Bullet Journal

Nu har jag passerat mina första hundra sidor i Bullet Journal. Det har verkligen blivit ett verktyg för att hantera vardagen och få en överblick över mitt liv. Det är något alldeles speciellt att få utforma sin egen kalenderdagbok precis efter mina behov. För varje sida förstår jag mer hur jag ska använda den för att den ska passa just mig.

Jag har tidigare skrivit om vad Bullet Journal är. På Pinterest samlar jag inspiration. Du kan också läsa mer här.

Bullet Journal Index

Min Bullet Journal – uppslag/sidor/listor

 • Månadslogg – plan för månadens aktiviteter och större uppgifter som ska göras
 • Veckologg – plan för kommande veckas aktiviteter + uppgifter (med matsedel)
 • Daglig logg – dagens uppgifter, anteckningar, ibland schema för dagen
 • Träningslogg – vad jag tränar, när och hur mycket.
 • Bloggplan med idélista
 • Budget/månadsbudget
 • Böcker jag vill läsa
 • Tankar om boken/idéer
 • DIY-idéer
 • Mat-idéer
 • Anteckningar från olika tillfällen
 • Framtidsplaner/drömmar

Bloggplan Bullet Journal

Varför Bullet Journal?

Ordning i kaos. Allt finns samlat på ett ställe. Inga post-it-lappar som tappas bort, inte femtio olika anteckningsböcker med olika teman. Allt på samma ställe. Det sparar en del tid då jag förr letade efter anteckningar. Jag har listor för ekonomi, böcker jag ska läsa, bloggidéer, DIY-idéer, att göra inför flytt osv. Allt i en bokpärm.

Prioritering. Jag har blivit mycket bättre på att prioritera vad som är viktigt och inte. Jag ser tydligt vilka uppgifter som flyttas vidare dag efter dag och vad jag behöver stryka som jag inte alls är motiverad till att genomföra. Jag får också mer motivation att faktiskt ta tag i det som står med för att det är viktigt, och att bryta ned det som är för stort och luddigt att börja med i mindre uppgifter.

Bullet Journal monthly

Eftertanke. Jag har skapat en enkel rutin för eftertanke. Varje morgon får jag en översikt över dagen, varje kväll landar jag i hur dagen gick. Varje söndag planerar jag den kommande veckan och summerar veckan som gått. Jag kikar då på den månadsplanering som jag har gjort i månadsskiftet och ser vad som behöver göras. Jag gör även en matsedel och inköpslista för den så att jag under veckan kan köpa in vad som behövs vid lämpligt tillfälle.

Dagbok. Jag har under lång tid av mitt liv skrivit dagbok dagligen, men på senare tid har jag inte haft behovet av att skriva så mycket om min dag som i en dagbok. I bullet journal skriver jag vad jag gör och små anteckningar om vad som hände den dagen, och de dagar då jag behöver vända och vrida på tankarna vänder jag på boken. Där har jag nämligen min mer utförliga dagbok för känsloutbrott och tankar i virrvarr.

Bullet Journal weekly daily

Självkännedom. Inte kunde jag väl ana att Bullet Journal skulle bli ännu ett sätt att lära känna mig själv på. Så blev det. Varje dag ser jag nya saker; vad jag värderar högt, hur jag behöver att en dag ser ut, vad jag mår bra av, vad jag blir stressad av, vad jag undviker, varför jag blir trött… Det är som om det står där svart på vitt. Jag ser också en utveckling, eftersom min Bullet Journal utvecklas efter vad jag behöver att den fyller för syfte för mig.

Kreativitet. Jag har börjat experimentera lite med handstil och färg nu de senaste 30 sidorna, och det gör mig både glad och ger kreativiteten en skjuts varje dag. Det går att gå hur långt som helst på den banan med Bullet Journal och förutom att färgmarkera olika teman, måla banners, testa olika skrivstilar och göra små teckningar går det ju att gå vidare med akvarelltoner, collage, polaroidbilder osv för att göra det till sin egen.

Bullet Journal Exercise

Nästa steg

Efter dessa sidor är jag nu redo att ta Bullet Journaling ett steg längre.

 • Utveckla min handstil. Leka med bokstäver, skuggning och rita banderoller.
 • Måla mer.
 • Färgkoda ännu mer.
 • Skapa ett tydligare index och en legend (med förklaring på symboler och färger etc).
 • Sätta upp månadsmål utifrån årsmålen och framöver bryta ned till veckomål.
 • Utmärka varje dag med något, en teckning/citat/färg.
 • Testa andra slags listor, samla på mig fler idéer och uppslag.
 • Skapa ett årsuppslag för bättre koll på framtida planer.
 • Testa fler stilar på kolumner och uppslag med nya former och vinklar.

Bullet Journal pagenumber

9 kommentarer

 1. Hmm, jag har alltid känt att “nää, det där med bullet journal verkar inte vara någonting för mig. Det blir lite väl inrutat.” Men när du beskriver det så låter det verkligen jättebra. Att ha en kalender som inte bara ger en struktur och påminnelse utan även har inbyggd utvärdering, mål och ökad självkännedom är ju suveränt.

  • Jag kände också så ett tag, att det skulle bli att ta min struktur ett steg för långt, men jag började verkligen bara på det sättet som jag själv kände var bra för mig och sen har jag testat olika varianter av alla loggar osv under tiden, tills jag hittat det som känns bra för mig. I och för sig gjorde jag veckoplanering och månadsutvärderingar löpande även innan, men det är något väldigt tillfredsställande att ha allt samlat i en enda bok. Det bästa av allt är att jag vet helt säkert vad jag orkar på en dag och ser i förväg när jag har tagit på mig för mycket och måste prioritera om. Plus att jag kan se hur mycket jag faktiskt gör de dagar jag tycker att jag inte gjort någonting. Ge det ett försök vet ja! Du kan ju alltid gå tillbaka om du ångrar dig.

 2. Alltså SHIT vad grym du är som är så strukturerad och kommit så långt redan! Har kört med det i något år men enbart för planering av blogginlägg, jobbmål osv och det funkar bra för mig. Men du inspirerar verkligen på en helt ny nivå!

  • Åh, men TACK! Så himla fint att du synliggör det för mig. Jag har varit så osäker på om det går att visa upp något nu när jag inte kommit så långt. Det bästa med BJ är ju att det går att göra den till sin egen helt och fullt.

 3. Jag har också börjat med en. Bara kommit 15 sidor än så länge men tycker att de är väldigt kul. Tyvärr sitter mina prestationskrav i även här. Skriver för dåligt, fel färg, planerar fel/för lite. Tycker att jag använder den fel, borde lägga in mer men vet inte vad osv. Men jag fortsätter. För att den ska bli min. Kram

  • Ett råd på vägen som hjälpt mig: du kan inte kunna något innan du har tränat mycket. Och det lovar jag dig, med tiden hittar du din egen väg och stil och då kommer det bara vara roligt. Jag leker mycket med min BJ. Här har jag ju bara visat upp de “fina” sidorna, men jag har dagar då jag bara slarvar också och inte lägger kraft på hur det ser ut. Kram!

 4. Pingback: VECKOPLAN | gör vad du kan, med det du har, där du är. | REAKTIONISTA

Kommentera