosa väggarna rena från mögel och smuts. Jag ser fram emot att visa er ett resultat i juli.

Potatis - reaktionista.se

Här trängs alla möjliga växter; pelargoner, tomatplantor, potatis, lavendel, stjärnöga, murgröna etc. Låt oss titta lite närmare på hur det har sett ut nu i junis första dagar.

Tomat - reaktionista.se

Det var dags att omskola tomatbebisarna som nu var tonåringar och redo att separeras. De fick flytta ut i olika plastkrukor. Sedan har jag förvarat dem i min förvaringslåda, och sett till att de ständigt står i lite vatten så de kan dricka när de är törstiga. Jag har också sprayat lite vatten på själva plantorna en gång varje kväll. De har vuxit till sig snabbt i solen. Stolt tomatmamma!

Tomat - reaktionista.se

Tomatplantan tog sig snabbt i mitt köksfönster och jag insåg att jag var tvungen att hejda den lite i sin tillväxt. Jag flyttade ut den dagtid på balkongen tills den hade anpassat sig, och titta vad som är på gång nu:

Tomat

Tomat blomma - reaktionista.se

Det är mitt andra år med ätbara odlingar på balkongen och eftersom jag ÄLSKAR blommor har jag så klart satsat lika hårt på den fronten. Blommor har alltid varit något som fascinerat mig med sina detaljer, former och färgskiftningar. De var anledningen till att jag fastnade för foto och närmare bestämt macro-foto.

Solros - reaktionista.se

I år har jag gett solrosfrön en chans. Och som ni ser ovan har det ju gått alldeles utmärkt. Mina balkongfavoriter är de lättskötta pelargonerna. De stormtrivs i värmen och kräver väldigt lite vatten, ökenblommor som de är.

Mårbacka pelargon - reaktionista.se

Geranium - reaktionista.se

På en tur till ICA Maxi med en vän kunde jag inte låta bli att få med mig hem några extra blommor från blomstermarknaden. En eldig tagetes och en “plättar i luften” fick följa med hem tillsammans med en murgröna som jag hoppas ska slingra sig upp längs balkongväggen.

Tagetes - Reaktionista.se

Plättar i luften - reaktionista.se

Det är något så otroligt häftigt med att sätta några frön i jorden och sen få följa dem utvecklas till ståtliga plantor och sen ge mig något jag till och med kan äta. Jag blir helt rörd av att ens tänka på det. Odling är verkligen ett sätt för mig att förstå att jag är en del av naturens kretslopp.

Balkong

Min favoritkrydda att odla är citronmeliss och i år har det gått ovanligt bra för den. Jag satte frön, de blev små plantor i drivhuset och jag omskolade dem till mindre krukor. Och snart har de nog växt ur dessa också.

Citronmeliss - reaktionista.se

Basilikan förfrös en av de sista kalla nätterna när jag glömde bort den utomhus (förlåt!) men efter att ha sörjt klart skaffade jag nya frön att så. Två olika sorters. Nu börjar det komma upp små plantor som ska omskolas inom kort. Spännande!

Basilika

Det är mitt första år med potatis på balkongen och den här potatisplantan har verkligen tagit över hela balkongen. Så fantastisk! Jag blir glad varje dag av att se den växa ännu lite till. Tänk att tre små sättpotatisar kan skapa allt detta gröna!

Potatis balkong - reaktionista.se

Jag fick en så smart kruka att odla i, där jag har kunnat följa rötternas utveckling hela vägen och med tydliga instruktioner om hur jag ska hantera odlingen. Till midsommar ska jag äta min första egna färskpotatis. Det ni!

Potatis - reaktionista.se

Vad odlar du eller vad är du mest sugen på att testa?

8 kommentarer

 1. JAA! Alltså JAA!! Detta gör mig så glad! Fy vilken megamysfaktor att få följa med ut på din balkong, åh så fint och hemtrevligt du har det! Jag har faktiskt fotat av min precis så det kommer en uppdatering om odlings- och inredningsläget även från mig om ett litet slag, men kort sagt växer potatisen (i alla fall blasten hehe) så det knakar i golvbrädorna, jag har fyndat så himla bra grejer på loppis (ampel, bänk, krukor) och fått ett armeringsnät av mina föräldrar för märgärt att växa på – tjoho!

  • Wilda Svara

   Men tusen tack Alicia! Älskade ditt balkonginlägg. Så mycket fint! Inspirerande!

 2. Vilket litet paradis du skapat på din balkong! Så himla fint!! <3
  Jag har inte odlat mer än stockrosor och groddar i år, men det behövs kanske inte när man har naturen precis vid knuten och det växer och blommar precis överallt redan. =)

  • Wilda Svara

   Men tack!!! Haha nej är lite avis på din trädgård faktiskt 😉

 3. Åh så himla fint du har det! Vad mysigt att växterna får täcka hela kanten på balkongen! Det är nog dags att uppdatera om min balkong snart också 😀

  • Wilda Svara

   Tack! Ja jag hade en dröm om att få till det så och nu är det så mycket växter! Kul att du gillar det! Vill se din balkong!

 4. Så himla mysig balkong! Älskar all växtlighet och att det är blommor och ätbara grejer om vartannat. Ser fram emot uppdateringen i juli 🙂

  • Wilda Svara

   Tack Jess! Ska bli spännande att se vad som har hänt nu när jag kommer hem. 😀

Kommentera