Vill du bygga din egen blomlåda till balkongen, uteplatsen eller fönsterbrädan? Dags för en ny träslöjdslektion!

Ni vet de där vackra sockerlådorna som finns hos alla inredningsbloggare? De är otroligt eftertraktade och inte så billiga. Jag hade turen att hitta en men den vågar jag ju inte slita på. Dessa blomlådor bygger på den idén. Och på min vän träslöjdslärarens geniala kompetens.

Helt ärligt så har jag själv inte haft tid att bygga dem. Jag har hjälpt till att designa dem och gjort finishen. Resten lämnade jag till experten. Däremot inte sagt att du inte kan göra en egen. Det tar en del tid, men oj vad värt det är om du har chansen att göra det. Så, låt oss nu sätta igång!

Blommlåda DIY - reaktionista.se

BLOMLÅDA I TRÄ

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 10 timmar för två lådor
DU BEHÖVER | plankor i önskad storlek (mina mått): 3×2 för långsidor (12×60 cm), 3×2 för kortsidor (12×30 cm), 8 delar för botten (27×60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6×42 cm) för hörnen. Mät ut med vinkelhake och strykmått eller be bygghandeln såga till efter måtten. För dessa mått behövs 112 skruvar och 2 dl trälim.
Sen behöver du slip och sandpapper, limknekt, torkpapper, syl och borrmaskin. För att klä in dem behöver du sopsäckar (lättast att hitta svarta sådana), en sax och en häftpistol.

Balkonglåda DIY - reaktionista.se

SÅ BYGGER DU EN BLOMLÅDA 

FÖRBEREDELSE
 1. Rita upp en skiss, mät ut hur lång och bred låda du vill ha. Måttanpassa gärna efter den plats där du vill ha den. Var noggrann med måtten!
 2. Märk ut längd och bredd med vinkelhake och strykmått. 3×2 för långsidor (12×60 cm), 3×2 för kortsidor (12×30 cm), 8 delar för botten (27×60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6×42 cm) för hörnen.
LIMMA OCH SLIPA
 1. Dela bottenplankorna i 4-5 delar på längden och limma ihop dem. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim.
 2. Limma ihop hörnen. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim. På dessa ska vi sedan fästa de resterande plankorna.
 3. Fasa gärna plankornas kanter för kort- och långsidor med en slip så att de skapar luftinsläpp. Det gör dem också extra snygga!
 4. Gör plankorna lena med sandpapper eller lämna dem ruffiga om du gillar det bättre.
SÄTT IHOP
 1. Måtta ut vart du vill placera plankorna på hörnen (lämna en liten springa emellan) samt var skruvarna ska sitta. Markera med penna. Två par skruvar på varje planka i varje hörn. Det vill säga: 8 skruvar i varje planka, 2 och 2 bredvid varandra. Markera hålen med syl genom ett tryck mot plankan.
 2. Limma fast plankorna med trälim. Tre plankor på vardera kortsida, tre plankor på vardera långsida. Spänn i limknekt, torka av överflödigt lim, låt torka.
 3. Borra hål i plankorna där du har markerat. Borra sedan fast skruvarna i hörnen så att plankorna sitter ihop. Hörnen kommer att sticka upp en bit. Vill du inte ha dem så kan du korta ner dem från början eller såga av dem efteråt.
 4. Då är det bara botten kvar. Markera ut hur hörnen förhåller sig till botten och såga ut ett tomrum för dem i alla fyra hörn i den hoplimmade bottnen.
 5. Markera hål för skruvar: 5×2 på långsidorna och 3×2 på kortsidorna. Fäst skruvarna.
INSIDAN
 1. Täck blomlådan med en svart sopsäck. Klipp upp i ena kanten för att den ska sträckas ut. Se till att den täcker botten och kanter och klipp mer om du behöver, men var försiktig så att säcken inte läcker. Ingen fara om den gör det, men lådan håller sig bra längre då. Vik hellre påsen dubbelt längs kanterna. och göm överflödigt material bakom. Du ska ändå täcka det med jord sen!
 2. Fäst med häftpistol i kanterna. Försök vinkla häftpistolen lite så fäster det lättare i det stabila träet. Slå till extra med en hammare om det behövs.
 3. När du känner dig nöjd har du en färdig blomlåda! Fyll med jord och plantera blommor eller vad du önskar.

DIY blomlåda i trä - reaktionista.se
DIY blomlåda i trä - reaktionista.se

Jag är så himla glad för dessa! I sommar ska jag använda den ena för kryddväxter och den andra för sommarblommor. Det kommer att göra så gott att sitta där i sommarkvällarna och se dessa vackra skapelser bära upp delar av min dyrbara växtfamilj. De fungerar just nu som blomhyllor och det gör de med den äran. Asla verkar också tycka om dem. <3

Blomlåda DIY - reaktionista.se

Vad vill du plantera i jorden till sommaren?

Kommentera