Dagarna innan första advent band jag mig en egen dörrkrans för första gången. Det ska ni få kika på! Är du som jag som går på julmarknader och tänker “en sån vill jag göra” och “tänk om jag kunde skapa något så vackert”? Jag har med tiden skaffat mig självförtroende nog (genom att tillåta mig att misslyckas) för att våga ge mig på helt nya projekt. Att binda en julkrans var dock mycket enklare än jag trodde, och om det blir lite ojämnt och skevt så blir det ju bara bättre. Handarbete ska ha inslag av originalitet, inte sant?

Återbruk och naturmaterial ger en så gedigen god eftersmak. Med begränsade resurser utmanas vi till att tänka i nya banor. Det blir genast mycket vackrare och roligare än att köpa nya plastiga opersonliga saker. Hela nätet är fyllt av inspiration för dig som vill pynta hållbart och naturligt. I år följer jag #enhållbarjul hos The Sustainable Society lite extra. Jag har tagit mig an utmaningen att enbart ge bort hållbara julklappar, och som varje år försöker jag göra julen till min egen stressfria högtid.

Till denna skönhet plockade jag ihop vad jag hittade i stjärnföräldrarnas trädgård och i min jullåda. Tujahäcken fick ett nytt användningsområde. Jag är så glad att jag testade den som stomme, för det blev både vackert och var lätt att arbeta med.

Bind egen dörrkrans med återbruk - reaktionista.se

BIND EN DÖRRKRANS TILL JUL

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 30 min.
PRIS | eftersom det mesta är återbruk så är det enbart verktyg och snöre som kostar
DU BEHÖVER | grenar av tujahäck eller tall/gran, sekatör, ett grövre snöre (gärna i naturfärg så den gömmer sig, kan finnas på blomsteraffärer), sax, rött band, och dekor i form av rester från tidigare juldekorationer, kottar, torkade blommor, hattar från ekollon/bokollon, röda bär eller annat fint du hittar ute naturen.

Om du vill ha en stabilare bas kan du använda mossa och limma på i botten av kransen.

Bind egen dörrkrans med återbruk - reaktionista.se

SÅ BINDER DU EN JULKRANS TILL DÖRREN

 1. Klipp till mindre kvistar i hanterbar storlek.
 2. Klipp till en lång bit snöre att börja vira och knyta med. Klipp till mer efterhand om du behöver. Fäst knutar på baksidan av kransen.
 3. Bind ihop två kvistar omlott som i en bukett. Gör två buketter.
 4. Bygg ihop de två buketterna så att de möts i en krans genom att stegvis lägga till nya kvistar och knyta ihop dem. Dra åt snöret så att stommen blir fast. I böjarna är det bra att ha mjuka böjliga kvistar. Se till att den finaste sidan hamnar framåt.
 5. När du har en hel rund krans kan du bygga på och täta den med fler kvistar. Tryck ner kvistarnas ändar bland det gröna och göm snöret om du inte använder det som dekor.
 6. Knyt runt en ögla att hänga upp kransen i.
 7. Sen är det dags att dekorera! Du kan fästa din dekor med hjälp av ståltråd eller lim, men mycket går att bara sätta fast bland kvistarna eller i snöret. Lek dig gärna fram med magkänsla när du dekorerar. Jag brukar tänka less is more men det där är ju en smaksak.

DIY christmas wreath - reaktionista.se
Jag hade sån tur att jag i vintermörkret lyckades klippa med mig kvistar med kottar på! Det förhöjde stämningen direkt. Några torkade bokhattar och “röda bär” från en gammal julkrans var det enda som behövdes till dekor. Och ett rött julband blev en stilig rosett. Jag ler större än störst varje gång jag stänger ytterdörren.

Handgjord julkrans av tuja - reaktionista.se

Vilka vackra ting skulle du vilja pynta din dörrkrans med?

 

6 kommentarer

 1. Så fin!! Jag band också min första krans i november, av lärkkvistar! Sån ljuvlig känsla att kunna plocka det en behöver i naturen <3

  • Åh vad roligt! Ja verkligen! Jag har redan julstämning, vilket jag knappt haft på flera år. Kransen gjorde nog helt klart sitt! Måste kika om du lagt upp din krans 😀 Hoppas jag får se senare annars 😉 <3

 2. Så himla fin krans Wilda! Så megajulig! De röda bären och rosetten är liksom pricken över i:t. Super!

  • Tack Anna María! Så glad jag blir. Blir extra glad att du la märke till den kontrasttanken. Så roligt när man hittar något litet som gör skillnad i helheten. 😀

 3. Åh så fint!! Och vad duktig du är på att redigera bilderna. Är väldigt nyfiken på hur du gör, men det kanske du kommer skriva i något inlägg i framtiden när du har fått denna fråga 100 gånger? 😉

  /V

  http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

  • Tusen tack! Vad glad jag blir 🙂 Jag ser mig fortfarande som nybörjare, men jag kanske får omvärdera den tanken 😉 Jag redigerar i Adobe Lightroom och har steg för steg lärt mig en funktion i taget, men mest genom att leka mig framåt. Jag är överhuvudtaget ganska dålig på att följa instruktioner 😉 Men visst kan jag berätta hur jag redigerar mina foton, med risk för att jag gör något heltokigt jämfört med hur proffsen gör 😉

Kommentera