Det här var inte planerat. Ska inte balkongsäsongen vara över nu?

Balkongodling

September har gett mig nya tomater varje dag.

Tomat

Tomater

Och jag är helt klart självförsörjande på basilika nu. Kommer äta basilika i prick all mat till midsommar 2017.

Basilika

Solrosorna slog ut en efter en och jag hoppade högt av lycka! Den odling som skänkte mig mest glädje denna sommar, helt klart!

Solrosor

Nu har jag hängt upp en av dem på tork, efter inspiration från Anna-Lena.

Torka solros

Asla har bott kvar på balkongen, i sin mysiga korg. Hon ville inte alls vara innekatt än.

Asla

Hon jagar getingar och flugor och jag får hjälpa till ibland också.

Geting

Det jag oroar mig mest för inför vintern är hur citronplantorna ska klara sig, men jag tänker att jag ska packa in krukorna på något sätt och skydda dem från kyla.

Citronkärnor plantor

Nu har de börjat acklimatisera sig inomhus.

Citronplantor

Det blommar ännu av Mårbackapelargonen och kärlekspelargonen och jag njuter så länge jag kan.

Mårbacka

När jag fyllde år fick jag dessutom en färgstark ljung som kommer att förgylla balkongmyset i höst.

Ljung

Just nu är jag på stugsemester med kattskatten. Hon springer över gräsmattor och jagar näbbmöss i skogsgläntor. När vi kommer hem får hon mysa in sig i sin bädd på klösträdet. Det börjar faktiskt bli dags att stänga till balkongdörren nu.

Norwegian forestcat

15 kommentarer

 1. Åh vad härligt! Men citronplantorna ska du väl ha inne över vintern? Okej att de ska vara på en sval plats helst men balkongen blir väl för kall trots inpackning? Eller missuppfattade jag helt vad du skrev 🙂

  • Wilda Svara

   Haha, ja precis. Dock bor jag ju i en hyreslägenhet med ca 14-16 grader inomhus vid alla fönster. Närmare 14 i fönster. Citronplantorna ska stå så varmt det går och få mycket sol…

 2. Jag skördar också tomater, så underbart. Plantorna ser dock ut som om de tycker att nätterna är lite i kallaste laget.

  Jag tycker din beskrivning av dig själv och bloggen fångar exakt den känslan som bloggen ger mig.

  • Wilda Svara

   Haha, ja verkligen. Jag måste nog ta in mina stackars tomatplantor om de ska överleva ett tag till.
   Alltså dina ord bekräftar på så många plan att jag blir stum. Jag vet inte hur många av mina närmaste som har fått höra den meningen, för den betydde så otroligt mycket. TACK! <3

 3. Vilken härlig balkong. Och det är ju helt fantastiskt att ha så mycket basilika. Jag brukar alltid frysa in så att jag kan göra pesto mitt i vinter sen. Det är så nice!

  • Wilda Svara

   Tack Anna-Maria! Ja det är det verkligen. Bra påminnelse om att inte bara torka utan också frysa in! Vill hemskt gärna göra pesto i vinter. Det lät ju lite för lyxigt nästan 😉

 4. Åååh detta är så underbart! Den antar verkligen en fin sensommarskrud din balkong, knappt att en ser att det närmar sig höst. Så vackert med solrosorna och ljungen!
  Vad gäller citronplantorna har jag ju ingen erfarenhet alls än eftersom det blir första vintern för mig också, men vad jag läst ska de antingen stå i rumstemperatur med mycket ljus (alltså en får ta till artificiellt ljus för att komma upp i rätt antal soltimmar), ELLER stå svalt och med bara lite ljus. Så ett norrfönster med 14-16 grader kanske inte är helt dumt för dem? 🙂

  • Wilda Svara

   Det är ett så himla soligt och skyddat läge för min balkong så växterna klarar sig riktigt bra. 🙂
   Jag har fönster till öster och väster med mycket ljus… Och kallt. Max 14 i fönstren. Men jag har nog tänkt ställa en bänk nära ett element nedanför fönstret med blommor som behöver ha det lite varmare men inte behöver direkt solljus. Tänker mig att det är bästa lösningen…

 5. Så himla härligt inlägg! Solrosorna ser så ståtliga ut och hej vad härligt att ha så mycket basilika och fortsätta skörda tomater. Själv ska jag dra upp ett gäng morötter och rödbetor nu vilken dag som helst, sedan blir det nog till att packa ihop sommarbalkongen och ge plats för en mer avskalad höstbalkong.

  • Wilda Svara

   Tack! 😀 Jag har också fått rödbetor, haha helt oavsiktligt. Jag satte nog några frön förra året som jag glömde sköta om och nu hamnade de i jorden bland andra växter och fick liv 😉 Jag har plockat ihop mycket nu. Dags att flytta in. Låter fint med en avskalad höstbalkong också.

 6. Det är ju så härligt att kunna odla själv, då vet man ju iaf vad man stoppar i sig! 🙂

 7. Pingback: Växtfamiljen säger hej. | REAKTIONISTA

Kommentera