Det är Folknykterhetens dag. En dag som är viktigare än vi tror.

För alla de som fastnar i beroendets våld, som kämpar för att ta sig ur. För de som tar sig ur, men har förlorat allt längs vägen. För de som förlorar sig själva. För alla de som inte kommer tillbaka. För de som står vid sidan av och tappar sig själva i kampen mot missbruket, för att rädda den de älskar. För de som slåss för sina barn, vänner, föräldrar, syskon. För barnen som gör allt de kan för att mamma eller pappa ska bli nykter. Som sväljer alla känslor, som inte pratar med någon, som inte vågar lita på någon annan än sig själv. Kanske inte ens det.

Vi säljer våra känslor och vårt ansvar.

För en dryck som tar bort empati och vett ur människor. Hos varje människa som sveper ett glas. Det är alla de som dricker så kallat “måttligt” som tillsammans bidrar till att allt fler fastnar i missbruk.

För vad? För att du vill dricka något gott till maten? För att du inte orkar känna? För att du inte orkar bry dig? För att du bara vill släppa ansvaret för en stund?

Folknykterhetens dag - reaktionista.se

Alkohol är att svälja känslor och ansvar. Alkohol är en symbol för “kan själv”-attityder och för vår oförmåga att sätta ord på våra känslor. Det visar en oförmåga att vara sårbara, ha roligt och bjuda på sig själv utan att behöva ett rusmedel för att göra det. En oförmåga att ta hand om känslor, ta dem på allvar och lyssna på oss själva och varandra. För mig är det mönstret så tydligt och det har bara bekräftats genom åren. Vi använder alkohol för att förändra känslor.

Vad är det vi vill förändra? Varför skapar vi inte festen av oss själva? Varför pratar vi inte om det?

Jag vill prata om det.

Almedalsdrinken 2015 - reaktionista.se

För när riksdagens socialutskott föreslår ännu en utredning av gårdsförsäljning är det ett svek mot alla de människor som jag nämner ovan. Alla de hundratusentals barn som växer upp i otrygghet. Alla vuxna människor som fastnat i beroende. Alla människor runt dem. Inte för att gårdsförsäljning av livsmedel i sig är farligt på något vis. Nej, för att det äventyrar monopolet. Systembolaget. Det som håller så många av oss vid liv, vid sans, inom rimliga gränser.

Vi har fått undantag av EU för att behålla alkoholmonopolet, av folkhälsoskäl. Det är på allvar. Vi får inte äventyra det. Det är tillräckligt illa som det är i det här landet.

Systembolaget. Det som håller så många av oss vid liv, vid sans, inom rimliga gränser.

Så länge vi inte kan hantera våra känslor, prata om det, göra en skillnad i hur vi möter varandra, kommer lidandet finnas där. Med symptomlindring av försök att förändra sina känslor, begrava det som gör ont, släppa ansvaret i vardagens ekorrhjul. Vi kan förändra det. Vi kan skapa ett annat sätt att leva.

Det är klart vi kan.

 

Här är 10 anledningar varför jag väljer att vara nykter.

Läs också: Ursäkta, alkoholfritt tack.

 

2 kommentarer

 1. alltså. ja, ja, ja.
  jag förstår verkligen inte vad de håller på med. hur de kan vilja släppa det här giftet så mycket friare.

  alla gläds över värmen och jag känner bara hur uteserveringarna inne i staden fylls av högljudda, respektlösa personer. hur tidningarna får fler rubriker om misshandel och omhändertaganden. drunkningsolyckor, överfall, rattfyllerister.

  jag minns inte när jag drack alkohol senast. och idag är kommentarerna färre, när jag avstår. ingen frågar om jag är gravid. få frågar “varför inte”. de allra närmsta säger inget alls. och dricker oftast alkoholfritt (eller ett glas till maten). och det är så skönt. att inte vara en del av det där längre. och samtidigt är det så läskigt, galet, att folk tycker att det måste vara lättare att få tag i.

  som om någons oförmåga att planera inköp på systembolaget (fruktansvärt att bli utan till midsommar ju!!!!!), eller någon enskild alkoholtillverkares lilla vinst, skulle vara argument nog för att bortse från de helt överväldigande negativa konsekvenser det blir av att göra det ens en procent lättare att få tag på det här. fy fasen.

  (obs. har ändå förståelse för att det finns de som dricker pga sorg, missbruk, ångestdämpare osv. och precis som du skriver måste vi bli bättre på att lyssna, lösa problem, se varandra och hjälpas åt istället <3 )

  • tack för din kommentar! den betyder så otroligt mycket. vi behöver synliggöra galenskapen tillsammans. det finns så många andra sätt att ta hand om sina känslor och varandra. jag hoppas att vi kommer dit. jag hoppas definitivt att det inte blir fritt. många av mina vänner har svårt nog att hålla sig undan sitt beroende som det är idag, och många fler skulle hamna där. det är helt fel väg. tack för att du säger vad du ser. <3

Kommentera