Feministiskt initiativs kongress, fikon17, hölls den 24-26 mars på Aros Congress Center i Västerås. För många började äventyret på fredagen. För mig började det många månader tidigare, när jag förra sommaren skickade ett mejl och frågade om jag kunde hjälpa till. Tillsammans med Maria, Rasmus, Gita och Marielle från partistyrelsen och Sofia (med ansvar för funktionalitet) i kongressgruppen arbetade vi sedan sida vid sida med Fi Västerås under hösten.

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.se

Annons om volontärer gick ut, mejl strömmade in och planeringen blev steg för steg mer till ett detaljerat pussel på 10 000 bitar. Tack vare många flexibla ödmjuka ledare (Maria och Rasmus från styrelsen, och Marika och Wictor från Fi Västerås) och samarbete från alla håll fick vi till slut ihop allt. Två veckor innan, den 11 mars, träffades volontärgruppen för att gå igenom krisplan, lägga schema och lära känna varandra. Jag kände redan då att jag hade ett dreamteam med mig.

Det skulle visa sig vara en succé. Med några bortfall i sista stund blev det något mer intensivt än jag hade önskat mig, men med 17 positiva kreativa volontärer som tog hand om varandra och täckte upp för varandra gick det över förväntan. Mottot “ett problem i taget” räckte långt.

Förbered er på en bildkavalkad. Så här såg det ut utanför kongressalen.


FREDAG | förberedelser, kreativa lösningar och chips.

 

Förberedelser kongress Feministiskt initiativ - reaktionista.seKlockan är strax efter åtta. Förberedelserna är igång. Handgjorda garderobslappar sorteras och rosa ballonger har blåsts upp. 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seRegistreringsdisken med handgjorda röstkort i nummer på soffan. Isabelle och Sofia, snart redo för att öppna dörrarna.

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seGarderoben med Kjerstin, Mikail och Klara är redo. Fler och fler människor dyker upp med jackor och resväskor som får nummer och plats.

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seSara ställer iordning barnpassningen och vi jublar tillsammans över att vi lyckades få en TV med DVD om det skulle bli rusning i barntrafiken. 

Fikon17 Volontärarbete med Klara - reaktionista.seDagen flyter på. Mötestorg ställs iordning och papper fixas, listor korrigeras. Klara skapar en låda för att samla in röstkort med hjälp av en papperskorg, silvertejp och en vattenflaska (som sedan byttes ut mot en rulle kartong).Kongress Feministiskt initiativ 2017 - fredag kväll - reaktionista.seJag lämnar helgen i vicegeneralen Wictors händer som styr upp 80 påsar chips och dipp, på veganskt vis. Farida äntrar scenen och får oss till bästa möjliga stämning för att sedan vrida oss in i dålig stämning och ut igen till skrattet. Älskar den här människans förmåga att skapa stämningar! Tyvärr missade jag bandet The Kinkies pga behövde åka hem till katt och rädda mig från utmattning.


LÖRDAG | listor, livesändning och trötthetskulmen.

 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seJag tog sovmorgon och lämnade över rodret till Sofia i registreringen och Ida i garderoben. När jag kom tillbaka var allt i sin ordning och Sofia hade stenkoll på röstlängden hela dagen.

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seKjerstin höll ställningarna i garderoben, som till stora delar var ett vaktarbete. Då och då hörde vi skratt eller gråt från en våning upp. William gjorde ett viktigt jobb med att trösta och leka med barnen, ibland med stöd av fler volontärer. Fint att föräldrarna kunde få fokusera på förhandlingarna en stund.

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seFeministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seFörhandlingarna pågick i kongressalen och vi volontärer var tacksamma för livesändningen på Facebook. Några volontärer fick springa runt med mikrofon inne i salen och andra kunde sitta och lyssna där mellan varven. 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seDet dukades upp för fest och middag. Efter att ha samlat in röstkort var det dags att ställa om gänget inför kvällen. Jag var tacksam för att det fanns en grundstomme till schema och kollade av vilka som kunde stanna en stund extra. 

Kongress Feministiskt initiativ 2017 - lördag kväll - reaktionista.seVid entrén prickade vi av en gäst efter en annan. Sedan njöt vi av Tina Wilhelmssons skarpa texter och röst inifrån festlokalen. Senare kunde jag sitta ned en stund, äta middag och lyssna till Timimie Märaks mäktiga poesi. 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seTrötta gänget gjorde sitt bästa för att vara trevliga – och ha tålamod med maten som dröjde till volontärborden. Lördagskvällen var verkligen kulmen då allt hade kunnat falla på tröttheten. Det gjorde det inte tack vare positiv inställning och förståelse för varandra. 


SÖNDAG | plocka ned, pysa ut och tacka av.

 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seSöndagen bestod av en annan slags trötthet. Alla visste att det var sista rycket. Vi var mer bekväma i våra uppgifter och det var nu vi skulle plocka ihop och ta ner. Wictor och Anna började med att pysa ballonger. Därefter togs toaskyltar, beachflaggor och affischer ner en efter en.

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seKongressen fortsatte in i sista minuterna och klubbade igenom ett avsevärt antal motioner. 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.se

Det här är Rasmus. Kassör i partistyrelsen. Den där klippan i bakgrunden som inte alltid syns, men är den som gör mest. Som gick upp i mitt ställe och berättade om säkerheten när jag inte kunde vara på plats. Som hjälpte mig upp när jag satt på huk och fick kramp i vaderna. Som skriver ut listor och levererar det utan protester. Som ger en varm blick när det är stressigt. Som bollar tillbaka och fattar beslut när jag inte vet vad som blir bäst. Tack. 

Kongress Feministiskt initiativ 2017 - reaktionista.seJag var inne och lyssnade på Victoria Kawesas starka tacktal efter att hon och Gudrun hade valts som partiledare. Det blev också avtackning och jag kämpade emot glädjetårarna när jag fick stå med mitt bästa team på scen. 

Feministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seFeministiskt initiativs kongress 2017 - reaktionista.seTröttheten var total efteråt, liksom glädjen och kärleken till detta gäng. I vår SMS-grupp som vi hade använt som kommunikationskanal under kongressen fylldes flödet av hjärtan, mysiga foton och ett gemensamt tacktal till varandra. Alla åkte vi hem med varsin chipspåse till minne av chipskongressen 2017.

Tillsammans kan vi - Feministiskt initiativ

Jag är så stolt över #teamwilda och vill tacka varenda en av er för varje leende, tålamodsprövning, gränssättning och “jag kommer” när någon bad om hjälp.

Tack Carolina Ekström, Wictor Hoffman, Klarahelena Lundmark, Sara Secund, Anna Ehlin, William Grönlund, Nora Axelsson Håkansson, Sofia Isokääntä Pätsi, Isabelle Ljunggren, Mikail Sertcanli, Kjerstin Larsson, Tommy Lindberg, Ida Dahl, Anna Vikmanis, Sofia Jörgensdotter och Katerina. #kongressfamiljen

Tack också till Rasmus och Maria som varit så målinriktade och ödmjuka i kongressarbetens arbete samt till Veronica Nordin på Aros Congress Center för tålamod, flexibilitet och konstant bra bemötande.

3 kommentarer

    • Wilda Svara

      Åh, så himla fina ord Ellen. Du fyller upp hela bröstkorgen med värme <3

  1. Pingback: KLART VI KAN | valkonferens med Feministiskt initiativ | REAKTIONISTA

Lämna ett avtryck