December har varit fyllt av kärlek, studier och försök till återhämtning. Julen har färgat av sig på det mesta. Julmarknad, luciakonsert, julklappar, julgodis och julfiranden fem gånger om. Det slår mig hur lyckligt lottad jag är som får vara med om allt detta. Även om kroppen har protesterat en del så har jag kunnat återhämta mig tillräckligt för att kunna fortsätta lite till. Nu väntar tentastudier fram till 11 januari. Jag hoppas också att jag får chans att landa i utvärdering och planer mellan detta och nästa år. Imorgon kikar vi på hur det gick med årets mål.


I år vill jag testa att utvärdera månaderna fritt under några rubriker, och dela med mig av det som känns viktigast och mest relevant för er. Är det något ni vill läsa mer om så säg gärna till så gör jag ett inlägg om det! I grunden av dessa reflektioner finns årets mål och min bloggstrategi

Frozen - reaktionista.seAtt vara medvetet närvarande hjälper mig att se det vackra precis bredvid mig.

Kroppen

»  Det är så lätt att glömma de större perspektiven när det är kämpigt i nutiden. Idag lever jag i en värld med övervägande friska starka människor. Att jämföra mig med deras nivå av trötthet och vad de orkar med är omöjligt. Jag måste alltid jämföra mig med mig själv. Jag har efter över 11 års sjukskrivning snart studerat en HEL termin på högskola. Jag har trots stundtals vidrig värk och stora mentala utmaningar tagit mig igenom dag för dag. Fasen vad stolt jag är över mig själv!

» Att leva med kronisk utmattning och en kropp som reagerar med värk på det mesta + vara i en nyförälskad relation är inte alltid en enkel ekvation. Lösningen är kommunikation, tid för att känna efter och återhämta mig. I december blev det för intensivt för mig under en period och jag behövde ta några dagar för att se över vad jag kunde förändra för att få det att fungera. Eftertanke, några ärliga samtal och gemensam acceptans gjorde susen.

»  Jag har brottats med en inflammerad axel och skuldra under december. När det var som värst fick jag ta medicin för att stå ut. Det gör jag verkligen bara i extrema nödfall. Jag förstår att det höga tempot i mitt liv nu, mycket sittande och skrivande i kombination med för lite träning är förklaringen. 2018 är regelbunden träning högsta prioritet.

» Jag har gått på några yogapass, gjort egen yoga hemma och stretchat mer än förr. Tyvärr som ett resultat av värk och inte förebyggande, vilket jag verkligen behöver bli bättre på. Kvällspromenaderna har varit väldigt bra för att komma ner i varv inför sänggåendet och hålla en grundkondition igång.

» Sömnen har stabiliserats under december. Jag fick också inse att kvällsumgänge gör det svårt för mig att komma ner i varv i tid för att hinna sova mina timmar.

»  Meditationen djupnar i mig. Det blir mer och mer ett sätt att leva, och är inte enbart en aktivitet eller något jag gör för att slappna av. Det är ett sätt att vara här och nu, medvetet närvarande och leva i acceptans med min omvärld.

Luciahögtid Västerås domkyrka 2017 - reaktionista.se
En av alla fina stunder jag har fått spendera med D vid min sida.

Själen

» I december blev vi ett vi. Jag känner mig så grundad i oss redan. Trygg. Hållen. Värdefull. Jag kommer på mig själv med att sakna hans hand i min. Det känns som att hjärtat ska explodera i bröstkorgen när jag möter hans blick. Ögonen som tindrar ikapp med mina. Skratten som avlöser allvaret. Över julen har vi också träffat både hans och min familj. Så vackert och tryggt på alla vis. Vi djupnar dag för dag.

» En nära vän gav mig ett värdefullt perspektiv på min själsresa just nu. Det är som att jag står i ett nytt liv med alla minnen från det gamla som jag inte längre kan identifiera mig med, som också behöver finna sin plats i det nya. Jag är mitt emellan dåtiden och framtiden utan att egentligen hinna ta hand om det eftersom nuet är så intensivt. Jag litar på att det tar hand om sig självt för det mesta. Ibland kommer det över mig. Sorg och smärta blandas med tacksamhet och ödmjukhet inför det liv jag har idag.

» Den medvetna närvaron har blivit allt viktigare att bibehålla när livet snurrar på. Jag försöker just nu träna på att inte ta saker på för stort allvar, och att möta varje situation som att det är vad jag hade önskat mig. Acceptera den, hur den än ser ut. Allt jag är med om lär mig något. Det har gjort att jag också har vågat tacka ja till många fina saker denna månad, som jag annars hade varit rädd för att haka på.

» Jag känner en ny grundstyrka i mig. Eller inte ny kanske, men jag är starkare. Tryggare i mig själv. Både självförtroendet och självkänslan stabiliseras dagligen. Mycket tack vare studierna och att jag försöker lita på min magkänsla i vad jag lägger min energi på. Det vore lögn om jag inte nämnde Daniel i detta, eftersom han under hela hösten ständigt påmint mig om mina förmågor och uppmuntrat mig på flera sätt. Så tacksam för det att ord är överflödiga.

» #metoo har varit fortsatt nära och viktigt. Ibland blir det för jobbigt, och då tar jag ett steg tillbaka tills jag orkar igen. Det som sker i mig nu är att ilskan blir starkare som drivkraft. Jag förstår hur mycket jag skulle kunna göra om det fanns tid och hälsan höll för det. Det kommer en fortsättning. Det behövs de som orkar skrika nästa år också, och året efter det. Framför allt behövs det de som orkar lyssna, orkar säga ifrån och se. Jag vill vara den personen.

Julmarknad Eskilstuna innerstad - reaktionista.seJulmarknaden i Rademachersmedjorna blev något alldeles extra i år.

Vardagen

» Intensiteten i studierna är inte att leka med. Nu är det “jullov” inför tentan den 11 januari. Med tre avklarade seminarium i ryggen  (två G, ett kommande betyg) är jag ändå nöjd med att jag har orkat igenom. Jag är fortfarande osäker på nivån i grupparbetena och lärarna bedömer så olika. Det gör det inte lättare. Jag har verkligen fått lära mig att bara göra och sen släppa uppgiften och påbörja nästa. Jag ser fram emot att få egen lästid nu. Det är så ofantligt roliga ämnen och jag vill bara dyka in i böckerna direkt!

» Jag försöker hålla en standardnivå i hemmet utifrån vad jag orkar. Nu i mellandagarna och som paus i tentastudierna satsar jag på att rensa ut saker och kläder inför det nya året. Jag gillar känslan av att börja på ny kula också på så sätt. Det är något jag verkligen har längtat efter länge nu. Att få bort det där som bara står och stökar.

» Om känslorna skulle styra hade jag bara varit med Daniel dygnet runt. Tyvärr är det inte hållbart. Jag behöver mycket egentid. Både för att landa i mina känslor och för att återhämta mig. Det är så värdefullt att det finns en öppen kommunikation och förståelse kring det. När jag inte hinner skriva av mig, gå skogspromenader och strukturera upp dagarna är jag inte så rolig att ha att göra med. Jag förstår mer och mer vilka ankare de aktiviteterna är för mig.

» Kulturupplevelserna i december har haft ett tydligt jultema. Luciahögtiden i Västerås domkyrka var så otroligt vacker. Jag har drömt om att gå på den i flera år. Julmarknaden i Eskilstuna innerstad var speciell på flera sätt. Det var också den dagen vi blev vi.

Växter i guldljus - reaktionista.seVäxterna drar åt sig allt ljus de kan få.

Kreativiteten

» Jag har skrivit lite nytt under december, och fått nya idéer som kommer att kunna avsluta bokprojektet på ett bra sätt. Det har inte varit min mest produktiva tid då jag både har varit huvudstupa förälskad och haft mer studier än heltid. Ändå känns orden väldigt nära varje dag. De är ett sätt för mig att se världen ur andra vinklar, och vara nära mina känslor.

» Växterna verkar ha anpassat sig till kylan nu. De kämpar på och jag har också kunnat ge dem lite mer omsorg nu under julen. Jag har till och med fått en orkidé att blomma om för första gången! För tillfället har jag 62 växter på mina 69 kvadratmeter. Det är något fler än vad jag egentligen orkar ta hand om, men jag tänkte skänka bort några aloe vera och palettblad till våren så kanske jag kan få tag på något annat kul. Alicia skänkte bort en paraplyaralia till mig som mår gott i ljuset på mitt köksbord aka förlängd fönsterbräda. 😉

» Julens skapande fick begränsas till några julkort, julgodis och egen glögg. Jag gjorde också en egen julgrupp med en amaryllis som grund. Väldigt roligt och väldigt uppskattat, så jag är nöjd! Handarbeten, målande eller DIY har fått stå tillbaka för att hinna med julfirande och tentastudier och det känns faktiskt helt okej. Fadderbarnen fick varsin makaronängel att hänga i granen.

Frostig vinter - reaktionista.seFrostiga dagar vid Mälaren <3

Bloggen

» Mitt populäraste inlägg i december var Jag är kär och jag vill vara med dig hela tiden. Det är underbart att ni alltid gläds så mycket med mig! Mormors makaronänglar blev snabbt populära och även intervjun av Hillevi Wahl. Jag är så tacksam för ert engagemang, era värmande ord och stärkande kommentarer. Ni är fantastiska! Jag ligger efter en del i mina kommentarsvar. Lovar att ta ikapp det innan året är slut. <3

» Det känns som om något lossnade i december. Jag blev erbjuden att vara med i två poddar, intervjuades för Accent om nykterhetsrörelsens #metoo som vi kallar #nykterfrizon. Dessutom är det många av er läsare som hör av er till mig personligen numer, och berättar om hur det jag skriver ger tröst och kraft i era liv. Det är så fint att jag inte vet vart jag ska ta vägen ibland. Tack för det! <3

» Det finns inte så mycket tid utöver studierna. Jag märker hur viktig den här platsen är eftersom jag längtar hit. Som att jag kan landa med mig själv på ett djupare plan här. Jag har en del idéer och planer inför 2018 som har tagit form i bakgrunden. Det får ni höra mer om snart. Jag ska också försöka sänka mina ambitioner och dela upp inläggen mer.

» Jag är också väldigt glad för alla önskeinlägg och frågor som ligger på kö från era kommentarer! Det kommer så snart jag har avrundat detta år 🙂 Fortsätt önska!

» Något jag har tappat mycket på senaste tiden är spridningen av inlägg på andra plattformar. Facebook och Instagram rullar på bra, men jag skulle kunna jobba mycket mer med Pinterest och craftgawker. Kanske även Twitter faktiskt.

December 2017 - reaktionista.seStillsamma dagar för eftertanke bland skogens liv.

Hur var ditt december? Vad önskar du av 2018?

2 kommentarer

  1. ser så mycket fram emot att få följa bloggen i 2018, låter som du har så mycket kloka och spännande tankar om framtiden <3

Kommentera