Brända tomten Gamla stan - reaktionista.se

Igår var jag i huvudstaden för att träffa en vän. Vanligtvis när jag åker dit försöker jag träffa så många som möjligt. Och så blir jag helt slut sen. Igår gjorde jag annorlunda. Vi åt en lunch på Under Kastanjen med kaffe på maten. Jag fick en privat mini-guidning i Gamla stan av min vän som arbetar med det till vardags. Visste ni att Brända tomten kommer av att det stod ett hus där som brann ner och att det var en tomt som lämnades öde? Och att gatorna som går ut mot vattnet från huvudgatorna var broar förr? Vi gick längs stadens gator i solskenet, bläddrade genom bokhyllorna på en antikaffär på Drottninggatan, pratade om små och stora saker. Vi log mot några ungar som lekte tuffa i en park. Vi hittade ett fik på St. Eriksplan där vi spenderade den sista tiden innan jag tog tåget hem igen.

Och jag kände: jag längtar inte efter att flytta hit längre. Jag har skapat ett annat hemma nu. Och mitt hem här finns kvar att återvända till ibland. En byggnad utan människor är bara en fasad. Det är människorna här som är mitt hem.

Kommentera