Jag beundrar min växthylla i köksfönstret, all grönska som frodas i vårsolen. Då kommer jag på att jag inte har berättat för er om den! Det var nämligen i september som min vän träslöjdsläraren hjälpte till att fixa en växthylla. Förra sommaren gjorde vi en badrumshylla ihop och snart ska ni få se blomlådorna! Lagom till våren ska ni få se denna smarta konstruktion som underlättar livet för en växtberoende eller *host host* jag menar… växtälskare!

DIY Växthylla för fönster - reaktionista.se

STABIL VÄXTHYLLA I TRÄ

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 1-2 timmar + torktid och dekor
DU BEHÖVER | planka i önskad storlek uppdelad i tre delar, konsol-bitar som motsvarar bredden på plankan, trälim, limknekt, penna, vinkelmått, strykmått, måttstock, sandpapper, slip, borrmaskin, syl, hammare, torkpapper, målarfärg, pensel.

DIY wood shelf for plants - reaktionista.se

SÅ GÖR DU EN FÖNSTERHYLLA 

 1. Rita upp en skiss, mät ut längd på fönster och hur bred du vill ha hyllan i fönstret. Var noggrann! Haha, får så många bannor på detta och ni förstår varför längst ner i inlägget.
 2. Märk ut längd och bredd med vinkelmått och strykmått. Dela bredden i tre och märk ut detta. Såga itu. Du kan också be om exakta mått i byggvaruhandeln. Att dela på plankan i tre delar gör vi för att vända den mittersta. Detta bryter träets ringar och gör att hyllan inte kommer att börja bukta neråt med tiden. Det gör hyllan mer stabil.
 3. När träplankorna är sågade i tre lika långa delar hyvlar du dem för att sedan limma ihop dem med trälim. Torka bort överflödigt lim och lås sedan fast plankorna i en limknekt, torka bort limmet som sipprar ut.
 4. När limmet har torkat sågar och hyvlar du plankan slät och rak.
 5. Slipa ytan len med sandpapper.
 6. Gör konsoler genom att mäta ut samma bredd som hyllplankan och önskat djup. Såga till om du inte köper i färdig storlek.
 7. Markera där hålen för skruvar ska vara, två på varje, och borra hål.
 8. Måla, lacka eller olja in hylla och konsoler om du vill. Jag målade den vit för att passa in i köksfönstret.
 9. Skruva fast konsolerna och placera hyllan ovanpå dem.

DIY växthylla - reaktionista.se
DIY shelf for plants consoles - reaktionista.se
DIY träslöjd - växthylla till köksfönstret - reaktionista.se

Som ni kan se nedan så använde vi inte konsolerna när hyllan sattes på plats, eftersom min mätningsförmåga var bristfällig, hehe. Mät noga och tänk till alltså! Istället placerades den vertikalt i fönstret och slogs på plats med en hammare, med en trasa emellan för att skydda ytan. Nu sitter den benhårt. Jag rekommenderar att mäta rätt så går den ju också att plocka bort smidigt 😉

Växthylla för fönster - reaktionista.se
Växtfamiljen november - reaktionista.se

Dekorera med växter, häng amplar på och fyll fönstret med grönska! Perfekt för mig som nu i odlingstider går all in och lätt överbefolkar fönsterbrädorna innan de små liven kan flytta ut på balkongen.

Vad behöver du skapa utrymme för hemma hos dig?

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

2 kommentarer

 1. Hjälp vad avis jag blir! Helt magiskt med hela djungelfönstret på sista bilden<3 Har kikat lite på att göra något liknande själv men inte kommit på någon bra lösning än som funkar till mina fönster, och som inte hindrar rullgardinen som är ett måste om man ska kunna vistas i köket på sommaren.

  • ÅH tack! <3 Kan du ha rullgardinen utanför fönstret, eller har du inte den möjligheten? Kanske inte tillräckligt djupt? Kanske hänga det från taket istället? Jag kan ju inte göra det med Asla som skulle hoppa upp på den men det är ju en idé!

Kommentera