Det är nio dagar kvar till julafton. Ser du fram emot julen eller känner du dig orolig och stressad? Hur det än är för dig så ber jag dig att stanna upp en stund i julstöket och läsa det här inlägget. Snart stängs skolorna, fritidsgårdarna och fritidsaktiviteterna tar paus. Om du tycker det är skönt, njut av den känslan. Det är så det ska vara. Det är så trygghet känns.

För väldigt många är julen en tid för ensamhet. Idag ska jag fokusera på barnen. Ett smärtsamt stort antal barn går på jullov med ont i magen. Den där klumpen som skaver kan handla om att en inte har det så bra hemma, inte känner sig trygg i sin familj, men det handlar också många gånger om alkoholen. 385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Väldigt få av dessa föräldrar skulle säga att de har problem med alkohol. Här är barnens berättelser.

Bild2Alkohol och barn är en dålig ekvation. Vuxna som dricker alkohol är inte trygga närvarande vuxna. Men alla vuxna blir ju inte våldsamma och gränslösa och konstiga av alkohol? Så är det så klart. Barn känner däremot av allt. Precis allt. Om du inte är som vanligt, liiite gladare, liiite känsligare, liiite tröttare och liiite roligare, så är det obehagligt för de flesta barn. Och varför är din snaps viktigare än ett barns trygghet?

Jag är vuxen idag och kan välja att fira jul för mig själv, utan alkohol, utan människor som blir konstiga och närgångna och obehagliga när de dricker alkohol. Jag kan gå därifrån, hem till mig. Som barn kunde jag inte det. Barn kan inte gå hem till sig om det är föräldrar eller släktingar som dricker för mycket. De har inget val. Du kan skapa det valet. IOGT-NTO-rörelsen anordnar varje år jullovsaktiviteter över hela landet för såväl barn, unga och vuxna. Häng på!

Så spola kröken i jul. Skippa snapsen och alkoholen, drick alkoholfritt, våga säga ifrån när alkoholen blir viktigare än barnens trygghet. Skriv under för en vit jul och visa att du är en vuxen att lita på.

VitJulTimeline_4


Det här kan du göra

Ta ställning för en Vit jul härSkippa snapsen, välj alkoholfria drycker. Fokusera på umgänge och barnens förväntan. Skapa trygga minnen. (OBS! Medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen skriver inte under).

Välj alkoholfria drycker. Det finns så många goda drycker! Välj alkoholfritt vin, glögg, julöl, ginger beer, julmust och så vidare. Systembolaget har det mesta! Ett hett tips just nu är God Dryck som skänker 79 kr (hela försäljningspriset!) till kampanjen för varje bild i sociala medier som visar deras Goda Bubblor No 1 med #godabubblor #vitjul

Ge en gåva till kampanjen. Skänk en slant till de ideella som anordnar jullovsaktiviteter över hela Sverige för barn, unga och familjer. Förra året nåddes fler än 6300 barn. Vi hoppas nå ännu fler i år. Skänk en slant för att alla barn ska ha någonstans att ta vägen över jul.

Ordna en egen aktivitet under jullovet. Har du mycket tid men lite pengar? Var med och ordna en aktivitet! Det behöver inte vara något stort. En pysseldag, spelträff, pepparkaksbak eller pulkaåkning. Jag har varit med och anordnat mycket kul genom åren och alla som kommer ger så mycket tillbaka. Varför inte göra något du har längtat efter att göra och bjuda in fler?

Köp en julgåva. I Vit juls shop finns många fina saker att köpa (pläd, kökshandduk m.m) som säljs till förmån för kampanjen och pengarna går direkt till fler aktiviteter under jullovet. Har du inte alltid önskat dig en pepparkaka som mjukisdjur? Peppis, kampanjens maskot, finns nu som lekkamrat! lotten som säljs via Miljonlotteriet bidrar också till fler aktiviteter.

5 kommentarer

  1. Superbra inlägg för att uppmärksamma det här! Ska lyfta vit jul i ett inlägg i eftermiddag också som du önskade 🙂

  2. Jag tycker inte om julen. Mycket för att min morfar alltid drack för mycket. Och senare blev min mamma tillsammans med en alkoholist (som nu varit nykter i 16 år) själv dricker jag inte alls. Och vartannat år när min son firar med mig får han en vit jul. De är otroligt viktigt för mig. Dom åren han firar med sin pappa vet jag inte hur det är men misstänker att de inte är helt nyktert. Även om de inte är otäckt och ont i magen drickande som pågår. Men det här är ett viktigt inlägg och något som borde tas upp mycket mer ♡

    • Tack för att du delar med dig av din historia. Och tack för att du läser. Jag kan bara hålla med dig. ♡

  3. Pingback: Mina texter om medberoende. | REAKTIONISTA

Kommentera