Har du någonsin sett ett tyg som du vet att du bara måste ta med dig hem? Det hände mig när jag strosade runt på Myrorna och letade efter tyger till årets sybingo. Klänningen fångade min blick direkt och jag kunde inte slita mig. Även om den var fyra storlekar för stor tänkte jag “den måste väl gå att sy in?”. Lite som balklänningen jag sydde in förra hösten. Och med en van sömmerska vid min sida löste vi detta riktigt bra. Ibland gäller det att bara våga!

Klänningskjolen var lagom stor och det var tydligt för mig att det egentligen var överdelen som behövde sys om. Det var många sömmar på strategiskt bra ställen för att sy om, och det avgjorde mitt köp. 145 ynka kronor för en klänning som säkerligen var värd tio gånger mer. Och för mig än mer än så, nu när den är klar. Så hur gjorde jag? Det ska ni så klart få veta!

DIY sy om omlottklänning sybingo2018 - reaktionista.se

SY OM EN OMLOTTKLÄNNING

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 2 timmar med symaskin
DU BEHÖVER | en klänning, sytråd (under- och övertråd), måttband, synål, nålar för att markera sömmar, sprättare, symaskin (eller synål och tråd även om det tar längre tid då), sax.

DIY sy om klänning sybingo2018 - reaktionista.se

SY OM KLÄNNING SÅ HÄR

 1. Börja med att fundera på vilka sömmar som är bäst att dra in. Om det är möjligt, håll nederdelen intakt. Dra in längs ryggen så att det håller proportionerna (gärna med minskat intag som smalnar av uppifrån och ner till midjesömmen). Gör även intag upptill vid axlarna om det behövs för att tyget ska falla rätt.
 2. Mät med måttband hur mycket du behöver sy in och vart när du provar plagget. Markera dessa genom att nåla in dem längs sömmarna (på insidan av tyget). Ta gärna hjälp av någon att nåla så kan du göra det när plagget är på om det går bra utan att sticka sig.
 3. Sy med raksöm längs dina markeringar (på tygets insida).
 4. Prova igen och se om det blev bra. Annars sprättar du och syr om, eller syr in mer.
 5. När du är nöjd med storleken syr du med sick-sacksöm längs den nya sömmen för att säkra sömmen. Klipp sedan bort överflödigt tyg.
 6. Om det är en omlottklänning som min behöver du också dra in skärpet. Gör det genom att vika det längs sömmen på insidan av tyget. Nåla och sy med raksöm längs markeringarna. Denna söm kommer att synas så här behöver du hålla tungan rätt i mun. Klipp sedan bort överflödigt tyg och lösa trådar.
 7. Sy fast utstickande sömmar för hand. Sen kan du glida runt och känna dig stolt över din kreation.

DIY sy om klänning knapp sybingo - reaktionista.se

I denna klänning fanns det också ett band längs axelsömmarna som är till för att spänna fast klänningen vid BH-banden. Så bra uppfinning för bättre passform! Jag avslutade med att sy fast dem för hand längs de indragna axelsömmarna.

DIY sy om omlottklänning sybingo2018 - reaktionista.se

DIY sy om omlottklänning sybingo2018 - reaktionista.se

DIY sy om omlottklänning sybingo2018 - reaktionista.se

Jag är otroligt nöjd! Och nu är jag igång med att kryssa rutor. Nästa projekt är någon slags kaftan/lång kavaj. Det här är en riktig sysommar och den har redan överträffat mina förväntningar.

Deltar du i sybingon eller har du något annat syprojekt på gång?

9 kommentarer

 1. Gudars så fin! Tyget är verkligen perfekt och jag förstår att du föll för det direkt (det gjorde jag ju också när den låg på ditt soffbord :P). Väldigt fint uppcylat! Heja!

 2. Sååå fin Wilda! Remake när den är som bäst! Vad kul att du är så taggad på sömnaden just nu! Jag ser fram emot att få ta del av dina projekt!

  • Jag är så tacksam att jag gick igång på sybingon och vågade ge mig ut på okänd mark. Det går snabbt att fastna. Tack för att ni gör det här och vad glad jag är för din uppmuntran!

 3. Pingback: JULI 2018 | stugsemester, sybingo och badrekord. | REAKTIONISTA

Kommentera