Bergen, 2019-04-18

Vi kliver av nattåget i en sovande stad. Det är skärtorsdag och chansen att denna koffeinist ska få sin morgontår är liten. Gruset i ögonen lättar och vänjer sig vid ljuset när jag och Linda går längs Lille Lungegårdsvannet. Luften är fuktig i lungorna men solen värmer. Vårträden blommar.

Bergen järnvägsstation - reaktionista.se
Espresso House frukost Bergen - reaktionista.se

På storgatan vid Torgallmenningen står dörrarna till Espresso House öppna. Vi får av oss ryggsäckar och äter en stor god frukost och jag dricker kaffet med andakt. Med mätta magar letar vi oss fram till hotellet. En trevlig receptionist låter oss checka in flera timmar för tidigt och erbjuder oss en extra hotellfrukost. Vi har störst behov av varsin säng och vet inte hur vi ska ta oss upp när vi väl lagt oss. Så skönt.

Bergen centrum - reaktionista.se
Bergen centrum - reaktionista.se
Fløyen Bergen - reaktionista.se

Fløyen – utsikt, getter och natur

En tur upp till Fløyen står på dagordningen. Vi är ännu ganska ensamma ute i Bergen och förstår varningarna om att folk snarare lämnar städerna i påsk. Fördelen är att det inte är någon kö till fløibanan. Utsikten är lika spektakulär denna gång som när jag var här 2015.

Fløibanan Bergen - reaktionista.se
Fløyen Bergen - reaktionista.se

Vi lämnar de blå horisonterna och hittar en grupp getter omgivna av andra turister. Några stångas och busar medan andra balanserar vant på bergskanterna och tycks obrydda om uppståndelsen. Linda faller för sin Elvis och jag kan inte släppa blicken från Grynet. “Tur att vi inte blev kära i samma get”, säger jag när vi går vidare.

Bergen Fløyen getter - reaktionista.se

Vi tar oss tid att se omgivningarna genom att vandra uppåt. Mina ögon stannar vid vitsipporna i skogsbrynet och jag tittar förundrat upp mot de höga tallarna. Längs stigarna möts vi av fina budskap och sagolik natur.

Fløyen Wilda - resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet

Envisa som vi är tar vi oss upp i branta backar mellan träden, på vägar med lösa stenblock och äventyrskänslan infinner sig. På toppen av Fløyen är staden en leksaksminiatyr. Mellan träden, högst upp, hänger en hängmatta och vi ser en koja. Vinden rufsar i mitt hår. Linda ser oövervinnerligt stark ut, även om hon gör mig nervös när hon står och balanserar på kanten. “Det är ju lugnt” säger hon. “Ehrm, ok då. Men det SER farligt ut”.

Wilda och Linda Fløyen Bergen - resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet
Linda Fløyen Bergen - reaktionista.se
Wilda Fløyen Bergen - reaktionista.se
Fløyen Linda - resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet

När Linda har slutat leka med livet som insats äter vi lite matsäck och tar oss ner till Fløibanan för nedfärd. Thairestauranger går att lita på även under påskhelgen visar det sig och vi blir mätta och nöjda.

Bryggen – konst och historia

Bryggen Bergen Norge - reaktionista.se

Kvällsäventyret börjar i Bryggen. Världsarvet i Bergen. Husen är inte lika färggranna i verkligheten som på Google, men de är desto vackrare just därför. Där i gränderna bakom husfasaderna döljer sig fler skatter.

Bryggen Bergen Norge - reaktionista.se
Bryggen Bergen - reaktionista.se

Konstgallerier, souvenirbutiker, kaféer och rejäla träbyggnader ger en känsla av att vara som i en annan tid. Uppför knarrande trappor göms naprapater och rosenterapeuter bland konstnärerna. Vi njuter av en glass i solen.

Bergenhus festning

Bergenhus festning har anor från 1100-talet och är en vacker ståtlig byggnad med ringmur som ligger en bit nordöst från Bryggen. Där vandrar vi runt medan jag ringer sambon hemma i Sverige. Jag pausar dock samtalet en stund när jag ser murgrönan, av uppenbara anledningar.

Bergen hus festning - reaktionista.se
Festingen Bergen - reaktionista.se

Arkitektur i Stølen och Eidemarken

Eidemarken Bergen - reaktionista.se

Ovanför Bryggen, och nedanför Fløyen, visar det sig finnas flera kvarter med vackra och helt unika hus. På vägen upp välter en svart katt omkull sig på gatan och när jag klappar den tvättar den kärleksfullt min hand till svar.

Kullerstensgatorna i Stølen och Eidemarken kantas av trähus i olika höjd, med snickarglädje och ojämna trappsteg. Jag bestämmer mig för att jag vill ha en dörr i ett hörn på mitt framtida hus.

Eidemarken Stølen Bergen - reaktionista.se

Linda ställer den relevanta frågan “Hur många hus får man plats med i en bild?”. Det är något med området som får mig att tänka på Paris.

Eidemarken Stølen Bergen - reaktionista.se
Eidemarken Bergen - reaktionista.se

Dagens sista stopp blir en 50-tals diner med Elvisstaty och bord i en bil. Vi beställer in sötpotatispommes och quesedilla med drag. Vi dränker den med mycket crème fraîche och vandrar nöjda tillbaka till sköna hotellsängar.

Bergen centrum - reaktionista.se

Påsken i Bergen

Inför resan fick vi många varningar om att norrmännen lämnar städerna under påsken. Visst var mycket stängt men inte allt. Det enda jag sörjer är att Pygmalions ekokafé var stängt under påsken, då det var en höjdpunkt i matväg på min senaste resa hit. Så har du vägarna förbi Bergen – missa inte det. Annars löser sig det mesta – och som turist klarar du dig gott så länge du inte är där för att shoppa.

Bergen - reaktionista.se

Alla mina inlägg om Norge hittar du här. Linda Engström har tagit bilderna av mig.

Kommentera