Idag firar jag fössta tossdan i mass. Jag är nämligen till hälften smålänning. Jag vill passa på att hälsa extra till mitt småländska kusinbarn Tossten och hoppas att alla smålänningar äter massor med massipantåta denna dag. Tänk att det till och med skjuts salut för en nyfödd kunglighet på denna högtidsdag! Måtte prinsen bli hertig över Småland.

Grandmas cookbook

Jag tänkte fira denna dag genom att botanisera i den största skatten jag har från min småländska släkt; min farmors egenskrivna kokbok. Min farmor var vegetarian, nykterist och kristen. En envis småländsk krutgumma med hjärtat på rätta stället. Det fanns alltid hembakat bröd och sju sorters kakor på bordet. Min farmor la grunden för min andlighet och visade mig värdet av att leva i tro. Maten var helt klart en del av detta.

Grandmas cookbook

Med den snirkliga handstilen, boken hophållen med tejp och gem, sliten i kanterna och på gulnat papper. Märkt av tid och nytta.

Grandmas cookbook

Fasttejpade tidningsurklipp, vykort med recept på baksidan och lösa urklipp eller recept med andra handstilar liggandes löst mellan sidorna.

Grandmas cookbook

Recept av alla dess slag. Kräm, kakor, tårta, bröd, maträtter. Tyvärr ingen massipantåta, men många tårtor ändå. Och hela menyer för middagar och supéer. Jag längtar verkligen efter att baka farmors rågbullar snart. Har du något recept från tidigare generationer som du håller extra hårt i?

Grandmas cookbook

SparaSpara

10 kommentarer

 1. Vad mysigt och kul att prova recepten. Min mormor är queen på att baka bullar så det receptet tänker jag verkligen spara , även om det säkert inte alls kommer vara samma sak.

 2. Vilken himla skatt! Så fint. Jag firar också fössta tossdan i mass. Eller uppmärksammar den i alla fall. Philip kommer från Småland så det blir ju lite av ett måste 🙂

 3. Gud vilken fin grej att ha kvar från sin farmor! Verkligen en skatt! Och vad mysig hon låter, din farmor.

  • Ja hon var mysig. Träffade henne inte så ofta eftersom hon bodde långt ifrån men jag har många mysiga minnen av henne.

 4. Wow, i sanning en skatt! Mina bröder har min morfars farbror Agatons uppfinningsbok med massor av diagram och skisser och studier av märkliga ting han hittat på. Det är också en klenod att vårda. Men så kul med en kokbok som du ju verkligen kan använda dig av och utveckla! Väldigt fint att den är i tryggt förvar hos dig 🙂

  • Alltså bara namnet Agaton på en sån man! Så otroligt häftigt! Kan verkligen förstå att det är en släkting till dig. Är jätteglad att jag har kvar denna bok.

 5. Åh, vad underbart med kokboken efter din farmor! <3 <3 Mitt hjärta börjar banka när jag ser bilderna på den trots att jag inte ens kände din farmor. Så himla cool hon verkar och vad häftigt att hon var vegetarian! Det hörde ju inte till vanligheterna på den tiden.
  Jag är så otroligt svag för gammal, snirklig handstil och recept som går i släkten. Det finns få saker som skickar en rakt tillbaks till tiden med farmor/mormor som att känna smaken av deras mat. Min mormor hade mottot "ät, drick och var glad" och var en hejare på att laga mat. Tyvärr har jag inte hennes gamla receptböcker, men jag några av farmors paradbak har jag sparat instruktionerna till. Bland annat finns det en helt ljuvlig körsbärskaka som jag nog skall se till att laga och lägga upp på bloggen när det blir säsong för bären.

Kommentera