Idag tänkte jag dyka in lite mer i Bullet Journal – min största obsession i år. Vill du läsa mer om vad det är så har jag skrivit om det kort här och lite längre här. Grundkonceptet på engelska hittar du här.

Åtta månader med Bullet Journal

Nu har jag organiserat mitt liv med Bullet Journal i åtta månader. Jag har ingen längtan tillbaka till vanliga kalendrar och anteckningsböcker med lösa anteckningar här och där. Mellan mina två pärmar samlar jag alla tankar, planer och drömmar. Jag känner mig inte alls lika splittrad som förut. Då, när jag letade efter post-it-lappar och bläddrade i kollegieblock i sökandet efter förlorade anteckningar. Nu slår jag upp mitt Index och så hittar jag precis vad jag letar efter.

Bullet Journal

Är det inte krångligt och tidsödande att skriva ner allt och planera så mycket?

Detta är en fråga jag ofta får. Tvärtom, svarar jag. Jag sparar tid eftersom jag har fokuserad planeringstid. I slutet av varje månad planerar jag nästa månad. En timme på söndagar planerar jag inför kommande vecka. Eftersom jag skriver ner allt kan jag se mönster av vad jag skjuter upp och vart det kör ihop sig. Jag lär känna min vardagsrytm och på så sätt får jag klarsyn. Jag lägger energi och tid där den gör nytta. Ibland får jag saker gjort bara för att det är så tillfredsställande att få kryssa det! Och: det blir inte krångligare än du gör det. Bullet Journal är din egen helt unika dagbok. Grundkonceptet är skönt att luta sig mot i början, men känn dig helt fri att skapa din BJ precis som du behöver den. Det är en del av grejen!

Bullet Journal material

Vilken bok använder du dig av idag och vilka pennor föredrar du?

Jag använder mig av en bok från b.n.t/office just nu (från Åhléns). Den har lite för tunna sidor så pennorna blöder lätt igenom tyvärr. Den jag använde innan hittade jag i min samling anteckningsböcker och mitt mål är att jag ska fylla ut dem framöver. Blanka sidor passar mig bäst.
Jag föredrar svarta tunna pennor, s k fineliners. Av en händelse sprang jag på fineliners på Willys (av alla ställen!). De funkar utmärkt! Tidigare har jag använt svarta gelpennor från TGR men det verkar som att de inte tillverkas längre… *storgråter*. Jag har även bläckpennor i blått och rött från Inn & Finn. Jag dekorerar med tunna Stabilo-pennor när jag vill ha lite fler färger.

Bullet Journal daglig

 Var hittar du inspiration?

Pinterest är en guldgruva för Bullet Journal. Via bilden nedan kan ni klicka er vidare till min board där jag samlar inspiration, vackra typsnitt och motiverande mönster.

Jag följer de amerikanska bloggarna Boho BerryTiny Ray of Sunshine och Decade Thirty. De finns också på instagram. På instagram inspireras jag mest via #bulletjournal för att få mångfalden. De konton jag följer är bulletjournalers, bulletjournal, plannersimplicity och minimalistbulletjournal.

Mitt nästa steg

Under sommaren har jag inte lagt någon energi på att utveckla min Bullet Journal. Det är som det ska. Jag vill ha sommaren mer öppen än höst- och vårtermin. Det gav mig också utrymme att se vad som blir viktigt när jag “bara gör”. Nu i höst har jag gett mig några utmaningar.

 • Teckna och “kludda” mer. Symboler, små bilder, avdelare och lekfulla skisser.
 • Använda mer färg. Lägga till några accentfärger till det svarta, gröna och röda som jag har använt hittills och mer färgkodning.
 • Testa olika månads- och veckouppslag tills jag hittar rätt.
 • Integrera mina årsmål i månads- och veckouppslag. Kanske även i den dagliga loggen.
 • Träna skrivstil och leka med olika typsnitt.
 • Fundera på om jag ska skapa två mindre Bullet Journals med tema bok och blogg vid sidan av den andra för att kunna avskärma “jobb” från vardag bättre.

6 kommentarer

 1. SÅ HIMLA PERFEKT att få detta inlägg idag då jag köpte och påbörjade min egen allra första BJ igår! Jag har så himla många olika projekt igång och bollar i luften och idéer jag vill genomföra men det är som att det blir myrornas krig inne i mitt huvud och jag börjar på alla spår samtidigt men får ingenting riktigt klart och sen blir jag stressad och har ont i magen. Jag tänker att det här kanske är ett system som funkar för mig och för att sluta göra oääändliga att-göra-listor över Livet och börja fördela uppgifter över olika dagar, veckor och månader istället. Bara efter att ha gjort grundstrukturen igår känner jag mig lugnare faktiskt! TACK för inspirationen Wilda!

  • Wilda Svara

   Wow vad roligt Alicia! Perfekt. Skulle vara så fint att utbyta idéer och tankar om detta! Tror definitivt att du kommer att få behållning av detta och alltså med din kreativitet kommer du att göra den till något riktigt konstnärligt och utvecklande.

 2. Men hjälp så inspirerande!! Jag började med BJ för typ två år sen, på Sandras (atilio) inrådan, och skrev rätt så flitigt ned allting jag gjorde i några månader. Men sedan märkte jag att jag aldrig gick tillbaka till idéerna som antecknades, eftersom de enligt den metod jag följde inte hamnade i en samlad lista utan på den dag då jag kom på det. Så då började jag föra separata listor för receptidéer, inredningsidéer osv i en anna anteckningsbok. Sedan upptäckte jag att det stressade mig att skriva ner varenda liten grej och att massa grejer bara blev uppskjutna hela tiden. Och jag tyckte inte heller att metoden funkade för att planera framåt – då vill jag ha en kalender för att skriva ned sådant som händer om en,två,tre månader. Men nu blev jag sugen på att testa igen! Och modifiera efter mina behov. Så mina kreativt och lekfullt det ser ut på dina bilder! Jag hade värsta tråkiga strukturen haha. Jag fallit in i en dålig vana av att knappt planera alls nu vilket gör att jag känner mig stressad och upplever att jag har missat/glömt en massa saker eftersom jag inte har stenkoll på när det ska ske längre. jag tar och följer din inspirationsboard helt enkelt och så får vi se om den här hösten blir hösten då jag plockar upp planerandet igen!

  • Wilda Svara

   Åh, tack för dina reflektioner! Vilken bekräftelse på det jag försöker förmedla – att göra det till sitt eget och på sin nivå. Göra det till det en själv behöver helt enkelt. Jag tycker att det är superviktigt och också en grundidé med Bullet Journal. Jag hanterar listorna av det som inte blir av genom att prioritera och att framför allt behandla dem som en lista idéer. Lite som att jag inte behöver göra alla idéer jag har i huvudet, så behöver jag inte göra dem bara för att de står utanför. Ofta får jag bättre idéer när jag har rensat skallen på de som ligger i vägen. Men jag känner igen fenomenet. Det är viktigt att jag förhåller mig lättsamt till planeringen och ger mig själv vila i att det verkligen inte behöver vara en bok med avprickade listor. Mer som en “brain dump” inom ramar 😉 Hoppas att du hittar något som passar dig även om det inte blir Bullet Journal. Säg till om du vill bolla tankar.

 3. Perfekt tajming på det här och vilket välskrivet inlägg! Tappade helt att använda min Bullet Journal där i början på sommaren men har så smått kommit igång igen, väldigt grundläggande men blir inspirerad till att utveckla det allt eftersom när jag läser det här.

  • Wilda Svara

   Tack Jess! Vad roligt att det inspirerade och tack för bloggpepp! Blir så glad när något av det jag skriver om når fram och landar hos någon som behöver det. 😀 Jag har oftast en grund jag utgår från och sen när det finns ork så lägger jag till något att testa och öva på. Det behövs en stor frihet för att inte tappa det.

Kommentera