Hej hallå! Nu är det faktiskt dags att ni får se min handdukshängare för badrummet som jag byggde ihop i augusti (!!). Jag märkte redan i somras att mina fyra krokar inte räckte långt när vi var två i hushållet. Dessutom har badrummet alltid varit något av min akilleshäl i inredningen eftersom det inte har något ljusinsläpp och för att badkaret tar upp så stor plats. Därför tog jag hjälp av min vän träslöjdsläraren och snickrade ihop en badrumshylla som täcker en av långväggarna i badrummet. Inspirerad av Sandras hylla i köket som jag förälskade mig i under mitt besök i Karlsborg i somras. Jag ville ha en enkel konstruktion med en hellång planka med knoppar, och en grund hylla ovanpå för att kunna ställa saker på. Så här kan du göra en likadan.

Trähylla badrum DIY - reaktionista.se

BADRUMSHYLLA I TRÄ

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 1 timme + torktid och dekor
DU BEHÖVER | träplankor i önskad storlek (eventuellt såg), knoppar, trälim, skruvar, vinkelmått, strykmått, måttstock, sandpapper, slip, borrmaskin, syl, spik, hammare, papper, linolja/målarfärg, pensel.

Badrumshylla DIY - reaktionista.seBadrumshylla DIY slöjd - reaktionista.se

SÅ GÖR DU EN EGEN HANDDUKSHÄNGARE

 1. Rita upp en skiss, mät ut längd på väggen och det djup du vill ha på hyllplanet ovanpå.
 2. Märk ut med vinkelmått och strykmått. Såga itu. Du kan också be om exakta mått i byggvaruhandeln.
 3. Slipa träet och kanterna mjuka med sandpapper.
 4. Märk ut vart skruvarna för att fästa hyllan i väggen ska sitta med hjälp av strykmått, måttstock och vinkelmått.  Tänk på att trä är levande material som behöver lagom mycket spänning. Jag satte en skruv vid varje ände (några cm in) och en i mitten.
 5. Märk ut vart knopparna ska sitta. Markera hålen med en syl innan du borrar. Borra så stora hål så att knopparna och skruvarna passar i genom att först mäta knoppar och skruvar.
 6. Limma i hop det övre hyllplanet på den undre plankans kant och spika fast (tänk även här på spänningen i träet så det inte spricker). Torka bort överflödigt lim.
 7. Limma fast knopparna med trälim. Torka bort överflödigt lim.
 8. Måla eller olja in hyllan om du så önskar. Jag använde linolja som finish. Kom ihåg att linolja är brandfarligt!

Handdukshängare i trä DIY - reaktionista.seHanddukshängare i trä DIY - reaktionista.se

Dekorera med det du har hemma eller leta reda på något fint på second hand! Jag la till ett knippe lavendel från balkongodlingen, hängde upp en anslagstavla i kork (mest för att dölja hål från den gamla hängaren) och ställde ett av mina foton i träram ovanpå. Till sist fyllde jag på med några hygienprodukter som fångade upp tonerna i övrig dekor. Badrummet kändes genast behagligare att vistas i.

Handdukshängare i trä DIY - reaktionista.se

Jag har de senaste dagarna suttit i en studiebubbla med vår första hemuppgift. Det mesta som rör sig i mitt huvud för tillfället är akademiska begrepp och termer. Därför kan det sitta bra med lite DIY som omväxling.

Det är det som är så bra med Monthly Makers, att det går att inspireras till både små och stora projekt. Ni har väl inte missat att ett nytt tema släpptes den 5:e? Emilia är värd i september och denna hylla kan verkligen kopplas in under temat. Jag har fortfarande ingen aning om vad jag ska göra. Kanske får jag ta och ringa min vän slöjdläraren och få en lektion till?

Vad skulle du bygga om du fick välja helt fritt?

 

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

10 kommentarer

 1. Mennnn vad fint! Blev helt ljuvligt med alla personliga prylar på plats och dina gröna färger!

 2. så himla himla fin! blev så sugen på att göra en egen till sovrummet (men är livrädd för att skruva upp saker därinne – alltid problemet med relativt nya tapeter…). så fint att du kombinerar både hängfunktion och hylla <3

  just nu vill jag allra helst bygga en fin hylla/bänk till J:s LP-spelare. han är inte så noga, men jag tycker att LP-spelare och skivor i sig är så himla fina att de verkligen förtjänar att synas i en fin miljö runtom. sedan vill jag väldigt gärna bygga mig ett litet växthus också, så småningom. <3

  • Tack! <3 Ja usch nya tapeter vågar en knappt röra vid ju haha 😉 Åh ja LP-spelare och skivor är verkligen fina! Jag är inne på det där med växthus också, men kanske ett mindre till balkongen 😉

 3. Superfint! Vill göra likadan, vad har du för dimensioner?

Kommentera