Invandringen är för liten

morgonnyheterna berättar de att 4 av 10 anser att Sverige tar emot för många invandrare. Jag tillhör de 10 % som anser att vi borde ta emot fler. Få länder i världen har ett så välbyggt välfärdssamhälle som vi. Få människor har det så bra som vi har, är så privilegierade som vi är. Sverige är ett av få länder som säger “vi har inte haft krig” (det kan jag ha vissa åsikter om, men drar inte in det här).

Människor kostar pengar

Det handlar inte om för mycket invandring. Det handlar om att vi måste bli bättre på att lyssna till människor som kommer till vårt land. För jag talar inte om arbetsinvandringen, om studenter, om de som hittar kärleken här. Det är ju nämligen inte de som “belastar” ekonomin. Och det är väl det som är det värsta? Att människor kostar pengar. Jag har kostat ofantligt mycket pengar, av samma anledning. Jag är inte anpassad för den svenska arbetsmarknaden. Mitt hinder är min sjukdom. En invandrares hinder är ofta språket, men kan också vara skador som följd av trauma. Rädslan för ett nytt land. Jag vet så klart inte. Jag är född här och så hemskt privilegierad. Det här är bara de saker jag själv har fått berättat för mig i möten.

Det är inte 4 av 10 som kan tänka sig att rösta på SD, men det är 1 av 10. Och detta är en sådan fråga som påverkar den opinionen. Nyheterna väljer frågan om det är för mycket invandring istället för att fråga “anser du att samhället i Sverige är dåligt på att ta hand om de människor som invandrar hit”? En sak vill jag säga direkt: vi tar inte bättre hand om människor för att vi stänger ute dem. Du mår inte bättre av att någon lämnar dig i en brinnande lägenhet än om du får komma i trygghet och läka dina skador.

Privilegium

Svenska folket är privilegierade. Generellt har vi det bra. Vi har ett trygghetssystem som tar vid när vi inte fixar det själva. Det är tufft att vara arbetslös, bostadslös och många människor i vårt land är väldigt ensamma. Men inte förrän du har satt dig in i hur det är att fly från ditt land och lämna allt det som är välbekant och tryggt, se dina högst älskade människor skadas/dödas och vara rädd för ditt liv kan du säga att invandringen är för stor. Innan dess är det bara ditt ego som är för stort.

Läs gärna Özz Nüjens artikel för ett annat perspektiv. Och rösta för jämlikhet, solidaritet och mindre egoism i EU-valet den 25 maj!

Kommentera