Det är en dag som gör mig mer och mer förbannad för varje år. En dag som behövs för att kvinnor världen över fortfarande blir våldtagna, misshandlade, hånade, förtryckta och behandlas sämre än de som råkade födas med ett annat könsorgan. Det är så idiotiskt, så förbannat tragiskt och förtvivlat vidrigt hur vår miljö, vårt samhälle, våra familjer och barn förstörs under patriarkatets våld. Det måste få ett slut. NU!

Bildkälla

Inspirerade av kvinnorörelsen 1915 har representanter från freds, miljö och den antirasistiska feministiska rörelsen under ledning av regissören Stina Oscarson tagit fram ett dagsaktuellt manifest som kommer att läsas upp på 8:e mars firanden i hela landet. Manifestationen är partipolitiskt obunden och samlar alla organisationer och privatpersoner som ställer sig bakom 8 mars-manifestet. Skriv under du också.

Åhörare, deltagare
från jordens alla länder

Fast vad är ett land? En nation? En gräns?
Påhitt. Av oss människor, som det mesta vi har om kring oss. Berättelser vi diktat för att skapa en känsla av kontroll i världen.

Det är förmågan att skapa berättelser som gjort att vi människor tagit herraväldet på jorden. De ger oss ett gemensamt mål och skapar tillit. Utan berättelser hade vi vare sig byggt pyramider eller spekulerat på börsen.

Politk. Reklam. Kapitalism. Religon. Konst.

Berättelserna vi orienterar oss efter tycks ofta så sanna att vi glömmer att det är vi själva som skapat och upprätthåller dem.

”Vi måste arbeta för att kunna konsumera och vi måste konsumera för att tillväxten ska öka för att vi sedan ska ha råd med allt som egentligen är viktigt.”

Så låter nu en av de starkaste.

Men åhörare, deltagare.
Den berättelsen börjar få oönskade konsekvenser.

Isarna smälter på Arktis, öar läggs under vatten och öknar breder ut sig. Vi lever som att vi hade 3,7 jordklot. Som att vi aldrig uppfunnit matematiken.

En vanlig familj i Sverige, bygger med sina konsumtionsvanor, sitt liv på att en människa från något av jordens fattigaste länder arbetar gratis. Slaveriet är alltså ännu inte avskaffat.

Klyftorna ökar.
1% av jordens befolkning äger nu mer än resten av världen tillsammans.

Åhörare, deltagare.
Den här berättelsen skapar en tävling mellan länder.
Den sorterar människor i vi och dom.
Den skapar och upprätthåller konflikter.

Krig pågår i Syrien och på många andra platser runt om i världen. Miljontals människor har tvingats lämna sina hem och än fler kommer göra det.

Det sägs att det behövs hårdare tag för att få slut på krigen. Och mer vapen för att vi ska känna oss säkra. Vi lägger 5 miljoner kr i timmen på vårt militära försvar men anser oss inte har råd ta hand om de människor som flyr hit undan krigets följder.

Åhörare, deltagare.
En människa kan mot en berättelses framtida löften förmås till de mest avskyvärda handlingar.

Men också till de vackraste.
Om berättelsen vore en annan.

Och de finns.
Och de som inte finns kan vi skapa tillsammans.

Berättelserna om alla människors lika värde.
Om att allt omkring oss bara är till låns.
Blommor vissnar men växer upp på nytt. Människor åldras och barn föds.

Åhörare, deltagare.

För hundra år sedan samlades Sveriges kvinnor i en manifestation för fred. 89 000 kvinnor under-tecknade ett manifest som lästes upp på 343 platser.

Nu gör vi det igen.
I en manifestation för jämlikhet, hållbarhet och nedrustning.
För det vi värderar högst måste ständigt vinnas på nytt.
På nya sätt.
Av nya generationer
För kommande generationer,

Och denna kamp är ofrånkomligt förbunden med allt levande omkring oss.

Åhörare. Deltagare.

”En annan värld är inte bara möjlig, hon är redan på väg. Under en lugn dag kan du om du lyssnar noga, höra henne andas.”

(Text från eventet skrivet av arbetsgruppen för 8-mars-manifestet)


Feminism

Bildkällor: 1 och 2

Jag ger aldrig upp kampen, för det vore att ge upp min rätt till liv. Jag tänker säga att jo, jag hatar män, för jag hatar vad det ordet och den gruppen står för i vårt samhälle. Jag hatar att polisen igår uppmanade kvinnor i Östersund att stanna inomhus för att inte bli våldtagna, när det är männen som borde få utegångsförbud. Men vi vet ju att flest våldtäkter sker i hemmet, så vad gör det för skillnad?

Jag hatar att jag inte kan säga min åsikt i närheten av en äldre man utan att han börjar förklara hur världen egentligen fungerar. Jag hatar att jag måste jobba dubbelt så hårt för lika lön. Jag hatar att jag inte vill gå på sportevenemang längre, för att män i grupp är det vidrigaste jag vet och jag hatar att min rädsla är fullständigt befogad.

Jag hatar att människor tar för givet att jag ska föda barn, så att jag kan vara en riktig kvinna, men inte förväntar sig det av riktiga män. Jag hatar att män får stående ovationer när de är hemma med sina egna barn. Jag hatar att våra barn kommer att växa upp som du och jag, i ett patriarkalt samhälle där brodern alltid värderas högre än sina systrar. Jag hatar att våra barn växer upp och redan innan de har lärt sig läsa förstår att pojkar “ska” vara busiga och flickor lydiga. Jag hatar att män förväntas vara aggressiva, bilkörande, köttätande djur istället för medmänskliga varelser. Jag hatar att mansrollen föder fram apati, miljöförstöring och krig.

Untitled
Bildkälla

Det finns så mycket som borde förändras och nej, det är inte kvinnor som ska bli bättre på att ta plats. Det är männen som ska flytta på sig. Svälj din stolthet och lämna företräde. För din plats är inte din för att du är du. Din plats är din för att du är man. Lika mycket som min plats är min för att jag är kvinna. Inte ens de bästa kvinnorna i Vasaloppet kom förbi de män som inte flyttade på sig.

Och kom inte med argumentet “inte alla män”, för jo: ALLA kvinnor. Om alla kvinnor på vår jord någon gång har utsatts för sexuellt våld, sexism och blivit förtryckta av män – då har alla män någon gång antingen utsatt någon eller låtit en man utsätta en kvinna för detta. Det är ingen svår ekvation. Du kan välja en annan väg.

Tack alla ni kvinnor som fortsätter kämpa, som står upp för era medsystrar, som fortsätter säga nej, som lyssnar dag ut och dag in på kvinnor som far illa, som kämpar för fred, som stöttar och peppar, som skiter i normerna och vad andra ska tycka, som lär barn att de är människor. Ni är hoppet.


Bildkälla

4 kommentarer

  1. Så fantastiskt bra skrivet! Det finns så mycket ojämlikhet på så många plan i vår värld, men vi ger aldrig upp kampen för att ändra på det!

Kommentera