Jag känner att den här veckan inte helt blev som jag hade tänkt mig. Den började med en orolig natt som följdes av en presidentvalsnatt med mardrömmar om att Trump vann valet. Så vaknade jag och insåg att mardrömmen var på riktigt. I detta piviligerade land vaknade jag och ville skrika för den amerikanska vita befolkningen som borde vara illröda av skam. När narcissisten gick upp på scen för sitt segertal tog skräcken helt över min kropp och gråten kom som i en attack. Utanför fönstret försökte världen lägga ett tjockt skyddande snötäcke över sig.

Vickys.se

Några viktiga ord från min vän Vicky, direkt från händelsernas centrum – New York.

Konsekvenserna

Jag vet inte vart jag ska börja förklara vilka hot mot vår värld den där mannen står för.

Vi och dom-klyftorna ökar. Gränserna stängs. Mur mot Mexico. Häxjakt på muslimer. Patriarkatet förstärks. Aborträtten inskränks. HBTQ+ diskrimineras och homosexualitet ses som en sjukdom. Pengar som kan rädda den här planeten dras tillbaka – för klimathotet anses vara ett påhitt. Istället byggs motorvägar. Hatbrotten ökar. Alla som inte är vita, rika och friska förlorar sin rätt till ett värdigt liv. Det skulle inte förvåna mig om Trump och Putin startar världskrig nummer tre. Om de vill det så har de både tillgång till kärnvapen och nationalistiska organisationer över hela Europa.

Välkomna tillbaka till ett annat årtionde. Nu hoppas jag att de här åren går fort utan katastrofer och att vi år 2020 ser Michelle Obama kandidera till president – och vinna.

Vi har också ett eget val att tänka på. Vi kan inte blunda för det som händer här i Europa. Brexit, främlingsfientliga partier växer, socialdemokrater i Sverige går emot allt deras ideologi står för och stänger gränserna, rasismen normaliseras och blir rumsren. Det är en skrämmande tid vi står inför.

Vithetsprivilegium

Det är så lätt för mig som vit i ett välfärdsland att bara leva vidare som om ingenting har hänt. Men det är inte längre ifrån mig än min vän som är muslim som redan idag upplever hat. Svarta som varje dag blir diskriminerade i alla områden i livet. Vi behöver börja lyssna på det perspektivet, för annars bidrar vi lika mycket till förtrycket av svarta. Victoria Kawesa, antirasistisk talesperson för Fi, visar på en tydlig poäng:

usa-valet

Lisa Nilsson skrev också om privilegiet i att vara medveten. Det är lätt för mig med en bra utbildning, som lever i en välfärdsstat och också umgås med människor med hög utbildning, att kalla amerikanska folket dumma. Det är lätt att se det så, när jag har fått det utan att ens blinka.

Skaffa dig en högre utbildning i intersektionalitet

Men vi är inte så upplysta som vi tror. Vi måste läsa på om intersektionalitet, vithetsprivilegier och komma ner från våra höga hästar. För nej  – vi kan inte förneka att det finns ett vi och dom. Det räcker inte att säga att du anser att alla människor har lika värde. Vi måste agera efter det. Ta berättelser om rasism, islamofobi, homofobi etc på allvar. Se när det händer. Se när du har en chans att göra annorlunda. Se hur dina privilegier sänker andras möjligheter att påverka sina liv.

En bra början är att följa makthavarna. Kom ihåg att vi som är vita inte får kommentera inläggen. Det är gratis undervisning. För tyvärr, bara för att vi får utbildning här i västvärlden så innefattar den tyvärr inte kunskap i privilegier, vithetsnormen, rasism och diskriminering. Det är dags att skaffa oss den högre utbildningen, och ödmjukheten inför människors olika förutsättningar, så att inte samma katastrof inträffar här. Jag lär mig fortfarande om hur mina omedvetna fördomar och beteenden påverkar andra människor negativt. Vi kan göra så stor skillnad ju mer medvetna vi blir.

Kanske finns det ändå hopp. En yngre generation (som kan hitta information på egen hand) verkar rösta annorlunda:

skarmavbild-2016-11-09-kl-11-14-331

 

SparaSpara

5 kommentarer

  • Wilda Svara

   Nej inte så, det är bara en uppmaning. Men vore fint tycker jag. Så klok kvinna.

 1. Tror inte att Michelle kommer att kandidera och tycker att makten ska fördelas mellan fler familjer. Jisses, det måste ju finnas massor av andra kompetenta kvinnor i USA!
  Vad gäller T***p är väl det värsta att man inte vet vad han verkligen kommer kunna genomföra. Det är en stor tröst att det faktiskt bara var 24% som röstade på honom, man tror lätt att hela landet är galet.
  Jag såg en länk som påstod att Obama just sett till att aborträtten inte kommer kunna tas bort, men jag förstod inte riktigt hur. Han har tackolov lite tid på sig att förhindra en del galenskaper.

  • Wilda Svara

   Ja, det hoppas en ju men det krävs väl kanske också ett nätverk för att ta hem det.
   Jag läste på lite efter din kommentar och det finns en möjlighet för Obama att tillsätta den högsta domaren så att möjligheten att ta bort aborträtten fördröjs, men mer än så tror jag inte att han kan göra.

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #45 | snöpuder, liljor och närhet. | REAKTIONISTA

Kommentera