I fredags åkte jag till Sundsvall för kongress med Feministiskt initiativ. Jag är inte helt återhämtad från det, men det borde vara bättre om någon dag. Så länge tänkte jag bjuda på några ögonblick från helgen.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Efter fem timmar på tåg krängde jag på mig ryggsäcken som vägde lika mycket som jag på ryggen och hittade mitt hotell. Mellan husen i city såg jag träden på berget.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Hit skulle jag. Till Tonhallen. När jag mot eftermiddagen anslöt till mötet hade det pågått sedan morgonen. Jag möttes av Den Stora Gullrankan. Jag kände mig som hemma, med andra ord.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Det blev många varma återseenden, kaffepåfyllning och recap på vilka frågor som hade behandlats. När orken tog slut tog jag tag i min trygga vän Rasmus, som sig bör. Senare den kvällen samtalade jag om djurhållning med perspektiv från landsbygd, urfolk och djurrättsaktivister. Berikande och fyllt av genuin vilja att förstå.

Sundsvall - reaktionista.se

Jag tog mig till hotellet i ett förvirrat trött tillstånd och somnade snabbt. På lördagsmorgonen låg dimman tät över staden och längs min väg mot kongresslokalen började snön falla.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.seSundsvall i dimma - reaktionista.se

Trots ett effektivt mötespresidium är det svårt att hinna med alla frågor. Mötestorg (friare diskussion) varvades med förhandlingar i plenum (sittande möte). Jag höll tummarna för sjukvårdspolitiken som i stort passerade igenom i besluten. I frågan om hedersrelaterat våld och förtryck gick diskussionerna heta. Jag pratade vilt med Farida tills hon sa “upp i talarstolen”. Så det gjorde jag. Adrenalinstinn men jag tror att det gick bra. Bra att träna på det där i ett tryggt forum.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

På lunchen var det dags att rösta fram partiledare, partisekreterare, styrelse och EU-lista. Jag fick äran att kryssa för min vän Farida som partiledare. Finare än så blir nog inte demokratin.

Farida är en person som förbereder sig politiskt genom att fråga “vad vill du?” och “vad vill du lyfta? vad är viktigt för dig?” till sitt nätverk. Om och om igen. Närmare “folket” än Farida är finns nog inte. Hon är en aktiv kraft i svensk politik och civilsamhället. Hon ägnar all sin tid till att förbättra samhället och har gjort så sedan jag träffade henne.

Farida al-Abani Feministiskt initiativ - reaktionista.se

Efter en lång dag med många timmars möte var fibromyalgin väldigt aktiv. Det är dagar som dessa jag får arbeta hårt på acceptansen för mina begränsningar. Då är jag tacksam för de kärleksfulla förstående blickar och ord jag möter i detta parti. Jag tog en paus innan middagen på hotellrummet och samlade ny kraft. Då orkade jag sitta kvar genom middagen och delta i givande varma samtal.

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Efter en god natts sömn fortsatte vi diskussionerna och besluten. Valresultatet innebar att Farida och Gita är våra partiledare! <3 Det innebar också att Gudrun tackade för sig som partiledare. Med ord som lovade “fria pensionärers revolt” och andra fria former. Vi grät och skrattade om vartannat. Älskade Gudrun. Vilken ikon i svensk politik och för kärleken och feminismens kraft! <3

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 Gudrun Schyman - reaktionista.seFeministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Jag kramade om alla de vänner jag har fått lära känna i detta parti för att säga hejdå för denna gång. Jag vågade för en gångs skull krama Gudrun utan att vara skakig alls. <3

Sist av allt tog jag farväl av min amerikanska vän Lisa, som studerar feministiska partier och som jag träffade på valkonferensen 2018. Jag är så glad att hon har så stort tålamod med min engelska och att jag har kunnat översätta för henne då och då under helgen. Det håller mig fokuserad. En riktig glädjespridare. Så här fina var vi efter tre dagars möte. Alltså, hur kan Lisa ens se så faboulous ut den tredje dagen?

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Hejdå Sundsvall! Tack för allt. Tack Feministiskt initiativ, för att jag får tro på en framtid som jag vill leva i. Tack för alla som lyssnar, som är medmänniskor och hjälper mig att bli en bättre och starkare person. Tack Gudrun, för all din kärlek. Tack Farida och Gita för att ni vill leda oss framåt, och alla andra som gjorde helgen möjlig. <3

Feministiskt initiativ Sundsvall 2019 - reaktionista.se

Lämna ett avtryck