Det finns ingen som du. Ingen som har exakt din uppsättning av egenskaper, förmågor, livserfarenheter eller samma fingeravtryck som du. Det som är du är fullständigt unikt. Så hur ska du då kunna jämföra dig med någon annan? Hur skulle ditt unika uttryck kunna vara rätt eller fel? Det kan bara vara mer eller mindre du. Det lärde jag mig i en verksamhet som utgick från Expressive Arts (uttryckande konst) och det vill jag prata mer om med er idag.

Jag hör ibland att en ska hitta sitt varumärke i bloggbranschen och i skapandet, nischa sig, skapa sig ett signum i foton och text. Ja, det är så klart viktigt att utmärka sig. Men risken är att du går in i en roll och i det missar att du alltid är unik. Du behöver kanske bara förstärka ditt unikum. Plocka fram det, tro på det, lita på det. Inte vara beroende av andras gillande och andras bekräftelse. Förstärka den nisch du redan har: ditt unika uttryck. Det räcker med att du är du och ingen annan kan vara bäst på det.

Det är ditt uttryck och därför är det alltid rätt - reaktionista.se

Varje uttryck som jag skapar berättar något om mig.

Varje blick utifrån säger något om den personen som ser på det. Vi upplever saker som fula, intressanta, enastående och hjärtskärande helt utifrån våra egna livserfarenheter. Om vi lyssnar på samma musikstycke, ser på samma tavla eller lyssnar på en föreläsning så kommer vi ändå att se på upplevelsen på helt olika sätt. Vi kommer minnas olika saker, tolka färg eller ord på helt olika sätt. Ett stycke kan få mig att minnas något med sorg och få dig att känna en meditativ stillhet. På samma sätt är det när vi skapar.

En värdering är minst lika individuell som någons uttryck. Andra människor kan utifrån det jag har skapat se delar av sig själva och sina liv. Jag kan aldrig bedöma eller tolka någon annans konst utifrån någon annan än mig själv. Det är jag som är verktyget. Både när jag tolkar och när jag skapar. Jag skapar ständigt mig själv och mitt liv i mötet med andra människor, mig själv och livet. Så också i konsten.

Därför är det fullkomligt irrelevant att jämföra sig med andra. Det är ditt unika uttryck som är det värdefulla. Det är hur du förfinar det, lär känna det, vågar utmana det och leka med det, som är den rättvisa jämförelsen.

DIY dragonegg candle holder from cones - reaktionista.se

Det finns inget rätt sätt. Det finns bara ditt sätt.

När barn lär sig nya saker, skapar något, ritar en helt obegriplig teckning, så applåderar vi och berömmer och är så stolta över att de har skapat något. När slutar skapandet i sig vara värdefullt? När får vi inte längre uttrycka oss utan att det ska värderas och tolkas, som om andra kunde förstå vad ditt unika uttryck säger om dig? Skolan, tänker nog de flesta. Ja, tyvärr är det ju där en jämförelse uppstår. För att det plötsligt finns ett rätt sätt att skapa, att lära sig, att tolka världen. Det är där någon får ett högre betyg i matematik och en annan får underkänt i musik. Som om musik bara är att kunna noter och att vara född med absolut gehör. Som om matematik bara är att lära sig en mall och följa den.

Jag önskar att vi kunde sluta värdera uttryck. Vi lär oss från barnsben att vi ska konkurrera, bli bäst, vinna priser, tjäna dyra pengar. Allt som oftast leder det till att vi tappar just det som är unikt hos oss själva. Vi gör något som någon annan redan har gjort. Kopierar. Litar inte på att det går att skapa något bra på egen hand. Vi lär oss att titta på de som har kommit längre, lära av dem, bli bättre. Bättre på vad? Tekniken kanske, ja. Men hur du använder tekniken, utvecklar den, ger den känslor och din fingerfärdighet – DET är det unika och kreativa. Kopior finns det gott om i varenda affär. Om vi alla istället skulle försöka skapa det som är unikt för just mitt liv, mitt inre, mina förmågor och det mina ögon lägger märke till… hur skulle världen se ut då?

Ministol - reaktionista.se

Kreativitet är en problemlösningsförmåga.

Varför  begränsar vi kreativiteten till att handla om hantverk, konst, skapande? Är det inte så att vi  i varje dag använder kreativiteten? För att lösa problem, räkna ut ett mattetal, laga en maträtt, organisera en bokhylla. För att tänka ut bästa semesterrutten, för att lösa en konflikt, för att följa våra drömmar eller undvika något jobbigt? Vi skapar oss själva och våra liv i varje dag.

Kreativitet för mig är friheten att kunna göra just det. Att välja vem jag vill vara och hur jag vill uttrycka den jag är. Och blir det inte farligt då, om vi börjar värdera oss själva utifrån hur bra vi är på att vara kreativa? Istället för att se att vi är det varje dag, helt utifrån oss själva. Även om du aldrig har skrivit en dikt, lärt dig sticka eller målat en tavla så är du kreativ varje dag i ditt liv. Det är kreativiteten som driver oss framåt, som strävar efter utveckling.

Ditt liv är ditt. Du är du. Ditt uttryck är ditt. Därför kan det inte bli fel. För att du, vad du än tror om dig själv, inte är fel. Det som kommer ut är det som ska komma ut. Så fort du sätter penseln mot pappret blir det vad det ska bli. Det blir alltid rätt.

Det blir kanske inte vad du hade föreställt dig. Det blir kanske inte som de där bilderna du har sett på nätet eller som den där konstnärens verk som du beundrar så. Men det kanske inte är meningen att det är så det ska bli? Hur kreativt är det egentligen att följa någon annans beskrivning eller härma någons konst? Det kanske ska bli något helt unikt som bara du kan skapa. Något som berättar något för dig om vem du är. Något som berör någon och löser upp känslor eller löser ett problem för någon annan, helt utan att det var det som var din intention. När du skapar från en plats inom dig som handlar om dig, och skalar bort det som kommer utifrån och handlar om andra och omvärlden, så blir det rätt. Då blir det ditt unika uttryck som möter någon annans unika intryck.

'Time' acrylic painting - reaktionista.se

Den här filosofin grundar sig på tron att allt har en mening. Att varje “misstag” lär oss något, att varje “fel” kan skapa nya rätt. Vi låter det undermedvetna ha en större påverkan än det medvetna. Det handlar också om en tilltro till att du kan bli och vara den du vill vara, och om att omfamna sin mänsklighet – det som gör dig till du.

I kreativiteten kan du lära känna dig själv och ditt unika uttryck. Därmed behöver du inte oroa dig för att göra fel, för att du inte ska vara lika bra som någon annan eller för att inte lyckas. Tänk om det alltid blir rätt? Tänk om du lär dig något om dig själv i varje kreativ process, oavsett om det blir som du har tänkt dig eller inte? Tänk om det blir bättre än du tänkt dig?

5 tips för att hitta ditt unika uttryck och utveckla det

 1. Värdera inte. Tolka utifrån dig själv. Fråga dig: om du hade skapat den tavlan, vad hade den berättat om dig? Om du hade sytt den klänningen, vad hade du gjort annorlunda för att den skulle passa dig? Vad är det du gillar och vad säger det om dig?
 2. Jämför inte med någon annan än dig själv. Ingen annan kan vara du. Hur har du utvecklats? Vad tyckte du om i tonåren och hur återspeglas det i vad du skapar idag? Hur har du tagit dig till den punkt i ditt skapande där du är nu?
 3. Skapa och lek i alla möjliga former och tekniker. Lär dig något nytt! Fundera på om det går att använda tekniken eller materialet på ett annat sätt än “det rätta sättet”.
 4. Släpp tanken. Måla utan att tänka, skriv utan att stoppa pennan i några minuter, strunta i instruktioner och hitta på nya metoder att skapa. Tänk inte på resultatet. Bara sätt igång och gör något som just du vill göra. Testa!
 5. Var du. Skala bort andras åsikter och allt du lärt dig om rätt och fel, och försök hitta det som är viktigt för dig att uttrycka. Hämta inspiration, men leta efter din ingång i det du vill skapa.

17 kommentarer

 1. Jag tycker det här är så svårt, men viktigt! Det är så inpräntat i mig, i alla fall med vissa grejer, vad som är rätt och fel och så blir jag sur när det inte blir “rätt”. Men jag lär mig varje gång jag skapar oavsett hur resultatet blir, och det är framförallt kul!

  • Wilda Svara

   Verkligen jättesvårt. Jag har ju haft turen att få praktisera detta i flera år på en kreativ verksamhet och då sätter det sig verkligen. Nu får jag repetera det högt för mig själv då och då för att hålla kvar det. Att lära sig, och processen i sig, är ju precis lika viktig som resultatet – om inte mer!

 2. Blir tårögd när jag läser ditt inlägg. Det här är någonting som jag jobbar med att lära mig. Att skapa för min skull, av den jag är. Inte jämföra mig, inte skapa för att visa upp eller för att det måste användas. Jag jobbar på att skapa för att jag tycker om det. För att leka, busa och komma närmare mig själv. Kram

  • Wilda Svara

   Så otroligt fint att läsa Ida! Det gör mig riktigt glad. Kram!

 3. Så bra! Men så svårt! Man ska inte jämföra sig med andra, ändå är det så svårt att låta bli, känns som att man mäter sig hela tiden med andra, hur bra är jag på att fotografera tex, jämfört med andra… är ju så dumt!

  • Wilda Svara

   Verkligen jättesvårt! Det hjälpte mig massor att vara i en verksamhet där det inte värderades alls. Där alla värderingar var personliga och sa något om mig. För egentligen, om jag anser att något är fult så drar det ju fram något hos mig, säger något om mig. Det är ju det som är det roliga, att vi är så olika både i smak och tycke och med alla erfarenheter vi bär på. Det är så fint när en kan hitta sitt unika. Men håller helt med: jättesvårt i det här samhället.

 4. Det här är så bra och intressant, du skriver väldigt bra och jag tog verkligen åt mig. Jag sparade det här blogginlägget som ett bokmärke på min dator, för att kunna gå tillbaka och läsa. Kan nog behöva det ibland.

  • Wilda Svara

   Vilket betyg! (hehe) Så glad att höra att det slog an hos dig och att du tar det med dig. Det behöver vi verkligen bli påminda om ibland, allihop.

 5. så viktigt, så bra skrivet, och så tänkvärt. tack <3 behöver verkligen ha det här i bakhuvudet lite oftare, så att inte prestationsångesten äter upp mig levande <3

  • Wilda Svara

   Tack för att du läser och tar det till dig. Du behöver verkligen inte ha prestationsångest. Jag berörs redan av det du skapar, långt in. Det görs inte med prestation <3

 6. Viktigt att veta – och svårt att komma ihåg.
  Ska läsa ditt inlägg flera gånger.

  • Wilda Svara

   Så sant. Jättesvårt. Jag är glad att jag har matat in det under några år. Då sitter det lite bättre när det behövs. Tack för att du vill läsa igen!

 7. Det här är så viktigt <3 Så himla bra med fem konkreta tips dessutom, värt att skriva upp och ha tillgängliga när tvivlet smyger sig på.

  • Wilda Svara

   Tack! Ja jag tänkte att jag för en gångs skull skulle försöka föra fram det lite mer konkret och praktiskt än jag brukar göra i den här typen av inlägg, haha. Kanske lite lättare att ta till sig än en filosofilektion :p

 8. Vilket inlägg! Väldigt viktigt och bra skrivet! Försöker tänka på det själv, väldigt lätt att falla in i hur alla andra gör nu när det finns så många sociala medier att kolla runt på. Det är kul att hämta inspiration från sociala medier men det är viktigt att inte fastna i “varför är alla andra så bra?” vilket är väldigt lätt… Men ibland brukar jag kolla igenom mitt eget flöde och bara “men shit vad jag kan!”. Tror det är nyttigt att kunna se sitt eget utvecklande och skapande.

  Tack för bra läsning och det gjorde mig pepp att skapa själv!

 9. Pingback: Stories från maj 2017 | 155 cm utmanar världen

Kommentera