Februari 2019 kommer jag att minnas som en lång utandning efter januari och höstens intensiva månader. Trötthet blandat med lättnad och utrymme för vila. Mellan partikongress, hemtenta och projektarbete har det funnits tid för vänner, varma bad och firande av Alla hjärtans dag. Jag har överträffat mig själv i att hålla i mina rutiner två månader i rad, sökt jobb för första gången och blivit godkänd som blodgivare. Det är inte illa för en månad då jag bokstavligen somnade i kurslitteraturen.


2019 är mitt ledord “hämta hem din själ”. Åtta konkreta mål vägleder mig vidare i självmedkänsla, hälsa, sinnesro och personlig utveckling med självkännedom.

Vinterskogen - reaktionista.se

Så har jag “hämtat hem min själ i februari:

 • Tagit mig igenom processen av att skriva CV och söka jobb trots självtvivel.
 • Hållit mig till mina dagliga rutiner för kondition och styrka.
 • Tillåtit mig att ha dagar då jag bara är trött och less, så att det har fått värka ut av sig självt.
 • Låtit även roliga planer få vänta när orken har brustit.
 • Besökt relaxen med solrum och varma bad två söndagar.
 • Gjort daglig yoga och meditation.
 • Vågat berätta om mina egna erfarenheter där det har känts tryggt att göra det.
 • Varit rak och tydlig om min trötthet och mina behov i det.
 • Sänkt mina ambitioner när orken inte funnits.
 • Umgåtts med de som står mig nära och låtit det få ta mer plats i vardagen.
 • Samlat på mig framtidshopp på partikongressen i Sundsvall.
 • Köpt en cykel – min ultimata frihet!

Tulpaner för februari - reaktionista.se

Fysisk hälsa | sömnighet och efterlängtad vårsol

När jag läser igenom dagboksanteckningar och inlägg här för februari upprepar jag hur trött jag är. Det gör jag nog för det mesta. För mig är det ett sätt att också påminna mig, och ta hänsyn, till det. Jag vill så mycket, men tröttheten begränsar det. Det kan ibland kännas tufft. För det mesta är det ju min vardag och inget jag direkt tänker på. Jag bara gör det jag behöver göra och försöker prioritera det som är viktigt just den dagen.

Inför hemtentan var jag däremot trött på ett sätt som var jobbigt. Jag somnade i kurslitteraturen flera gånger. När tröttheten blir sömnighet blir det en större begränsning. Däremot har det känts lite lättare sedan jag började besöka solrummet och varmbadet på söndagar. Och vårsolen gör så klart skillnad också, även om det tar längre tid innan det verkar.

Jag har trots tröttheten hållit i mina rutiner. Jag har ökat på styrketräningen och yogaövningarna. Några längre och snabbare promenader har det blivit, men där har det varit segt. Som alltid är inte resultatet viktigast, utan att jag försöker och att jag lyssnar in mig. Cyklingen kommer tillföra en hel del träning på sikt. Jag märker ändå att jag är i god form, för bakom tröttheten finns det en annan uthållighet nu.

Vinterskogen - reaktionista.se

Själslig hälsa | deppiga dagar och livsutrymme

Tröttheten har fört med sig en depressiv känsla under februari. Ibland får jag som en existentiell ångest över att den här världen inte är för mig. Det är så kallt och hårt ibland i samhällsklimatet och förståelsen för varandra är så undermålig ibland. Jag har även brottats med att jag känner mig närmare de människor som jag ska arbeta för och med i framtiden än de som kommer att bli mina kollegor. Det är något jag vill balansera upp. Samtidigt har jag också njutit av goda vänners sällskap och känt en ny energi vakna till liv med vårsolen.

Jag övar på gränssättning och att värna mitt livsutrymme. Jag insåg i slutet av förra året att jag har en bit kvar i det. Jag har levt så långt ifrån att ge mig själv ett värde och en plats i världen att det känns oförskämt att sätta gränser på det sätt som jag faktiskt har rätt till, och som ingen annan kan göra åt mig.

En annan kamp i februari har varit självförtroendet i relation till arbetslivet. Jag kämpade mig igenom några lager av ångest och självtvivel för att ens få fram ett vettigt CV och sen ett personligt brev. Och då när jag skulle skicka in ansökan var annonsen borta. Ångesten blev inte mindre av det. Skam den som ger sig för jag fick möjlighet att ansöka ändå, och nu är jag kallad till gruppintervju för socialpsykiatri/HVB! Jag har även ett annat sommarjobb på gång så vi får se vad det blir.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Relationer| nyförälskelse och partivänner

Daniel och jag fick en nystart i början av februari som har gjort gott för mitt välmående. Alla hjärtans dag var otroligt mysig och överlag har vi verkligen haft många fina stunder tillsammans i februari. Det mysigaste jag vet är fortfarande att vi berättar om tre stjärnögonblick var varje kväll innan vi somnar, även om jag alltid tappar bort hur många vi sagt.

Jag har med tröttheten, kongressen och vabruari inte hunnit träffa så mycket vänner i februari. Även om jag ju fick lyxa med partivänner och kramas med några godingar där 😉 Det gör mig trygg att veta att mina vänner finns ett meddelande bort när livet kör ihop sig och vi inte kan ses. Jag har hängt med Marielle och Denise två kvällar, en biokväll och en hemmakväll med en riktigt god lasagnemiddag.

I april planerar jag och Linda en Norgeresa. Nu är resan bokad och jag längtar verkligen efter att få bryta upp vardagen och framför allt att få tid att umgås med Linda i flera dagar. Norges vackra natur är den största bonusen på det. Bra med saker att se fram emot!

Bullet Journal vecka nio - reaktionista.se

Studier och vardagen| samhällsarbete och jobbsökande

Den nya kursen har börjat ganska lugnt, med förberedelser inför projektarbetet vi nu har startat igång. Min grupp ska arbeta med en grupp med erfarenhet av hemlöshet, vilket redan har varit väldigt givande. Vi skrev också en hemtenta mitt i kursen som var den första där jag kunde fördela min ork på ett bra sätt.

Jag var på partikongress i Sundsvall en helg och kunde tanka kraft i mitt samhällsengagemang och framtidshopp. Jag har haft några fina avbrott i studiedagarna med bio och filmtittande med älsklingen. Annars har vardagen flutit på fint och jag har följt vissa rutiner men tillåtit mig att vara flexibel utifrån ork.

Jag har sökt arbete för första gången och som jag nämnde ovan var det en stor process för mig känslomässigt. Om jag inte får sommarjobb kommer jag också ha några sommarkurser som backup. Ekonomin är stabilare nu än någonsin och det är något som verkligen stärker min självkänsla.

Träslöjd - reaktionista.se

Kreativitet | träslöjd och städmani

Jag har spenderat några timmar i träslöjdsalen med min vän som är lärare inom det, vilket alltid ger en energiboost. Trots att jag gjorde en del misstag i tröttheten så går det alltid att lösa. Jag ser fram emot att fortsätta med mitt projekt och att visa upp det för er sen.

Annars är strukturen något som ständigt väcker min kreativitet. Bullet Journal är både kreativt och en stöttepelare i att hantera vardagens många moment. Jag blev tipsad av en vän om KonMari-metoden och har sedan dess varit något manisk i att rensa ut, organisera och hålla ordning här hemma. Det bästa är att det faktiskt bara ger mig energi, för det går att justera i mindre moment.

Bloggen i februari | planering av serie och tävling

Februari har varit en tid av idéer som långsamt formas till något mer konkret. Jag tar avstamp i vardagen och i gruppen “att växa ur trauma” och hoppas att det ska bära frukt med tiden. Jag är också glad att jag fick göra ett fint samarbete med BestCanvas.se, med en tävling som lyfter stjärnögonblicken.

Jag har länge tänkt på en serie om självhjälp utifrån de erfarenheter jag har med mig. Nu börjar det anta en form och om bara tiden och orken synkar under våren kommer det att bli verklighet. Just nu är jag i processen att samla mina egna och era tankar. Sedan kommer jag att skapa en progression i inläggen med teman/verktyg som kopplar i varandra och samtidigt kan stå var för sig.

De populäraste inläggen från februari:

Vinterskogen - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Visa stjärnföräldrarna hur Spotify fungerar och mötas av så mycket glädje och tacksamhet. Tänk vad det är lätt att ta saker för givet, något som för andra kan vara att öppna en dörr till en ny värld.

Mål och planer för mars

 • Träna upp kondition och muskler med cykling.
 • Årsmöte för Feministiskt initiativ Sörmland där jag kandiderar som ordförande.
 • Genomföra projektarbetet och redovisa det.
 • Delta i en gruppintervju för sommarjobb.
 • Fortsätta med mitt slöjdprojekt.
 • Läsa något skönlitterärt.
 • Steg för steg öva upp min cykel-kondition.

Hur var februari för dig? Vad blickar du fram emot?

2 kommentarer

 1. Vilken fantastiskt fin grej du och Daniel gör varje kväll, att berätta om tre stjärnögonblick för varandra. Det gjorde mig alldeles varm i hjärtat!
  Jag tror att det är bra att få ha dagar då en är riktigt less och tillåter sig vara det. Som du skriver, ibland måste det få läka ut av sig själv istället för att försöka tänka positivt (vilket såklart är bra oxå, men det behövs balans)
  Kom att tänka på en sak när jag såg ditt blogginlägg om att sy egna kaffefilter. Min syster gör det och har även köpt nättyg (så en ser igenom tyget) som hon har sytt påsar utav som hon tar med till affären och lägger frukt, grönsaker, rotfrukter i för att skippa engångsplastpåsarna.
  Jag tänker på dig och hoppas (och tror!) att ni finner en lösning för dig som känns hållbar med praktiken ❤️

  • Det är en riktigt fin rutin som knyter ihop dagen snällt <3 Ja, alltså att tänka positivt en dålig dag är för mig helt orimligt nuförtiden, även om jag hade det ekot i huvudet under lång tid förr. Vi är så uppfostrade, framför allt kvinnor, till att vara så trevliga och optimistiska jämt men så ser ju världen inte ut. Risken för min del är att jag bara stänger av och stänger in mina verkliga känslor istället och skapar som ett vakuum av stress i det inuti. Det kan ju komma ut i alla möjliga konstiga former sen. Men som du säger: balans.
   Åh såna påsar har jag mängder av men det är en helt fantastisk uppfinning! Så roligt att sy själv. Det ska jag tänka på som något att ge bort i present också 😉 Jag har mest sett virkade sådana, men ännu bättre med nättyg.

   Tusen tack för din omtanke. Jag blir sådär studsigt glad varje gång jag ser en kommentar från dig <3 Håller tummarna att du mår bra genom din tenta, åtminstone så att det känns hanterbart.

Kommentera