Liljekonvalj

Jag behöver säga något trots att det inte finns ord. Mitt i den vackraste högsommaren tas det riksdagsbeslut som är så unkna och skrämmande att jag bara vill skrika rakt ut. I tisdags fattades det beslut som äventyrar allt det som jag tror på politiskt. Vår medmänskliga värdegrund, människans orubbliga värde och demokratins principer.

Anna Carlstedt, ordförande för Röda Korset, beskriver denna absurda situation bra. Den nya lagen gör det svårt att få uppehållstillstånd. Den tillåter bara tillfällig asyl. Vissa människor får inte ens en chans. Familjer splittras. Anhöriginvandring begränsas så att barn tvingas leva utan sina föräldrar, kanske fast i ett krig.

När jag gick igenom passkontrollen på gränsen till Sverige var det något som gick sönder inom mig. I mitt huvud såg jag alla nyhetsbilder av människor som försöker hitta en trygg plats att leva på men som alltid har skräck i sina ögon. Jag föreställde mig att de var här och inte fick komma in för att de inte föddes innanför gränsen. Tänk om jag visste att mina närmaste var där innanför gränsen. Om jag hade kämpat för att ta mig dit och sen fick jag inte komma igenom. Den ohyggliga smärtan.

De är lika mycket människor som jag. Vi har samma behov, samma längtan, samma smärta. Vi vill hitta kärlek och mening, leva ett anständigt liv i trygghet med våra närmaste.

Jag skäms över Sverige, över EU, över mina vita privilegium, över rasismen som gör skillnad på vilka barn som får växa upp tryggt och inte. Jag skäms över egoismen där solidaritet bara blir ett ord. Jag skäms över kapitalismen som sätter pengar främst så att vissa människor får ha det bättre än andra. Det är ingenting vi förtjänar. Vi föddes med den vita hudfärgen och med den tar vi oss rättigheter som bara är oss givna. Det gör mig så jävla arg. Och rädd.

En värld i egoism där alla bara tänker på sitt eget är ingen värld jag står bakom. Jag står upp för en värld och en mänsklighet. Vi måste höja rösten, gå emot, stå upp för vad vi tror på och vad demokrati handlar om.

Demokratin utesluter inte människor, den bjuder in till gemenskap.

avtryck

 1. Jag håller med dig fullständigt och det är en skam för Sverige att sådana beslut tagits.
  Under min uppväxt i Skåne skämtades det alltid om att folk från andra ställen i Sverige behövde pass eller visum för att åka dit. När jag besöker mina hemtrakter den här sommaren har det blivit en verklighet och både jag och sambon får ta med oss passen för att kunna åka till Köpenhamn. Det behövdes inte ens innan vi gick med i EU men nu så. Bara för att folk vill stänga ute människor i nöd och på flykt. Fy faen.

  • Wilda Svara

   Verkligen. Det är hemskt. Önskar så att det gick att göra mer.

 2. Har du sett Johanna Jönssons (Centerpartiets talesperson i integration- och migrationsfrågor) många anföranden i flyktingfrågan? Här är ett av de senaste som hon höll i riksdagen inför omröstningen om den nya lagen – mycket starkt, sevärt och illamåendeframkallande för att det så tydligt sätter fingret på den inhumana politik som röstats igenom: https://www.youtube.com/watch?v=AejssXg–vM

  • Wilda Svara

   Såg det nu! Tack för tips! Ja, det var verkligen ett bra anförande.

Kommentera