Tack för all respons på inlägget “Strategier för trötta hjärnor“. Ovärderligt!

Jag är tacksam för att många visar ödmjukhet och respekt inför skillnaden mellan att vara kroniskt trött/utmattad och att vara vardagstrött. Vi kroniskt trötta har nog att brottas med. Att bli tagen på allvar i detta är så otroligt viktigt, och gör det lättare.

Självklart vill jag också lyfta upp alla fantastiska tips och råd som har droppat in i kommentarsfältet. Tänk vilka kloka och generösa läsare jag har. Tack för att ni finns. <3

Fatigue

ERA TIPS

ALICIA Att handarbeta är ett jättebra sätt för mig att ta mig igenom kollektivtrafiken varje dag. Jag slipper se all sexistisk reklam, slipper uppfatta alla färger och mönster och människor och konversationer och allt som händer. Det funkar mycket bättre än t ex läsning för det kräver mindre koncentration så jag kan fortfarande vara helt snurrig och ändå fästa ögonen och tankarna på något. Och jag blir inte så avskärmad och ouppmärksam som om jag lyssnar på musik. Minsta lilla virkning räcker!

HANNA Gör en sak i taget är min grej jag jobbar på just nu. Tror det spar mig lite energi även om jag lätt springer iväg i tanken om allt jag tänker jag ska göra samtidigt.

BEATRICE Mitt bästa tips är annars att umgås med en person i taget, just för att orka koncentrera sig på vad den personen säger. Blir alltid trött när jag umgås i större sammanhang och föredrar 1-3 personer utöver mig. Och så har jag hittat en piano-lista på Spotify som lugnar mig något otroligt faktiskt. En av de få sakerna jag kan lyssna på för tillfället. Avslappnande och perfekt bakgrund till såväl promenader som akvarellmålning!

LINNÈA ELISABETH Mitt bästa tips mot trötthet är att balansera sitt schema med saker som ger/tar energi. Det gäller ju att känna sig själv ganska bra när man gör detta för att faktiskt veta vad som gör en pigg och vad som dränerar en. För mig, som är intro-extro funkar möten med 1 kompis som givande medan t ex tjejmiddagar, med flera människor tar energi. Har jag en tjejmiddag inbokad som jag vet tar energi av mig så kan jag återställa orke-balansen genom att även planera in en promenad i naturen, vilket jag vet ger energi, tidigare på dagen!

LINNEA AURORA SÅ bra inlägg, brukar- precis som du tipsade om- rita samtidigt som jag gör andra saker, mycket lättare att fokusera då. Brukar även titta på/läsa/lyssna på saker jag sett/hört många gånger förut, någonting som verkligen är familjärt- brukar hjälpa det också!

RUTH Mina bästa knep för att motverka trötthet är att stoppa i tid, unna mig stunder då jag inte gör någonting, vara ute i naturen och gosa mycket med djur. 🙂

DENISE Men något som jag märkt hjälper mig är att inte tycka illa om mig själv för att jag är annorlunda eller få för mig att mitt liv skulle vara mindre rikt för att jag inte orkar göra lika mycket eller umgås lika ofta som de flesta andra. Acceptans för sig själv liksom. Och att prioritera och absolut inte planera in en massa grejer längre fram då jag inte vet hur jag kommer må utan låta dagsformen bestämma, finns få saker som sänker mig så mycket som att inte orka med inplanerade saker, då är det bättre att vara spontan när man orkar 🙂

ETT FÖRTYDLIGANDE

Hjärnan var lite trött när jag skrev “umgås gärna med minst två personer samtidigt”. Jag menade egentligen “umgås gärna med 2-3 personer samtidigt”. Då är det fortfarande möjligt att vila från samtalet. Stora sällskap, fester eller annat brukar jag ge ungefär 1-1,5 timme på sin höjd om jag ens går dit. Det är alldeles för stimmigt för min stackars hjärna.

Puss på er!

 

6 kommentarer

Kommentera