I fredags var jag på premiären av The Danish Girl. Lili Elbe (Eddie Redmayne) var den första personen i världen att genomgå en könskorrigeringsoperation. 1882 föddes hon som mannen Einar Wegener, blev konstnär till yrket och gifte sig med Gerda (Alicia Vikander), också hon konstnär. När Einar står modell för en av Gerdas målningar och ska låtsas vara kvinna, upptäcker han Lili, sitt sanna jag.

Det är ett känslomässigt starkt drama och med precision i minspel och blickar ger både Vikander och Redmayne enastående rollprestationer. Relationen målas upp på ett trovärdigt sätt och det är lätt att känna med karaktärerna. Tyvärr stjäl Vikander stora delar av showen och efteråt kan jag förstå kritiken över att det inte är en person med transerfarenhet som spelar rollen som Lili. Att Redmayne sedan nominerats i kategorin “bästa manliga huvudroll” är ju ännu ett stort misslyckande för branschen.

Jag vet inte om det är tänkt att få Lili att framstå som en svåråtkomlig karaktär, men det är det resultatet jag ser. Det blir mycket fokus på kläder, utseende och den inre resan blir en berättelse som jag själv får fylla i. Allt för stora delar av filmen grundar sig på Gerdas känslor och hur deras relation speglar sig i henne. Jag hade velat lära känna Lili mer. Även om jag förstår henne som en introvert person kan t ex dagboksanteckningar ge en bredare förståelse.

Kostymen är fantastisk, miljöerna natursköna och behagliga, typiskt danska i färgskalorna. Ett sceniskt vackert foto och skådespeleri med finess gör den här filmen riktigt njutningsfull och det märks inte att den är två timmar lång. Men det är ämnet i sig som intresserar mig mest. Som någon sa får en kanske tyvärr välja mellan att en film om transfrågor uppmärksammas med Oscarsnominerande skådespelare eller blir en mindre film som bara visas på några få biografer. Med det försvinner en del av djupet.

Jag hade turen att få höra om djupen innan jag såg filmen. Det var ett speciellt arrangemang i Eskilstuna där Maja, som föddes i en pojkkropp och idag lever i en kvinnokropp, berättade om sin resa och hur hon har kämpat med sina egna fördomar, sin önskan om att få passera som kvinna och pojkvänner som har känt sig lurade. En tankeväckande timme med många svar och nya frågor. Det som fastnade mest var vad som händer när hemligheten avslöjas. När Maja berättar att hon är en transperson, blir hon någonsin bara Maja igen då? Här kan du läsa mer om denna fantastiska person.

6 kommentarer

  1. Håller verkligen med dig i dina reflektioner om den här filmen! Kände mest med Gerda och hennes känslor kring att förlora sin man just eftersom det var det fokuset låg på. Hade velat se mer av Lilis personliga kamp, känslor och tankar kring att få bli den hon var.

    • Ja, det är en stor förlust. Och lite knepigt att de gör Lili så mycket till en roll, inte det sanna jaget. Förhoppningsvis kan den här filmen ändå leda till en ny storfilm som gör det bättre.

  2. Fick äntligen sett filmen i lördags och jag håller med dig i det du skriver. Fantastiska rollprestationer av både Vikander och Redmayne, och precis som i The Theory of Everything förundras jag över Redmaynes förmåga till finlir när det kommer till mimik och kroppsspråk. Önskar att det funnits mer rum för Lili, hade gärna velat få en djupare inblick och förståelse i hennes resa. Ah, har som vanligt svårt att sätta orden på vad jag känner. Nåväl, tycker miljöerna var otroligt vackra och kände mig väldigt berörd av det hela, så pass att jag lämnade salongen med fuktiga kinder när filmen var slut.

    • Åh tack för att du berättar vad du tyckte. Jag måste ta och se The Theory of Everything. Här fälldes också en och annan tår. Jag har tänkt på filmen några gånger efteråt och berörts igen.

Lämna ett avtryck