Det känns helt overkligt att februari är slut nu. Det har varit en månad då jag både känt “tar det aldrig slut?” och “det går så himla fort”. Stressen har varit hög. Kroppen har varit sliten. Humöret har verkligen dalat många gånger och motivationen svikit några gånger om. Men. Jag är här. Jag klarade det. Och nu får mars banne mig ge mig vår och ny kraft!

Ett axplock av det som hände i februari: valkonferensen med Feministiskt initiativ i Malmö, en påfrestande studievardag, afternoon tea på Sundbyholm, återhämtning från influensa för att sen hamna i ett utmattningsskov, VG på tentan i förra kursen, de första fröna har satts i jorden, många timmar framför OS med älsklingen, Folk och Kultur med två fikor, firande av alla hjärtans dag, försummad sömn, en avklarad tenta, en viktig insikt om att jag behöver sänka mina ambitioner, en härlig PM-grupp och några känslomässiga utmaningar. Puh! Vilken himla månad ändå!


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård. 

Tulpansäsong februari - reaktionista.se

I februari har jag vågat…
 • besöka vårdcentralen och få remiss till mammografi (obs! förebyggande).
 • lägga ner prestationsmålet om att träna på gym nu och lyssna på kroppen istället.
 • våga ta upp något som skavt i mig länge.
 • träffa och prata med nya människor (både i skolan och på valkonferensen).
 • prata med en viktig person om viktiga ämnen som jag annars duckar för.
 • utmana mina föreställningar om vad jag orkar.
 • klaga av mig när det har behövts.
 • släppa in nya människor närmare.
 • umgås med människor i sårbara lägen.
 • åka fram och tillbaka till Malmö mitt i ett skov av utmattning.
Fysisk hälsa

I efterdyningarna av influensan kom ett skov i utmattningen. Jag fick hjärtklappning, svidande lungor och tröttheten var så stark att jag stundtals var nära panik. Det svåraste i de lägena är att det blir sämre om jag oroar mig. Därför behöver jag distrahera panikkänslorna som ju egentligen inte har någon funktion annat än att säga åt mig att ta det lugnt. Så jag la ner studierna inför tentan två dagar i förtid och vilade i vänners sällskap. Långsamt återhämtar jag mig. Jag orkade till och med en resa till Malmö utan att bli sämre. Det går, när jag accepterar tröttheten.

Träningen är tillbaka på grundnivå. Jag behöver börja stärka upp mig mer dagligen innan jag kan gå vidare. Influensa och skov satte mycket ur balans. Jag jobbar dagligen med att acceptera och göra vad jag kan stället för att se vad jag inte kan. Någonstans behöver också steget till gym komma av lust, och inte av att jag pressar mig över förmåga. Ser ni temat i hur februari säger “sänk ambitionen”?

Wilda februari - reaktionista.se

Själslig hälsa

På grund av tröttheten har jag varit ganska nedstämd under februari. Ljusbristen gör nog sitt också. Ändå har det inte lett till att jag slår på mig själv eller går in i destruktiva mönster. Jag har en grundad självkärlek nu som inte rubbas.

Jag har känt av en gammal oro kring att mina kärleksrelationer inte brukar hålla mer än tre månader. Så knäppt när jag ju vet att den här kärleken är något annat! Ändå blir jag rädd att det inte får vara så här bra. Jag är så ovan vid tryggheten jag har nu. Ja, alltså det här behöver ju sitt eget inlägg, men som ni fattar så är det gamla spöken och inget som har med verkligheten idag att göra. Att få möta hans blick, krypa ihop i hans famn, känna hans hand i min, retas och kramas, prata om livet och höra hans röst… jag trodde inte att jag skulle få känna mig så här levande i mitt liv. Jag får det nu. Och det skrämmer mig. Så klart.

Ett av önskemålen inför februari var att umgås mer med vänner. Det har jag verkligen gjort. Jag har sett mello hos Eva, käkat sushi med Jari, varit på konditori med Lina, mött upp Mikaela på Folk och Kultur, träffat Ellen för första gången, sagt ett kort hej till Bea och umgåtts med andra fina vänner på valkonferensen. De jag saknar mest är nog fadderungarna och deras föräldrar. Det har inte klaffat så bra med min ork och tid i februari. Det får det bli ändring på i mars.

Medveten närvaro

I februari har den medvetna närvaron i mångt och mycket handlat om att ta en dag i taget. Ibland en stund, eller en uppgift i taget. Jag har levt mycket i synk med min kropp och försökt hitta stabilitet i nuet när vardagen inneburit mycket osäkerhet. Det enda jag saknar är skogen. Snart är det vår, och då kommer ju vitsipporna igen.

Meditationen har inte fallit ut så bra denna månad, då rutinerna har varit svåra att hålla i. Den viktigaste delen av att vara medvetet närvarande handlar för mig om att låta livet bli som det blir och följa med i det. Lite så har det varit nu när orken har svajat. De värsta smärtdagarna handlar det väldigt mycket om att bara följa med dagen och låta värken få stanna i skuggan av dagen.

Med kärleken som drivkraft - reaktionista.se

Vardagsrutiner

Denna månad har mest handlat om att följa dagsform. På många sätt har det varit väldigt nyttigt. Det enda som blir lidande när jag är så här slut som jag har varit nu är matbudgeten. Den ökar, eftersom jag hellre köper något snabbt på ICA, äter ute eller köper matlådor än går den längre biten för att storhandla. Jag saknar verkligen att ha en cykel i dessa lägen så om ekonomin rymmer det ska jag försöka få tag på en när våren kommer.

Kvällsrutinerna är bättre. Jag skriver dagbok innan sänggåendet och kommer i säng i tid. Ofta kommer jag ihåg att stretcha och yoga lite innan. Varje kväll tar jag en kort promenad för att rensa tankar och släppa spänningar som annars riskerar att bli restless legs.

Ekonomi och sommarplaner

I slutet av mars kommer min inneboende att flytta vidare. Jag klarar mig på den ekonomi jag har under terminerna. Dock kommer sommaren med full hyra att innebära en ekonomisk stress. Jag kommer att få spara ner helt och hållet på resor och andra extrautgifter utöver det mest grundläggande redan nu. Jag behöver också börja sälja av lite grejer för att få in några extrapengar. Det mest ultimata vore att ha ett administrativt extrajobb på timmar. Hojta till om du vet om något sånt, ok?

Jag har sökt sommarkurser på distans så att jag kan få CSN i sommar och ändå kanske få utrymme att återhämta mig mellan terminerna. Förhoppningsvis kommer jag att kunna läsa en hyfsat lätt kurs på halvfart så att jag får utrymme att skriva klart boken som nu samlar damm i byrålådan. Det projektet behöver avslutas för min sinnesro. Så många år som jag har levt med den.

Linssoppa - reaktionista.se

Månadens studier

Jag bestämde mig i samband med skovet att sänka ambitionerna i studierna. Det blev extra tydligt när jag fick resultat från förra kursens tenta. Att få 23 av 24 poäng på två stora tentor i rad (8 hp + 7 hp) är ett betyg på vad jag kan klara av. Det är också orimligt med tanke på att jag efter detta är så slutkörd att jag inte längre har kvar samma studiemotivation. Jag behöver bli bättre på att påminna mig om att jag är sjuk, och hitta en lugnare studietakt. Det har jag tränat en del på i februari. Jag vet mer nu vad som faktiskt krävs än jag visste när jag började i höstas.

I kursen vi läser nu, Samhällsvetenskaplig metod, har det gått undan. En salstenta på 4 hp, två seminarieuppgifter och två gruppuppgifter är klara. Det har dessvärre varit en väldigt otydlig kurs där mycket har gått ut på att vara flexibel och redo för att allt kan ändras när som helst. Överbelastade lärare är nog förklaringen. Det har självklart bidragit till att jag hamnade i ett skov. Dock en bra lärdom att ha med sig om hur jag kan hantera liknande situationer framåt.

Just nu arbetar vi enbart med att skriva PM. Min grupp ska undersöka attityder till tiggeri i Eskilstuna med anledning av att kommunen ska testa krav på polistillstånd för tiggeri. Det blir spännande att se vad vi kommer fram till. Den 19:e är det inlämning så det blir fullt upp fram tills dess. Det bästa är nog ändå att vi får disponera tiden helt fritt så att jag kan justera efter ork och annat som jag behöver just nu.

Vecka 7 Bullet journal - reaktionista.se

Månadens läsning

Jag har lyssnat och läst Quiet av Susan Cain. En bok om att vara introvert ur många synvinklar som kanske mest bekräftat det jag redan förstått, men också gett mig några nya uppslag. Den tänkte jag prata mer om i ett eget inlägg snart.

I slutet av månaden har det blivit en hel del vetenskapliga artiklar och innan dess har jag mest läst boken Samhällsvetenskapliga metoder för skolan. Jag har också äntligen hunnit ikapp mitt bloggläsande. Några favoriter i blogglistan just nu: Sofia som tar oerhört vackra foton och skriver så det går in i själen. Och Ellen som skriver så medryckande texter om sin vardag som jag kan känna igen mig mycket i.

Bloggen i februari

Bloggundersökningen gav mig så mycket pepp och uppslag att det nästan svämmade över ett tag. Det har tagit tid att smälta alla era fina ord. <3

Jag börjar förstå att vad jag upplever som halvfärdigt snarare upplevs ambitiöst av er. Därför har jag börjat en process i mig som strävar efter att sänka den nivå jag kräver av mig själv idag, så att inläggen också kan komma närmare er. Jag tror att ett av mina största hinder fortfarande är just min höga ambitionsnivå, perfektionskraven, eller vad jag ska kalla det. Det behöver jag jobba med. Jag behöver vara nöjd när ni är nöjda, för att vi ska ha det riktigt bra här tillsammans. För att jag ska kunna ge er mer av mig.

Jag kollar på samarbeten och möjliga inkomstkällor. Samtidigt behöver det just nu vara något som bearbetas i en tankeprocess där jag får utforma mina principer, etiska överväganden och vad mitt varumärke består i. Det viktigaste för mig kommer alltid vara att behålla den ärlighet och öppenhet som reaktionista vilar på.

Sundbyholm februari - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Det är två stunder som jag minns med extra glans från februari, kanske främst för att tröttheten inte tog över dem hehe.

Det var i början av februari när jag var med Daniel och hans familj på Sundbyholms slott för afternoon tea. Så underbart att bara få spendera tid med dem i den miljön. Efteråt gick jag och Daniel en kort och kall promenad ut till udden. Jag hade precis fått ett nytt objektiv från Daniels brors fru som jag var så exalterad för att jag knappt vågade se på de vackra foton jag fick. Tårögd och nöjd bredvid min bästas sida. <3

En annan minnesvärd stund var den första träffen med min PM-grupp. Vi klickade direkt och det är nog få gånger i mitt liv, förutom i kreativa sammanhang, som jag har känt så stark gemenskap. Skratt, ständigt flödande samtal och värme i ett. Och jag var knappt trött efteråt, min introversion till trots.

Mål för mars
 • Leka med tigerungarna aka fadderbarnen.
 • Skriva klart mitt första PM och ha roligt längs vägen.
 • Göra styrkeövningarna/sjukgymnastiken varje dag.
 • Testa att skriva kortare inlägg, släppa perfektionskraven utan att tumma för hårt på kvalitén.
 • Ta mer tid för att landa i känslor och prata om det som behöver ut.
 • Få till en hållbar ekonomisk plan för sommaren.

Hur har din månad varit?

SparaSpara

4 kommentarer

 1. Jag hoppas att du får lite tid till att vila nu efter en lång (men ändå kort) månad. Och det här om att inse att man behöver sänka sina ambitioner känner jag så väl igen. Jag vet att jag också behöver göra det men det blir inte lättare att faktiskt göra det ändå. Min månad har varit okej. Jag har varit iväg på en bloggkonferens, men sen inte gjort så mycket alls pga ganska utmattad efter ett ganska hektiskt förra år med kanske lite väl många resor. Nu har jag precis lanserat min webbshop och så fyller jag år idag och månaden kunde inte ha slutat på ett bättre sätt.

  • Det gäller verkligen att hitta sina ingångar i det där att sänka ambitionen. För mig handlar det mest nu om att backa och se hur jag kan göra på ett annat sätt. Låter inte märkligt alls om du behöver vila efter att ha haft det så intensivt länge. Så häftigt med webbshopen och grattis i efterskott! <3 Hoppas att webbshopen går bra och att du får återhämta dig snabbt. Önskar att jag hade kunnat vara med på konferensen. Det blir sen när jag har mer i kassan.

Kommentera