Ett år har gått sedan jag sökte till Skriv! på Skeppsholmens folkhögskola. Det har varit en spännande och lärorik tid. Jag har fått lära känna mitt författarjag på djupet.

Skeppsholmen

Genom att ge och få respons på texter har jag sett mina styrkor och svagheter i skrivandet och börjat hantera hantverket på ett nytt sätt. Jag är mer lyhörd idag, men också motiverad. Jag trivs med orden. De är en extra kroppsdel. Mycket har jag att tacka NaNoWriMo (och Ina) för. När jag skrev 50 000 ord i november frigjorde jag mig från prestationsångesten och många myter jag hade om mitt skrivande. Jag skriver inte längre ur ångestdjupen. Jag skriver av berättarlust.

Pictures2

Det har varit tufft många gånger. Jag har tvivlat, nästan gett upp i frustration och motstånd. Men så kommer det där flytet. Och glädjen. Viljan att berätta, att leka, att lära känna karaktärerna lite till. Min allra bästa stund var nog när jag blev förälskad i en av mina karaktärer. Det var en magisk känsla. Den har inte gått över. Den kommer nog aldrig gå över.

Untitled

I skolans bibliotek har vi träffats fem gånger för textsamtal. Två intensiva dagar i taget har vi speglat varandras texter, berättat vad som berör och vad som skapar frågetecken, fascinerats och förundrats i att få ta del av och dela med sig av de här fantastiska världarna och berättelserna som bor i var och en av oss. Vilken gåva!

The library

Nu är kursen slut, men jag fortsätter skriva. Jag har rutiner. Jag avslutar kursen med 75 % av boken skriven. Det är ca 74 % mer än vad jag hade från början. Det har tagit mig ungefär 6 år att komma så här långt, men det kommer inte ens ta ett år till innan det första utkastet är klart. Den sista oktober har jag min deadline.

I november ska jag skriva en ny roman, som på sätt och vis är en spinn off på den här. En tredje idé finns också där i bakhuvudet. Nu när inga myter eller tvivel får skymma min väg längre. Jag fortsätter med visshet om min förmåga att berätta. Jag fortsätter med en kärlek till berättelsen och karaktärerna som inte hade varit möjlig utan det stöd gruppen har varit under detta läsår. Tack. Ni har alla en speciell plats i mitt hjärta.

Kommentera