På söndag är det val till Europaparlamentet och idag för 100 år sedan fick kvinnor rösträtt i Sverige. Därför vill jag både höja min egen röst, och en annan modig ung kvinnas röst denna dag. Jag hoppas att det här inlägget kan ge dig perspektiv på det som jag ofta känner är för mörkt att möta ensam. Jag vill ju att du ska känna just det: att du inte är ensam. Klimatkrisen är nu, och vi kan inte vänta. Men vi kan göra något tillsammans. För jag måste faktiskt säga som det är nu.

Feministkopp av Mikaela Puranen - reaktionista.se
Feministkopp av Mikaela Puranen.

Greta Thunberg säger:

“I helgen är det val till Europaparlamentet. Vi är ungefär 508 miljoner människor som bor i EU och vi använder ca 20 % av jordens resurser, ungefär en femtedel av jordens resurser. Det vi gör har en enorm betydelse för framtida levnadsvillkor på jorden. Vi står inför en existentiell kris och tiden rinner ifrån oss. Om vi inte inom 10 år, 221 dagar och 10 timmar har mer än halverat våra utsläpp av koldioxid så kommer vi med stor sannolikhet att sätta igång en kedjereaktion bortom mänsklig kontroll. […]

EU-valet borde rimligtvis handla om det här, men det gör det inte. Inte alls. Den här valrörelsen handlar om politiker som tjafsar med andra politiker om frågor som i ett större perspektiv inte kommer att betyda nånting alls. Vår civilisations överlevnad betyder alltså inte mer än så. Våra ledare har svikit oss, våra politiker har svikit oss, media har svikit oss så till den grad att vi måste offra vår egen utbildning och göra allt det där som de flesta vuxna inte vågar: att säga som det är. Hur impopulärt och obekvämt det än må vara.

Vi befinner oss i en nödsituation men den behandlas inte så. Våra utsläpp fortsätter att öka, även i Sverige. Trots det bygger vi nya flygplatser, vi bygger ut gamla flygplatser, vi ger industrin grönt ljus att öka sina utsläpp och vi bygger ett nytt oljeraffinaderi som kommer att bli Sveriges i särklass största utsläppare av koldioxid. Här finns inga tecken på en kris överhuvudtaget.”

– Greta Thunberg i Stockholm 2019-04-24

Jag är vuxen och jag hör er.

Jag vet att det här är större än oss, större än politik, även om det också är politik. Det handlar om överlevnad.

Sedan riksdagsvalet har jag befunnit mig i vad som säkerligen skulle klassas som en sk politisk depression. Greta har gett mig nytt hopp, liksom kollegor i Fi. Annars känner jag mig mest otroligt maktlös, trött och skräckslagen inför framtiden. Jag har valt att inte dela det så mycket, för att jag inte vill sprida min panik. Men EU-valet är faktiskt ett ödesval.

Kronskogen januari 2019 - reaktionista.se

Varför min röst är rosa

När jag lärde känna Feministiskt initiativs politik och medlemmar hittade jag hopp. I det sammanhanget fann jag en politik som förstod kopplingen mellan mänskliga rättigheter och vår jords framtid. Det kallas ekofeminism, uppfattningen om att förtrycket mot naturen hänger ihop med andra förtryck. I Feministiskt initiativ möter jag unga människor som med tydliga röster säger det som Greta säger. Jag möter också vuxna som vågar vara obekväma och säga ifrån.

Fi har den mest radikala politiken för klimatet och mänskliga rättigheter. Det kanske ibland låter orimligt och förhastat, men förstår ni hur orimlig klimatkrisen är? Det är klart att det är orimligt att jorden vi bor på blir utsatt för grova övergrepp som vi omöjligen kan bära på våra samveten. Därför behövs radikala förändringar. Fi är därför helt överens med Fridays for Future-rörelsen om att vi befinner oss i ett nödläge. Vi är beredda att vända klimatkrisen. Vi gör det i våra egna liv, men det räcker inte. Därför får Fi min röst, i varje val. Jag kommer aldrig ge upp det som får mig att tro på en framtid. Då ger jag upp min framtid, och din.

Sunset - reaktionista.se

Naturens rättigheter är mänskliga rättigheter

Allt hänger ihop. När vi bryr oss om varandra och vår omvärld, bryr vi oss om naturen. Vi är en del av den här planeten och dess liv. Men samhället vi har skapat tar oss allt längre bort från vårt ursprung. Vi glömmer att vi är i ett ömsesidigt beroende med hela världen vi lever i. Hur kan jag leva med att mina val gör att andra människors och arters överlevnad hotas? Eller att mina vänners barn kommer att få kämpa för sin överlevnad på en obeboelig planet? Hur kan jag leva på bekostnad av en värld som ger mig liv?

Ekonomisk tillväxt gör oss inte lyckliga – tvärtom

Ekonomisk tillväxt driver in i oss i ett ekorrhjul av stress, konsumtionshets och statusjakt. Vi ser utmattningarna och den psykiska ohälsan växa. Det är en konsekvens av det. Vi är lika stressade som jorden. Men istället för att ta tag i det sticker vi huvudet i sanden: jobbar ihjäl oss, åker på semester och försjunker i mobilen. Jag förstår att vi är många som inte orkar. Men att ge upp får inte vara ett alternativ nu. Där är vi inte än.

Att säga som det är - reaktionista.se

Rösta för den värld du vill lämna efter dig

Det är inte för sent att vakna, och att våga säga som det är. Din röst är bara din, och du lägger den där du tror att den gör mest nytta. Precis som jag. Men lyssna på de som kommer att leva kvar när vi inte är här längre. Ta det på allvar. Ge din röst till någon som i handling gör något av den, säger som det är och gör något åt den. För oss alla.

Ingen är för liten för att göra skillnad. Din röst räknas. Vi kan göra andra val än de vi tror är självklara. Strejka vi också. Vägra gå med på orimliga arbetsvillkor, konsumtionshets och vi kan vända ryggen till tjafs om sånt som ändå inte spelar roll om vi inte har en planet. Vi fortsätter så länge det behövs, GÖR något. Det finns inga andra val.

Som Greta Thunberg säger:

“Vi är här för att be de vuxna att lyssna på forskarna, våga ta ansvar och agera. Vi är inte här för att debattera. Debatten är över. Allt vi säger är stå upp bakom forskningen, slut upp bakom forskningen, lyssna på forskningen. Vi befinner oss just ni vid en historisk vändpunkt. Vi är här idag för att vi har valt sida. Vi har valt att stå på rätt sida av historien. Och vi är här för att städa upp efter våra föräldrar och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara. “

Läs mer om mina tankar om dagens samhälle kopplat till kontroll vs. tillit här.

Vilka tankar och känslor dyker upp när du läser?
Har du klimatångest, eller hur förhåller du dig till klimatfrågan i ditt liv?

2 kommentarer

  1. Åh har inte hunnit läsa på ett tag, varit så hektiskt men vad fint att koppen fick pryda det här viktiga inlägget ❤❤❤♀️

Kommentera