December har verkligen varit en julig månad med mycket umgänge. Mitt i allt konstaterade jag att jag hade borrelia och läkaren fick skriva ut penicillin. Det förklarar nog en del av hur jag har mått den senaste tiden. December kom med en ökad trötthet, ihållande feber och en vilsen känsla. Tack och lov har jag kunnat omge mig med vänner, familj och haft mysiga dagar med kurskamrater. Juridiken har lyckats fånga mitt intresse.

Eftersom jag har gjort en del återblickar på året nyligen så blir det här en kortare sammanfattning än andra månader.


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård.

Decembernatur - reaktionista.se

I december har jag vågat…

 • ta en diskussion om diskriminering med skolans ledning.
 • vara vilse utan att göra något åt det.
 • äta penicillin trots alla biverkningar + klimatångest.
 • dela med mig av svåra erfarenheter till andra.
 • visa mig i min mest sårbara sårbarhet.
 • ta emot beröm som var överväldigande.
 • möta smärtsamma minnen.
 • ge speglingar även om det riskerar att bilda avstånd.

Fysisk hälsa | borrelia och trötthet

Det är svårt att bedöma varför jag har varit så djupt trött i december. Mycket kan förklaras av borrelian som jag upptäckte dagen innan julafton, så som feber, fruktansvärd ledvärk och nackstelhet. Jag har haft en tuff höst och jag har under lång tid eftersatt min välbehövliga träning. Nu är jag snart klar med penicillinkuren och tackar för det. Kanske kan jag snart avgöra vad som är vad i den här fysiska röran. Som högkänslig får jag ju också alla biverkningar av mediciner. Jag ser fram emot att känna igen min kropp igen. Då ska jag ta hand om den mycket bättre än jag har kunnat i år.

Wilda på spa - reaktionista.se

Själslig hälsa | hållen och sliten

Självklart påverkar borrelian även det psykiska måendet och jag vågar inte dra några slutsatser om vad som är vad än. När jag läser om likgiltigheten jag kände av redan i november finns det en röd tråd även där. Jag vet också med mig att det har varit mycket intryck i högt tempo och för lite uttryck under det här året och att jag är medtagen av det.

Jag har en del själsliga sår som har blivit påtagliga i december som jag nu försöker ta hand om med stöd. Det förflutna plågar mig inte på samma sätt längre, men det finns delar i det som ännu gör avtryck idag.

Ljuset i allt detta är att jag känner mig hållen av min omgivning och att jag har tillit till min egen förmåga att ta hand om mig. Jag ser fram emot ett nytt år och att lära mig ännu mer om livet och samhället.

Dufweholm - reaktionista.se

Vardagsrutiner | kvällspromenader och avbrott

Jag har fått prioritera hårt för att orka med i december. Morgonsidorna har följt med och dagboken har jag tagit upp när det har behövts. Mest har jag prioriterat att vila mig, och ta kortare kvällspromenader för att kunna komma till ro bättre inför sänggåendet. Det blir lätt väldigt mycket stillasittande i studiedagarna och med bristande ork.

Vardagen har brutits av med julkonsert, spa för att fira ett år av kärlek, julmarknad och de mysiga morgonstunderna med Daniel framför julkalendern.

Vecka femtiotvå och julen - reaktionista.se

Studier| paragrafer och VG

Även om jag och juridiken hade en tuff start har jag nu börjat få kläm på det. Jag förstår hur lagarna hänger samman, hur de kan fungera i praktiken, logiken och syftet bakom. Mitt förvånande betyg på hemtentan gav en besk bismak av att jag hade gjort så mycket våld på mig för att nå dit. Det är svårt att hitta en balans mellan min intellektuella och min fysiska kapacitet.

Jag har hittat lusten i lärandet igen och det är mycket tack vare juridikbrudarna som har motiverat och gjort det väldigt roligt att studera ihop. Det är fint att känna att mina erfarenheter kan få finnas med i lärandet.

Beskedet om att jag kan ansöka om CSN för heltidsstudier trots att jag läser 75 % nästa höst sänkte mina axlar rejält. Vi får se hur det blir men jag kan i alla fall ansökan om det.

Adventsfika - reaktionista.se

Skrivande i december

Jag sitter med de sista boksidorna nu. Det är snart klart. Och även om jag hade som mål att vara klar vid årsskiftet så måste jag ju faktiskt ta hänsyn till att jag har varit sjuk. Det krävs en liten insats på några dagar för att bli klar och efter tentan den 14 januari har vi ledigt. Då ska jag ta mig den tiden. Ögonen tåras när jag skriver detta, för jag trodde nog aldrig att det skulle vara så här nära att bli klar.

Bloggen i december

Jag har följt lusten och det som har känts naturligt att skriva om. Många inlägg är frågor från er läsare som jag har svarat på, vilket känns extra roligt. Sen blir det som det alltid blir i december: återblickar.

Under nästa år väntar nya steg här. Jag kan ge er hint om att inläggen blir mer spontana och att en ny plattform är på gång. Resten får ni veta längre fram. Jag vet inte om jag kommer att ha kvar veckoplanerna varje vecka. Kanske flyttar jag dem till instagram istället. Vad tycker du? Vill du att jag behåller veckoplanerna?

De populäraste inläggen från december:

Jul i Björsund - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

När min rumsask hade fått nya skott och jag skulle berätta det för Daniel men inte fick ur mig mer än pipande exalterade ljud och han sa: “Har en blomma fått ett skott? Den där minen kan bara framkallas av liv”. <3 (ska tilläggas att denna växt har varit nära döden ett flertal gånger under hösten)

Hur var ditt december?

2 kommentarer

 1. Hoppas du mår bättre snart, jag är ganska ny läsare sedan några månader tillbaka och har verkligen kommit att uppskatta att gå in och läsa dina inlägg. Tycker speciellt om dina veckosummeringar, allra mest dina stjärnögonblick! Det har fått mig att börja fundera på hur jag spenderar min vardagstid egentligen. Gillar veckoplaneringsinläggen också väldigt mycket, men känner du att du vill göra de mera sällan så ska du självklart göra det. 🙂 Önskar dig ett mysigt nyårsfirande!

  • Hej Erika! Tack för att du skriver. Jag blir så glad att du har hittat hit och att du vill återkomma. Ibland är det svårt att veta vad jag bara gör för mig och om det ger någon annan något. Jag tror att jag vill hålla veckoplaneringen lite mer kort framöver, så att det blir mer kärnfullt och fokuserat på just tidsplanering. Som du säger är det ju ett bra verktyg att fundera över sin tid. Tack för din input, den hjälpte mycket! God fortsättning!

Kommentera